Dostupni linkovi

Osude i odobravanja Mesićeve izjave


Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem tokom posjete BiH 19. novembra 2009
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem tokom posjete BiH 19. novembra 2009
Izjava odlazećeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića da bi poslao vojsku i prekinuo koridor u Posavini ako bi se u Republici Srpskoj raspisao referendum o otcjepljenju, uglavnom je naišla na žestoke osude među političarima u Bosni i Hercegovini, mada ima i onih koji smatraju da je Mesić svojom izjavom naglasio ulogu Hrvatske kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Najglasnije osude Mesićeve izjave stižu upravo iz Republike Srpske u kojima se ističe da je Mesić i na kraju svog mandata pokazao sebe kao ratnog političara.

Premijer RS, Milorad Dodik, kazao je da je Mesić dao prvu ratnu izjavu nakon Dejtonskog sporazuma, pozivanjem na nasilje kao odgovor na hipotetički referendum o otcjepljenju:

Milorad Dodik: Od te njegove izjave važnija je izjava novog predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koja je zaista dobra i uliva nadu u razvoj odnosa koji se priželjkuju u regionu.(Foto: Midhat Poturović)
„Što govori o tome da je Mesić u svom operativnom radu kao predsjednik vjerovatno i razmišljao na taj način, možda čak i stvarao planove te vrste, pa je sada nervozan što se ništa nije desilo u njegovom mandatu pa nije mogao da pokaže ono što on u suštini jeste – a to je ratni lider i ratno-huškački lider. Od te njegove izjave važnija je izjava novog predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koja je zaista dobra i uliva nadu u razvoj odnosa koji se priželjkuju u regionu.“

Komentarišući Mesićevu izjavu, novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da njegova opcija nije slanje vojske u susjednu zemlju

"Ali predsjednik Mesić nekad je ležerniji u izražavanju, to je njegov stil. Takve izjave zaista ne želim komentirati", rekao je Josipović.

Saopštenjem se oglasio i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u kojem ističe da nije iznenađen Mesićevom izjavom, te da je Mesić spreman i NATO uvući u rat, samo da bi izliječio svoje političke frustracije.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, međutim, mišljenja je kako Mesićeva izjava u sebi ima više simbolično značenje u smislu iskazivanja interesa Hrvatske za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma:

„Poznavajući i razumijevajući važnost funkcije koju gospodin Mesić obavlja i njega kao nosioca te funkcije, ja to nisam shvatio u bukvalnom smislu riječi, već više kao jednu vrstu simbolike. Ja mislim da je on na simboličan način izrazio interes i odgovornost Hrvatske za sprovedbu Dejtonskog sporazuma i pozicije svih naroda u njoj kroz integritet i suverenitet zemlje.“

STVARNA OPASNOST JE OSPORAVANJE BIH

Željko Komšić: stvarali paranoidne situacije kako su svuda okolo neprijatelji Srba, a da Srbi, kao narod, jedinu zaštitu imaju u "velikom vođi" Miloradu Dodiku i u njegovom naručju. (Foto: Midhat Poturović)
U današnjoj izjavi za agenciju Fena predsjedavajući Predsjednistva BiH Željko Komšić je rekao da Radmanovićeva izjava i njoj slične trebaju kako bi se pokazali stvarnim i pravim zaštitnicima RS-a i srpskog naroda u BiH, da bi taj isti narod stalno plašili "unutrašnjim" i "vanjskim" neprijateljim, raznim zavjerama protiv RS-a i Srba kao naroda, da bi stvarali paranoidne situacije kako su svuda okolo neprijatelji Srba, a da Srbi, kao narod, jedinu zaštitu imaju u "velikom vođi" Miloradu Dodiku i u njegovom naručju”.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić također je ocijenio da je stvarni izvor opasnosti od konflikta, ne samo u BiH nego i u regiji, zapravo politika osporavanja integriteta Bosne i Hercegovine.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović istakao je da je Hrvatska, kao garant Dejtonskog sporazuma, odgovorna za bezbjednost u cijelom regionu, te da je za njega neprimjereno da Mesić poziva na rat do kojeg nikom nije stalo:

„Neprimjereno je na odlasku sa pozicije predsjednika RH govoriti o nečemu što je iza nas. Ne mislim da je ozbiljna varijanta referendum, ali totalno je neozbiljno pozivati se na uporabu vojske.“


Za lidera SDS-a Mladena Bosića, izjava Mesića predstavlja dodatni argument za preispitivanje ulaska BiH u NATO:

„Ukoliko bi BiH ušla u NATO savez i ukoliko bi Hrvatska zaista napala na Republiku Srpsku, tada ni Srbija niti bilo koja druga zemlja ne bi smjela da interveniše niti pomogne Srbima u RS.“


Šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić, smatra da treba staviti tačku na ovaj slučaj.

"To je još jedna očigledna provokacija, zapravo pokušaj provokacije Stipe Mesića. Stipe Mesić je čovjek bez ikakve političke težine, isto tako i bez moralne težine, i naprosto ne treba mu izlaziti u susret time što ga primećujete,"
rekao je Jeremić.

Mesić, navodeći da je izjavu o slanju vojske u Posavinu dao u neformalnom druženju sa novinarima, kasnije je izjavio da ne vjeruje da bi neko mogao da pokuša da razbije BiH. Mesić je optužio i Dodika da varanjem međunarodne zajednice igra na kartu zamora, te da će se svijet zamoriti od BiH, nakon čega će, kako kaže, „biti raspisan referendum o otcjepljenju Republike Srpske, čime bi „Velika Srbija bila ostvarena“. Mesić napominje:

„Dejtonski sporazum garantira opstanak BiH. U svakom slučaju raspad BiH Hrvatska ne može prihvatiti. Razbijanje Bosne i Hercegovine imao je za cilj Slobodan Milošević. Vi znate kako je ta avantura i sa koliko ljudskih žrtava završila.“


Posavski koridor o kojem je Mesić govorio je pojas širok 15-ak kilometara kod Brčkog koji spaja istočni i zapadni dio Republike Srpske. Udaljen je oko 30 kilometara od hrvatske granice kod Županje, a ostao je upamćen po žestokim borbama u ratu, jer se smatra žilom kucavicom bitnom za opstanak Republike Srpske.
XS
SM
MD
LG