Dostupni linkovi

Saveznici postigli dogovor oko NATO-a, Gadafi predviđa pobedu


Pobunjenici u Libiji blizu grada Adabija, 22. mart 2011.
Pobunjenici u Libiji blizu grada Adabija, 22. mart 2011.
Zapadni saveznici su u utorak uveče postigli dogovor oko uključenja komandne strukture NATO-a za podršku vojnoj intervenciji u Libiji.

Istovremeno, libijski vođa Moamer Gadafi je u kratkom obraćanju, prvom u poslednjih nedelju dana i koje je emitovano na državnoj televiziji, rekao pristalicama da će izaći kao pobednici u borbi protiv pobunjenika i međunarodnih snaga.

Zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Ben Rouds izjavio je da su američki i francuski predsednik, Barak Obama i Nikola Sarkozi, i britanski premijer Dejvid Kameron postigli saglasnost oko uključenja NATO-a u kampanju.

"SAD i Francuska složile su se o načinu korišćenja komandnih struktura NATO za podršku koaliciji," saopšteno je u Parizu iz kabineta Sarkozija bez navođenja detalja.

Gadafi je, stojeći na balkonu, poručio: "Na kratki rok - porazićemo ih, na dugi rok - porazićemo ih".

"Veliki libijski narode, treba da živiš sada, ovo je vrijeme slave, ovo je vrijeme slave u kojem živimo"
, rekao je Gadafi u govoru koji je trajao kraće od pet minuta.

YouTube: Obraćanje Moamera Gadafija 22. mart 2011. godine



Međunarodne koalicione snage su nastavile vazdušne napade u Libiji četvrti dan dok se intenzivira debata u kojoj meri rezolucija UN omogućava upotrebu sile.

Koalicione snage su u poendeljeka naveče gađale nekoliko lokacija u prestonici Tripoliju.

Portparol libijske Vlade Musa Ibrahim rekao je na konferenciji za novinare da je meta napada bio i grad Seba na jugu zemlje, te da su koalicione snage napale "manju ribarsku luku" poznatu pod nazivom "Oblast 27" nedaleko od Tripolija.

Prema njegovim riečima, u vazdušnim i raketnim napadima izazvane su "brojne civilne žrtve", posebno na "civilnom aerodromu" u Sirti.

On je, takođe, saopštio da vladine snage kontrolišu grad Misratu, koji je poslednji pod kontrolom pobunjenika na zapadu Libije, što je opozicija demantovala.

Pet osoba, od kojih četvoro dece, ubijeno je u utorak ujutro u Misurati u napadu snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju, rekao je predstavnik pobunjenika.

"Među mučenicima je i četvoro dece koja su sa roditeljima bila u automobilu", rekao je taj izvor.

Libijska odbrana oslabljena za polovinu

Prema podacima pobunjenika, u napadu Gadafijevih snaga na Misuratu u ponedeljak poginulo je 40 osoba, a više od 300 ranjeno.

Američki ratni avion F-15E srušio se u Libiji, javio je u utorak britanski Bi-Bi-Si (BBC), pozivajući se na izveštavanje lista Dejli telegraf, a informaciju je potvrdila američka vojska.

Novinar tog lista javio je preko društvene mreže Tviter da je srušeni američki avion "nađen u polju" i da se "veruje da je pao usled mehaničkog kvara".

Libijsci stoje pored olupine američkog borbenog aviona F-15E koji se srušio blizu istočnog grada Bengazija, 22. mart 2011. godine
Vazdušni napadi zapadnih saveznika onesposobili su više od 50 odsto libijske protivvazdušne odbrane, rekao je jedan visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane, a prenosi danas agencija Asošijeted pres (AP).

Prema rečima tog zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman, takav rezultat je omogućio zapadnim saveznicima da se ove sedmice usredsrede na proširenje zone zabranjenih letova na celu Libiju.

Ta zona, koju je prošle sedmice uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), za sada se održava uglavnom nad libijskim primorjem i gradom Bengazijem, glavnim pobunjeničkim uporištem na istoku zemlje.

Kina je u utorak pozvala na hitan prekid vatre u Libiji. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Điang Ju rekla je na konferenciji za novinare u Pekingu da ta zemlja traži pregovore kojima bi se okončali sukobi.

Turska neće biti među zemljama koje učestvuju u bombardovanju Libije, ali bi mogla učestvovati u humanitarnim akcijama na terenu, izjavio je premijer Redžep Tajip Erdogan.

Glavni cilj Evropske unije (EU) u Libiji jeste zaštita civila uz podršku mogućnosti da građani te zemlje ostvare svoju težnju za demokratskim društvom i u tom cilju pukovnik Moamer Gadafi mora smesta da se odrekne vlasti.

To se navodi u zaključcima koje su u ponedeljak uveče u Briselu usvojili ministri spoljnih poslova EU koji su izrazili zabrinutost zbog situacije u Libiji i osudili "masovna i sistematska kršenja ljudskih prava, nasilje i brutalnu represiju libijskog režima protiv sopstevnih građana".

FOTO GALERIJA: Kampanja protiv Libije

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG