Dostupni linkovi

Mesić: U slučaju referenduma, poslao bih vojsku u Posavinu


Vojskom za očuvanje Dejtona - Stjepan Mesić
Vojskom za očuvanje Dejtona - Stjepan Mesić
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić se ne bi ustručavao da pošalje vojsku u slučaju održavanja referenduma u Republici Srpskoj o otcjepljenju od BiH, javio je zagrebački Novi list, citirajući Mesićevu izjavu datu na oproštajnom druženju sa novinarima u ponedjeljak.

„Da sam predsjednik Republike u trenutku kada bi Milorad Dodik u Republici Srpskoj eventualno raspisao referendum o otcjepljenju od BiH, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini", kazao je Mesić.

Odlazeći hrvatski predsjednik ovo je izjavio u neformalnom razgovoru s grupom novinara prigodom primanja za predstavnike medija na Pantovčaku.

„Hrvatska je jamac Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o otcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor kod Brčkog,“ rekao je Mesić.

Mesić je kazao kako je „upravo nevjerojatno koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu“.

„On igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o otcjepljenju, netko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija bit će ostvarena.“

Upitan je li takvo svoje mišljenje iznio predstavnicima međunarodne zajednice, Mesić je odgovorio da jest, ali nešto blažim riječima.

Dodik je rekao da su Mesićeve izjave uznemirujuće i da predstavljaju klasični "ratnohuškački zov", jer je on još aktuelni predsjednik i vrhovni komandant vojske Hrvatske, koja je članica NATO-a.

"Najnovije izjave još aktuelnog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića uznemirujuće su prijetnje čovjeka koji je političku karijeru počeo ratom i sada bi sa ratom da je i završi. Ove radikalno-ekstremne izjave za koje smo mislili da se nikada više neće čuti u našem regionu, predstavljaju klasični ratnohuškački zov i dramatične su, jer je Mesić još aktuelni predsjednik i vrhovni komandant vojske Hrvatske, koja je članica NATO-a", navodi Dodik u pisanoj izjavi.

Dodik je rekao da očekuje od svih političara u regionu, predstavnika međunarodne zajednice, čelnika NATO-a i svih miroljubivih ljudi u Hrvatskoj i šire, da osude ratne prijetnje "lažnog mirotvorca Mesića".

Mesić svoj drugi mandat završava 18. veljače. „Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo vidjeti“, dodao je Mesić.

Tijekom rata, oko opstanka ili nestanka pomenutog koridora vodile su se žestoke vojne, ali i podzemne političke bitke, jer o tome malom dijelu teritorija ovisi logistički i svaki drugi opstanak Banja Luke, a onda i RS-a.

Brčko je proglašeno distriktom da ne bi bio bio pod kontrolom nijednog od dva entiteta.
XS
SM
MD
LG