Dostupni linkovi

Kome smeta katoličko groblje u Lapušniku


Lapušnik: Problemi oko katoličkog groblja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Pogled na Lapušnik

Arton Konushevci (priredila Amra Zejneli)

Selo Lapušnik u opštini Drenas (Glogovac), 30-ak kilometara od Prištine, selo je u kojem živi oko 50 Albanaca katoličke veroispovesti.

Ova zajednica nedavno je počela radove na ograđivanju prostora za katoličko groblje, ali su radovi prekinuti nakon reakcije ostalih meštana.

Katolička zajednica tvrdi da još uvek nema ni mesto za obavljanje verskih obreda.

Iako su opštinske vlasti Drenasa izdale dozvolu za izgradnju groblja za katoličku zajednicu, a kasnije i za crkvu, ostali meštani islamske veroispovesti su protestvovali protiv takve odluke i doveli do prekida radova na lokaciji pod nazivom „Boka“.

U znak protesta, srušili su jedan deo izgrađenog zida koji ograđuje pet hektara zemlje koju je odvojila opština, a potom su isekli i gvozdene šipke postavljene na temelju.

Katolička zajednica u Lapušniku je 2009. ali i 2010. zatražila od opštine Drenas mesto za groblje. Predstavnici ove zajednice tvrde da je i ranije na lokaciji pod nazivom „Boka“ postojalo katoličko groblje. Opština je na osnovu svojih zakona odobrila taj zahtev 2010.

Predsednik opštine, Nedžak Demaku, u izjavi za RSE navodi da je zahtev za katoličko groblje bio opravdan i da je to osnovna potreba za tu zajednicu.

„Prava i verske slobode su garantovane Ustavom i zakonima Kosova, bez obzira da li se radi o katolicima ili o musliman ima. To je pravo koje je svima garantovano“, ističe Demaku.

Nekoliko dana ranije ispred opštine su održani protesti protiv odluke opštine iz 2010, ali predsednik opštine navodi da takvi protesti ne mogu uticati na odluke za koje je glasala većina odbornika. Demaku je potvrdio da su na protestima bili prisutni i imami džamija iz okolnih sela.

„Nažalost, postoje određeni segmenti, a jedan deo pripada i Islamskoj zajednici Kosova, koji na različite načine pokušavaju da manipulišu javnošću i zajednicom da je takva odluka protivzakonita, neprihvatljiva i da se radi o zahtevu koji ne treba da se realizuje“, ispričao je Demaku.

Sekretar kosovske biskupije, don Fatmir Kolići, kaže da se od 2010. do sada niko nije usprotivio odluci opštine za izgradnju katoličkog groblja i katoličke crkve u selu Lapušnik. On, s toga, izražava čuđenje zbog poslednjeg dešavanja, i dodaje da niko ne razume zašto se muslimanska zajednica protivi tome.

Prošlo je pet godina od te odluke i nismo ni jednom čuli da se neko žalio. A sada se to dešava, ne znam zašto, zato što nisu jasni njihovi zahtevi. Tako nešto nije dobro za našu zemlju“, kaže Kolići za RSE.

U Islamskoj zajednici Kosova u Drenasu navode da je stav saveta po ovom pitanju da sve verske zajednice trebaju imati verske objekte za svoje obrede.

Ali, po rečima sekretara Eseta Bajraktarija, islamska zajednica u Lapušniku se protivi odluci opštine zbog dodeljene zemlje za katoličko groblje i crkvu.

„Svi smo mi za to da oni imaju svoj objekat u Lapušniku. Ali, suprostavljanja postoje zbog dodeljene lokacije, a ne zbog objekta“, navodi Bajraktari.

Prema njegovim rečima, oblast u kojoj su počeli radovi je zaštićena zona za meštane pošto su se na njoj „odvijale borbe između bivše Oslobodilačke vojske Kosova i srpskih snaga tokom poslednjeg rata na Kosovu“. Dodaje i da je „besmisleno da izabrana lokacija bude daleko od te zajednice“.

„I mi kada gradimo džamije želimo da one služe zajednici što bliže. A oni su otišli nekako daleko“, kaže Bajraktari.

Međutim, jedan bivši pripadnik OVK-a iz katoličke zajednice kaže da nije tačno da su se u toj oblasti odvijale borbe.

„Oni kažu da nisu protiv crkve, a zašto se protestuje? Kažu da su se tu odvijale borbe. Nikada se tu nisu odvijale borbe, zato što je to otvoren prostor“, kaže on.

Meštani islamske veroispovesti različito gledaju na ovo pitanje.

Ragip Hiseni, taksista, kaže da svaka verska zajednica ima pravo da ima svoj objekat za verske obrede.

„Dodeljivanje tog prostora za groblje je pravedno. I oni su deo jedne verske zajednice i Albanci su“, kaže Hiseni.

Međutim, Kadrija, penzioner iz Glogovca, kaže da u selu Lapušnik ranije nije bilo katolika.

„Ja imam 70 godina i ne sećam se da je bilo pripadnika katoličke veroispovesti. Sad su počeli da prelaze u tu veru“, kaže on.

U svakom slučaju, ovo pitanje je sada ostalo otvoreno do kraja meseca Ramazana. Odluku o prekidu radova je doneo predsednik opštine nakon nekoliko sastanaka sa predstavnicima verskih zajednica ovog sela. Do neke sledeće odluke, dodeljeno mesto je pod nadzorom bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG