Dostupni linkovi

Gadafijeva avijacija više ne postoji



(Fotogalerija: Zračni udari i sukobi u Libiji, mart 2011)



Komandat britanskih vazduhoplovnih snaga u srijedu je saopštio da avijacija pukovnika Moamera Gadafija više ne postoji kao borbena jedinica.

Vazduhoplovni vicemaršal Greg Bagwel saopštio je da sada savezničke snage mogu oprisati nebom Libije bez straha. On je dodao sada mogu primijeniti nezadrživ pritisak na Gadagijeve snage na zemlji. Izjavu je dao u bazi britanskih vazduhoplovnih snaga u italijanskoj Gioia del Colle.

Britanski vojni zvaničnik je rekao da sad nadgledaju situciju da bi vidjeli kako najbolje da zaštite civile Libije od napada Gadaijevih snaga.

Njegova poruka stiže u vrijeme debate oko toga ko će voditi dalju intervenciju uz zahtjev SAD da o bude NATO.

Brodovi NATO počeli su u srijedu da patroliraju duž libijske obale kako bi kontrolisali poštovanje embarga na oružje, a podršku Alijansi pružio je veći broj članica slanjem 16 brodova i podmornica.

General Alijanse Pjen Sen-Aman rekao je na konferenciji za novinare u Briselu da je više zemalja NATO stavilo 16 brodova i podmornica na raspolaganje Alijansi za kontrolu embarga u Libiji.

Predaja komande


Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je kako će američko zapovjedništvo nad koalicijskim zračnim udarima protiv libijskog lidera Muamera Gadafija u sljedećih nekoliko dana biti predano saveznicima.

Barack Obama tokom telefonske konferencije o stanju u Libiji , mart 2011
"Mi ćemo nastaviti podržavavati napore da se zaštiti libijsko stanovništvo, ali nećemo voditi akciju", kaže on.

Objava američkog predsjednika uslijedila je nakon što je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem, koji su zaključili da NATO treba odigrati "ključnu ulogu" u zapovjednoj strukturi akcije koja se provodi nad Libijom.

U Brusselsu se priprema sporazum o tome kako će Sjeveroatlanska alijansa preuzeti odgovornost te kakva će biti komandna struktura koja će imati politički nadzor preko „upravnog odbora“.

Avijacija međunarodne koalicije bombardovala je artiljeriju i tenkove libijskih snaga koje opsedaju grad Misrata koji kontrolišu opozicione snage.

Stanovnici Misrata kažu da snajperi Gadafijevih snaga i dalje gađaju po civilima ovog pobunjenog grad .Pobunjenički izvori navodi BCC, kažu da je i u srijedu u tom gradu pala najmanje jedna žrtva.

Križarski rat


Situacija u tom gradu, osim snajperista, je veoma kritična jer nedostaje svega od hrane do struje, vode, medicinske pomoći, prenosi BBC. Istovremeno, pobunjenici nisu uspjeli da potisnu Gadafijeve trupe iz grada Adždabia.

Čim je započela rasprava o tome ko će preuzeti odgovornost, Gadafi je postao još prkosniji.
"To je novi križarski rat, križarski rat protiv islama! Živio islam svuda! Svi islamski vojnici ujedinite se i krenite u boj!", poručio je Gadafi.


Obraćajući se okupljenim pristašama u Tripoliju u utorak navečer, libijski vođa je rekao da su njegov narod napali "fašisti" i pozvao druge muslimanske zemlje da "učestvuju u borbi protiv križara".

"To je novi križarski rat, križarski rat protiv islama! Živio islam svuda! Svi islamski vojnici ujedinite se i krenite u boj! Protestuje se svuda u Aziji, Africi, Americi, Evropi! Njihovi su građani takođe protiv njih"
, rekao je Gadafi.
To nije naš rat

Zapadni borbeni avioni više od 300 puta su letjeli preko Libije i ispalili više od 160 krstarećih raketa.

Gadafijeve snage su u tim akcijama potisnute s rubova gradova koje drže opozicionari, ali pobunjeničke snage nisu uspjele zadržati te pozicije.

Neorganizirani su i loše opremnljeni. Humanitarna situacija se pogoršava.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG