Dostupni linkovi

Izbori u Siriji: Opozicija i Zapad smatraju ih provokacijom


Sirijski predsjednik Bašar al Asad ubacuje glasački listić, Damask, 13. april 2016.
Sirijski predsjednik Bašar al Asad ubacuje glasački listić, Damask, 13. april 2016.

U Siriji se u srijedu održavaju paralamentarni izbori, drugi od izbijanja rata u ovoj zemlji. Predstavnici opozicije kao i zapadni lideri smatraju da su izbori nezakoniti i provokativni. U međuvremenu, došlo je i do novog incidenta na sirijsko-turskoj granici.

Opozicija bojkotuje izbore tvrdeći da su neregularni i provokativni, jer se održavaju u trenutku kada se u Ženevi nastavljaju pregovori o okončanju petogodišnjeg sukoba.

Birališta su otvorena na teritoriji koju kontroliše vlada predsjednika Bašara al Asada, a koja čini jednu trećinu ukupne površine države.

Oko 60 odsto stanovništva Sirije, koliko živi na teritoriji pod kontrolom Vlade predsjednika Al Asada, za novi saziv parlamenta od 250 članova bira između 3.500 kandidata.

Za druge po redu parlamentarne izbore od izbijanja rata u zemlji dokumente za izbornu trku podnijelo je čak 11.000 kandidata, ali je veći dio kasnije odustao.

Očekuje se da će stranke predsjednika Bašara al Asada zadržati većinu u parlamentu. Za predsjednika Sirije ovi izbori od posebnog su značaja.

"Istina je da je ovo prvi put da predsjednik republike i njegova supruga koriste ustavno pravo da glasaju na parlamentarnim izborima. Oni su obično usmjereni na izbor pojedinaca koji će kasnije da predstavljaju narod. Međutim, u sadašnjoj situaciji parlamentarni izbori imaju drugačije značenje. U ratu smo već pet godina, ali teroristi nisu uspjeli da ostvare glavni cilj, odnosno nisu uspjeli da unište temelj društva na kojem počiva nacionalni identitet Sirije", izjavio je Al Asad.

Kako prenose svjetski mediji, pojedini glasači podržavaju izbore koji se, kako su naveli, održavaju u periodu kada je zemlja razorena ratnim sukobima.

Upravo zbog toga smatraju da je izuzetno važno da narod izabere svoje predstavnike, a po prvi put pravo glasa imaće i vojnici.

Bojkot opozicije

Izbori, Damask, 13. april 2016.
Izbori, Damask, 13. april 2016.

Parlamentarni izbori održavaju se svake četvrte godine, a vlada u Damasku tvrdi da su u skladu sa Ustavom, kao i da su odvojeni od mirovnih pregovora u Ženevi.

Međutim, opozicija je mišljenja da izbori dodatno utiču na ionako nepovolju klimu za pregovore u cilju okončanja petogodišnjeg sukoba.

Predstavnci opozicije doputovali su u Ženevu u utorak, dok su vladini predstavnici najavili dolazak tek u petak.

Nepovoljna pregovaračka klima, kao i borbe u pokrajini Alep kako prenosi BBC, ugrožavaju šestonedjeljno primirje dogovoreno u Ženevi, a uz posredovanje SAD i Rusije.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju, Stafan de Mistura upozorio je da je neophodno da predstavnici vlasti i opozicije u novom krugu razgovora postignu konkretne rezultate.

Granate na turski pogranični grad

U međuvremenu, granate ispaljene iz pravca Sirije pogodile su turski grad Kilis. Granatiranje ovog pograničnog grada, iz pravca teretorije koju kontroliše militantna grupa Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), traje već treći dan.

Granate su pogodile prazno polje u blizini Kilisa i nije bilo ljudskih žrtava, potvrdio je za Rojters gradonačelnik Hasan Kara.

Premijer Turske Ahmet Davoutoglu izjavio je da su turske snaga na ovo granatiranje uzvratile vatrom, dok je ranije medijima saopštio da je od početka nedjelje u granatiranju grada Kilis povrijeđeno 20 osoba, dok je jedna smrtno stradala.

XS
SM
MD
LG