Subota, 30. april/travanj 2016, 05:22 CET

  Srbija

  Ko će profitirati iz afere sa Dačićem

  Ivica Dačić
  Ivica Dačić
  U Srbiji je izbila afera otkrićem da se premijer Ivica Dačić pre četiri godine sastajao sa Rodoljubom Radulovićem, članom narko-klana Darka Šarića, o čemu su policija, šef kabineta bivšeg predsednika Borisa Tadića, znali još dok su se ti susreti događali.

  Demokratska stranka zove na vanredne izbore, pojedini analitičari takođe smatraju da verovatnoća da se oni raspišu nije mala, Srpska napredna stranka ćuti, a sednicu Predsedništva održaće u ponedeljak.

  I dok lider demokrata Dragan Đilas poziva na raspisivanje vanrednih izbora jer je to, navodno, jedino u interesu zemlje u ovoj situaciji, novinari i analitičari pokušavaju da odgonetnu stav Srpske napredne stranke, koja još uvek ne odgovara na ovakve pozive lidera demokrata.

  Sve što se iz redova stožerne koalicione partije moglo čuti jeste izjava njene potpredsednice Zorane Mihajlović, koja je potvrdila da će Predsedništvo Srpske napredne stranke u ponedeljak održati sednicu na kojoj će razmatrati poslednje događaje na političkoj sceni. Visoka funkcionerka SNS-a je dodala da će stranka izneti svoj stav o aktuelnoj situaciji, ističući da partija ne beži od izbora. Prema njenim rečima, na sednici će biti reči i o odnosima u vladi i izborima, što je, kako je istakla, normalna stvar.

  "Stav SNS je da od izbora ne bežimo, ali je naša želja da učinimo sve što je moguće kroz reforme, borbu protiv kriminala i korupcije i da krenemo u promene u Srbiji", kazala je Mihajlović, potpredsednica SNS-a i ministarka energetike.
  Jelko KacinJelko Kacin
  x
  Jelko Kacin
  Jelko Kacin

  Kako bi se eventualni vanredni izbori odrazili na proces evrointegracija Srbije i dijalog Beograd-Priština, kao najznačajniji deo tog procesa? Odgovarajući na to pitanje Radija Slobodna Evropa, Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju ocenjuje da su sve druge priče koje trenutno opterećuju srpsku poltitičku scenu manje važne od šanse da Srbija za nekoliko meseci izbori dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

  “Ja mislim da je srpska vlada u ovom momentu u potpunosti posvećena ispunjavanju uslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa početak pregovora o članstvu sa Evropskom unijom. Zato su eventualne spekulacije o vanrednim izborima u ovom momentu, po meni, nerealne. Ja mislim da će Srbija iskoristiti tu istorijsku šansu da se izbori i da će na kraju i izboriti taj datum i zato bih rekao da su sve druge priče koje u ovom momentu opterećuju srpsku političku scenu manje važne od te", ističe Kacin.

  Defektna demokratija

  Politički analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za RSE procenjuje kakva bi mogla biti reakcija naprednjaka.

  "Mislim da oni neće direktno atakovati, jer su razlozi neki koje je istakao Dačić vrlo ozbiljni i za uvažavanje, ali će verovatno situaciju iskoristiti da pritisne do kraja da se rasvetle svi oni korupcioni slučajevi u firmama i institucijama koje je, da tako kažem, u podeli političkog plena posedovao SPS i da će ovoga puta Dačić i vrh SPS-a morati da izađu u susret zahtevima koji dolaze od naprednjaka", ocenjuje Stojiljković.

  Na upit da li iza ove situacije koju Dačić naziva nameštaljkom stoje interesi SNS-a ili interesi opozicije npr. Demokratske stranke, Stojiljković ističe:

  "Vi niste morali da isposlujete tu situaciju, čim se nešto desi odmah se prave proračuni ko je time profitirao ili ko stoji iza te kuhinje. Međutim, ovde se može raditi i o interesu da se ključno mesto direktora policije koje se politizuje već dugo i koje se dugo već brani i u kome dugo ne dolazi do promene da to bude neki neposredni povod za ovu vrstu događaja, a da se onda procenjuje ko to može politički naplatiti".

  On dodaje da je sama činjenica da premijer ima ikakve veze sa strukturom klana koji se bavi trgovinom drogom veoma ozbiljna, bez obzira što je Dačićeva odbrana veoma uverljiva.

  Stojiljković smatra i da činjenica da se tek sada obelodanjuje podatak o kontaktu Dačića sa Radulovićem, iako se do tih saznanja došlo u periodu mandata prethodnog premijera, ukazuje da je u Srbiji na delu defektna demokratija.

  "Da vlast ne stanuje na svojoj punoj adresi, da su krhke i nestabilne institucije, da su tužne činjenice da se očito nismo oslobodili tradicije da se preko bezbednosnih službi pokušava upravljati političkim životom i da kod nas nema dovoljne civilne kontrole nad represivnim aparatima, a da su pravosudne institucije sluškinje politike", zaključuje sagovornik RSE.

  Stojiljković ocenjuje da će reakcija Srpske napredne stranke biti u skladu sa procenom partije koliko će moći da dobije ili izgubi daljim otvaranjem ove priče. On smatra da će SNS verovatno podržati Dačića jer očito nije bio informisan s kim se susreće, ali da će sa druge strane to otvoriti dalji pritisak da se stane na kraj zaštiti sopstvenih stranačkih kadrova u sumnjivim privatizacijama. 

  "Mislim da će naprednjaci ići na tu strategiju koja je razumljiva. Ne rušimo vladu, ne rušimo premijera, ali ne dozvoljavamo ni da njegova policija i partija zaustavljaju neke pocese gde postoje neke indicije ili osnovane sumnje da je bilo koruptivnih šema i situacija", kaže Stojiljković.

  Dačić: SNS ne stoji iza "prljave kampanje"

  Inače, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je britanskoj agenciji Rojters da njegov koalicioni partner Srpska napredna stranka ne stoji iza pokušaja njegove diskreditacije.

  "Ovo je napad na jedinstvo vlade i pokušaj određenih snaga da iznude vanredne izbore u trenutku kada vlada ima mnogo važnijih pitanja kojima treba da se bavi. Mi verujemo da je SNS je potpuno kredibilan partner i postoji jedinstvo unutar vlade", rekao je Dačić.

  Agencija je dodala da se Dačić tako distancirao od komentara koje je ranije u subotu Rojtersu dao neimonavni visoki funkcioner socijalista koji je rekao da iza prljave kampanje protiv premijera i lidera SPS stoji SNS.

  Dačić je optužio policiju da ga nije obavestila da je Rodoljub Radulović bio pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića. Na konferenciji za novinare u subotu u sedištu Socijalističke partije Srbije, on je rekao da je u zvaničnoj knjizi MUP-a Srbije o organizovanom krimanalu navedeno da kriminalna grupa Darka Šarića ima 29 članova, ali da među njima nije bilo Radulovića.

  Direktor policije Milorad Veljović nije želeo da komentariše optužbe Dačića.

  Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević poručio je da rad tužilaštva na slučaju "Šarić" nije završen i da će tužilaštvo bez medijskih najava i nepotrebnih podsećnja posao do kraja obaviti profesionalno.

  Nezavisni policijski sindikat Srbije pozvao je Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da za mesto direktora policije nađu kompromisno rešenje zasnovano na zakonu, što "svakako nije" aktuelni direktor Milorad Veljović.

  Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas zatražio je hitno raspisivanje vanrednih izbora, ocenivši da su oni "jedini mogući izlaz iz ovakve situacije u zemlji", dok je Liberalno demokratska partija saopštila je da su Srbiji potrebni izbori koji će prekinuti aferašku politika i naterati političare da poštuju red i prestanu da kalkulišu.

  Demokratska stranka Srbije saopštila je da premijer smesta mora da podnese ostavku.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Miki Grad: paracin
  07.02.2013 15:05
  Ljudi koji su trenutno na vlasti, Srbiju 90-tih godina proslog veka su uveli u rat protiv celog sveta. Te bitange treba najuriti i partije kao sto je SPSD, i SNS treba zabraniti. Sta ocekuvati od Dacica koji je prakticno bio clan narkoi klana, Vucica ovako licemernog od Tome koji je falsifikovao diplomu.

  Ime: kupina
  04.02.2013 14:16
  http://i49.tinypic.com/2ntfhmw.jpg


  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.02.2013 14:53
  Profitirace pretendent na sljedecim predsjednickim izborima
  A.Vucic ! Samo on izvlaci korist iz ove borbe sa korupcijom,niko
  drugi . Izuzetno ambiciozan covjek (preambiciozan).
  Odgovor

  Ime: Miki Grad: Paracin
  07.02.2013 15:07
  Covek je najveci populist koga je Srbija do sada imala.
  Odgovor

  Ime: Srbin Grad: Nasa RepublikaVojvodina
  03.02.2013 18:17
  Vojvodino bezi iz ovog ludila i ludnice sto se zove srbija
  Odgovor

  Ime: Paracinac Grad: Paracin
  07.02.2013 15:12
  Vojvodjani, nedajte da se bagra iz Beograda mesa u poslove vase lepe autonomije. Sacuvajte dostojanstvo i branite vasu Vladu na celu sa Pajticem. U protivnom desice vam se ono sto se desilo nama. Sve pare odose u Beograd, zive lepo imaju velike plate a sta proizvode. Prave bajke Ivica i koferce, Ivica i ribica, Ivica i banane, Ivica i Miljacka, Ivica i Mrkuta i t.d.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.02.2013 17:53
  socijalisti su uvek bili losi za srbiju
  Odgovor

  Ime: Djuro
  03.02.2013 17:52
  jos je DS jaka u srbiji ...a ovi sto su sdd na vlasti pasce koda nisu ni bili ...DS DS DS voli te srbija vrati se i vladaj

  Ime: slobodan Grad: novi sad
  03.02.2013 14:06
  Srpska sapunica.Najobičnija borba za vlast i što više vlasti.Nažalost bolje nam biti neće, a što je najgore ne vidi se ni
  budućnost za našu decu.Sa istim ljudima nema napred.Mislim na sve prisutne na političkoj sceni ove napaćene zemlje.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  03.02.2013 16:03
  Cuj, najobicnija borba za vlast?! Pa nego sta ce raditi? Boriti se za ucesce na Evroviziji? Muceni balkanski birac: nista ne razumije. Politicar mora i treba da se bori da osvoji vlast. Sledece poslije toga sto mora, jeste da nesto uradi od obecanog. I konacno, treba da sidje sa vlasti (po mogucnosti mirnim putem) ako nista ne ostvari od onoga sto je obecao. Vrlo jednostavno i transparentno. Ali, avaj, podrazumjeva da i glasac ima vlast. E to nije nikada imao, niti bi znao sta ce sa tim.
  Odgovor

  Ime: eu Grad: stockholm
  03.02.2013 15:58
  Toliko je toga ptrljavog vesa da nema cistih ljudi .
  Kakav Vucic ,kakav Nikolic, ostaje da se vidi

  Ime: VB Grad: Beograd
  03.02.2013 12:49
  Afere se stvaraju i otvaraju po zeljama velikih igraca a ne zbog zadovoljenja neke pravde.Kako god mi tu pravdu shvatali.
  Izbori bi jednima posluzili da ucvrste autokratsku vlast bez ikakve kontrole jer je njihova demokraticnost povrsna,lopovi,nesposobnjakovici i prevaranti iz tzv.demokratskih i proevropskih redova zele izbore da bi sakrili lopovluk i nerad na prethodnim,a neuspeh(evidentan i ogroman)na ovim pripisali unutarstranackim neprjateljima,Ispada da gradjanima i Dacicu izbori ne trebaju i to je jedina tacka u kojoj se slazemo.Gradjanima ne treba dodatni trosak novca i energije i lazna obecanja(ako smo se konacno opametili i ne verujemo u sve sto politikantski plitkoumnici izvaljuju u kampanjama),a Dacicu ne treba dodatna provera sa sada javno izrecenim prigovorima o korupciji,zanimljivim vezama sa podzemljem i sl.Kao da ih ostali igraci nemaju,kao da svi mogu izaci pred sud i pokazati kako su oni,stranka,porodica,familija...stekli prvi milion.
  U ovo malo buke ni oko cega prikrice se neke vece transakcije i muvanja,a jadni gradjani ce i dalje ziveti u neizvesnosti,nemastini i obespravljenosti.Bolje nismo ni zasluzili kad smo na izbornom meniju imali ovako bogatu i ujednaceno podlu ponudu.I Dacica,Vucica,Djilasa(koji bi da se smesti izmedju Ace i Tome kao treci clan svetog trojstva,ali jos nije rasterao ono malo demokrata koji se toga stide)Nikolica i ine smo mi rodili,pa ih valja ljuljati!Njihov gubitak je i nas poraz i na tu kartu igraju svi kojima je Srbija iznad svega i koji se saginjati nece
  Odgovor

  Ime: radovan
  03.02.2013 17:58
  nije ovo izgleda banja luka se opet umesala u srbijanske poslove i poslali ove slike i snimke da smjenu socijale i radikale i naprednjake a da vrate ove svoje tajkune i DS-ovce i djindju da mogu opet ici zajedno po mediteranu i slaviti bogatstvo "srpskog naroda" i kupovati vile i vikendice po svetu
  Odgovor

  Ime: Steva Grad: Vojvodina
  07.02.2013 09:09
  Gotovo je. Treba da spadnu maske svima koji su iz devedesetih došli i ponovo zajašili. Vode nas u provaliju.
  Zar niko to ne vidi? Kada će ljudi progledati? Da li će opet biti kasno?
  Da li je neko čitao Domanovićevog "Vodju"? Nije? Pa pročitajte!

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Tradicionalne industrije se vraćaju na berze

  Pozicije visokotehnološkog sektora na berzama donekle slabe, a vraćaju se tradicionalne, modernizovane ili redizajnirane industrije.

  Zapadni Balkan na listi "sigurnih zemalja"

  Evropski parlament je započeo proceduru stvaranje zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemlja svoga susjedstva, gdje bi se trebalo naći 7 država – cijeli region Zapadnog Balkana i Turska.

  Analitičari: Isti kurs, veće prepreke

  Iako izbori u Srbiji još nisu završeni i ne zna se sastav budućeg parlamenta, neka pitanja su pokrenuta i pre formiranja nove Vlade - pre svega hoće li spoljna politika zemlje ostati na istom kursu, uprkos promenama na političkoj sceni Srbije.