Dostupni linkovi

Konstituisane opštine na severu Kosova


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
Na severu Kosova kasno sinoch održane su svečane sednice na kojima su odbornici i većina gradonačelnika potpisali svečane izjave i stupili na dužnost. Odbornici i gradonačelnici svečane izjave potpisali su u prostorijama u kojima nije bilo državnih obeležja, kao ni na izjavama koje su potpisali.

Ceremonija potpisivanja svečanih izjava u sve četiri opštine - Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić obavljena je iza zatvorenih vrata.

Nakon celodnevnih konsultacija izabranih gradonačelnika sa predstavnicima EU na Kosovu kasno u subotu uveče su održane sednice skupština četiri opštine. Dogovoreno je da odbornici i gradonačelnici potpišu izjave po pravilima lokalne samouprave i prema Briselskom sporazumu

Gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić, koji je ranije u subotu podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, nije potpisao svečanu izjavu, ali to nisu učinili ni neki od odbornika u opštini Severna Mitrovica.

"Ne želeći da svojim delovanjem nanosim štetu Vladi Srbije i građanima Srbije ovim putem podnosim neopozivu ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju", naveo je Pantić u pisanoj izjavi medijima.

On je dodao da će o ostavci u ponedeljak obavestiti pisanim putem i premijera i prvog potpredsednika vlade Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića.

Pantić u saopštenju za javnost navodi da se, nakon najnovijih dešavanja oko konstituisanja skupština opština na severu Kosova i, kako kaže, opstrukcija koje dolaze, ne samo iz Prištine, nego i iz Brisela, obraća javnosti želeći da ukaže na činjenice koje su bitne, a koje "ni na koji način ne smeju biti sakrivene".

Pantić ističe da su izbori održani na Kosovu, "a koji su navodno bili statusno neutralni i u organizaciji OEBS-a, bili jedna velika prevara od strane međunarodne zajednice" i dodaje da je na izbornom materijalu nakon što je predat, nalepljen grb Kosova i natpis Republika Kosovo, pa da je na taj način prekršen jedan od osnovnih principa delovanja te misije.

"Tim činom su direktno priznali Kosovo kao nezavisnu državu, iako Kosovo nije, niti može postati članica te iste Misije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, od predstavnika EU stižu "nepristojne ponude" koje se odnose na formiranje skupština opština na severu Kosova a čak je "ponuđen predlog po principu uzmi ili ostavi, a koji vređa zdrav razum i naše dostojanstvo".

Kako tvrdi Pantić, prema tom predlogu, "gradonačelnici bi u prisustvu novinara položili usmeno svečanu izjavu, a onda u zatvorenom delu sednice, bez prisustva novinara, potpisali izjavu, na kojoj će biti grb Kosova, prekriven stikerom".

"Ako međunarodna zajednica nastavi da vrši pritisak na legitimno izabrane predstavnike građana, stvoriće se novi bezbednosni vakuum i pitanje je da li će više ikada biti moguće održati izbore, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već i u ostale tri opštine na severu Kosova i Metohije", naveo je Pantić.

Na kraju saopštenja Pantić je rekao da, ne želeći da svojim delovanjem nanosi štetu vladi i građanima Srbije, podnosi ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo .

Jedan od odbornika koji je sinoć u Zvečanu potpisao svečanu izjavu Nebojša Vlajić izjavio je da su on i njegove kolege odbornici kao i gradonačelnik Vučina Janković dali svečane izjave i time stupili na duznost.

Na pitanje da li je na izjavama koje su potpisali bilo obeležja državnosti Kosova, Vlajić je kazao da nije bilo nikakvih obeležja, ali da je gornji deo izjave bio prelepljen nalepnicom ispod koje nije bilo moguće videti šta se nalazi.

"Ta nalepnica je bila jaka, ja sam pokušao da je skinem, ali bez ostećenja to nije bilo moguće. Ja smatram da je izjava bila statusno neutralna", rekao je Vlajić.

Ceo proces održavanja svečanih sednica u četiri opštine posmatrali su predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, OEBS-a, i kosovskog ministarstva za lokalnu samoupravu koji će oceniti zakonitost postupka.

Svečane sednice održane su posle celodnevnih konsultacija predstavnika Srba i predstavnika Kancelarije EU na Kosovu.
XS
SM
MD
LG