Dostupni linkovi

Kontrola društvenih mreža u RS: Novinari najavljuju borbu pred Ustavnim sudom


Ilustracija
Ilustracija

Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske, koga je parlament ovog bh. entitetau svojio 5. februara, prošao je i proceduru u Vijeću naroda tako da će uskoro da stupi na snagu. Orvelova '84. i 'Veliki brat te gleda' tako će postati realnost u ovom bh. entitetu.

Zakon o javnom redu i miru kojim objave na društvenim mrežama postaju kažnjive i prije stupanja na snagu doživio je brojne osude novinara i međunarodnih organizacija.

Pokušaj novinarskih udruženja da preko Vijeća naroda blokiraju zakon nije uspio jer nijedan od klubova konstitutivnih naroda nije osporio zakon pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajući kluba delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda Tomislav Tomljanović kaže da to nije bilo moguće.

“Naša ustavna uloga je postaviti pitanje tamo gdje se događa nešto protiv intresa nekog od konstitutinih naroda. Zakon je univerzalnog karaktera i mi kao klub i da smo imali nekih primjedbi ne bi mogli pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, objasnio je Tomljanović.

Klub delegata bošnjačkog naroda iako nije pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa najavio je da će podržati novinare i pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti i zakonitosti Zakona o javnom redu i miru.

“Mi ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti onih tačaka koje su u suprotnosti sa konvencijom međunarodnog pakta o građanskim i političkim slobodama. Pošto znamo kako radi Ustavni sud RS ukoliko odluka bude negativna mi se tu nećemo zaustaviti i ići ćemo na ustavni sud Bosne i Hercegovine na ocjenu ustavnosti", najavio je predsjedavajući kluba bošnjaka u Vijeću naroda Mujo Hadžiomerović.

Protiv ovog zakona je i većina opozicionih stranaka u RS. Poslanici Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Narodnog demokratskog pokreta nisu željeli ni da učestvuje u raspravi o njemu u Skupštini, ocjenivši ga nedemokratskim i antiustavnim.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da jedan ovakav zakon šalje jako ružnu poruku svijetu i građanima o vlasti ovog bh. entiteta.

“Ova Vlast počela je da poprima neka svojstva pa bi mogla preimenovati ime RS u Sjeverna”, kazao je Stanić.

S obzirom na dosadašnja iskustva sa vlasti SNSD-a Milorada Dodika koja traje skoro 10 godina novinari se pribojavaju načina na koji bi ovaj zakon mogao biti provođen.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić kaže da je ne samo ovaj zakon poražavajući za slobodu izražavanja i slobodu medija u Republici Srpskoj.

“Od 2007. do do danas pokazuju se stalne tendencije vlasti da uguši medijske slobode. Donesen je Zakon o javnom okupljanju, imali smo brojne napade na novinare, prijetnje smrću, odbijanje da se daju izjave pojedinim medijima, što nije u skladu sa medijskim slobodama i slobodom izražavanja", smatra Vukelić.

Lukačevo obećanje

Dragan Čavić
Dragan Čavić

I lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić mišljenja je da bi vlast Zako o javnom redu i miru mogla iskoristiti za obračun sa neistomišljenicma. On podsjeća i na jedan slučaj koji se desio u Banjaluci prije dvije godine:

“Policija je bez naloga tužioca sa optužbom za navodno posjedovanje droga upala u stan čovjeka koji je napravio fecebook profil 'Rušimo Dodika'. Čovjek je morao da se odselio u Austriju iz ove zemlje demokratije izobilja, blagostanja i poštivanja ljudskih prava. Sada imaju takav zakon pa mogu upasti bilo kome u kuću", mišljenja je Čavić.

Osporavani zakon treba samo još da potpiše predsjednik RS Milorad Dodik da bi stupio na snagu.

Novinari najavljuju dalju borbu pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

“Smatramo da tu zaista imamo šanse jer se ovim zakon krše ustavna prava na slobodu izražavanja i okupljanja”, ističe Siniša Vukelić.

Ocjenu ustavnosti zakona najavile su i opoziciona stranke SDS, PDP i NDP.

“Ovim dolazimo u jednu ozbiljnu i opasnu situaciju po RS, a to je da će sutra neko ovaj zakon moći zloupotrijebiti kako bi mogao da kontroliše građane koji žive u ovom društvu”, smatra poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj Skupštini Branislav Borenović.

Za utjehu svima onima koji se bune ostaje nada da se ovaj zakon neće primjenjivati na one koji kritički budu iznosili stavove o vlastima na internet, što je obećao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

"Ovaj zakon u tom smislu se neće u tom smislu primjenjivati dok sam ja ministar. Šta će biti poslije to će neko drugi odlučivati, kazao je Lukač.

Usvajanje Zakona o javnom redu i miru u RS ranije su osudili OSCE, Američka ambasada i Hjumans Rajt Watch.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, nakon usvajanja zakona u entitetskom parlamentu, izjavila je da je razočarana što je toliko mnogo domaćih i međunarodnih izraza zabrinutosti jednostavno ignorisano.

"Ovaj novi zakon utire put pravnim ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija na internetu", rekla je Mijatović.

XS
SM
MD
LG