Dostupni linkovi

Izbeglička kriza: Trudnice izbegavaju hospitalizaciju


Preševo, ilustrativna fotografija
Preševo, ilustrativna fotografija

Nesmanjen priliv izbeglica iz Makedonije u Srbiju, koji “balkanskom rutom” putuju u zapadnu Evropu, nastavlja se i pored sve nepovoljnijih vremenskih uslova.

Proteklog vikenda u Preševu je registrovano 8.000 izbeglica među kojima je blo skoro 2.000 dece i veliki broj trudnica.

Njima se prva zdravstvena pomoć ukazuje već u Prihvatnom centru u Miratovcu, a dnevno se u proseku pregleda između dve i tri hiljade ljudi koji stižu sa zdravstvenim tegobama.

Mitat Sahiti, direktor Doma zdravlja u Preševu kaže za Radio Slobodna Evropa da je među izbeglicama sve više trudnica kojima se neophodna zdravstvena pomoć ukazuje odmah nakon ulaska u Srbiju, ali da problem predstavljaju one trudnice kojima je neophodno bolničko lečenje, ali ga one izbegavaju jer ne žele da se razdvoje od grupe sa kojom putuju.

“Trudnice koje dolaze i koje imaju potrebu za zdravstvenu pomoć, odmah se pregledaju i prepisuje se terapija. Ukoliko treba da se hospitalizuje u nekoj zdravstvenoj ustanovi u Vranju ili Nišu, većina njih odbija hospitalizaciju jer znaju da imaju pravo da u Srbiji ostanu 72 sata i ne žele da napuste grupu sa kojom putuju”, kaže Sahiti.

Zbog povećanog broja dece, dežurne zdravstvene ekipe koje rade sa izbeglicama u prihvatnim centrima u Miratovcu i Preševu, pojačane su i lekarima pedijatrima, tako da se i bolesna deca odmah zdravstveno opserviraju.

Prema Sahitijevim rečima, izbeglice generalno stižu u Srbiju iscrpljene, iznemogle, sa stomačnim tegobama i žuljevima na nogama, ali su se zbog hladnog vremena pojavili i novi zdravstveni problemi.

“Pojavile su se akutne respiratorne infekcije. Naše lekarske ekipe na terenu odmah ukazuju pomoć ljudima kojima je ona potrebna”, ističe Sahiti.

On kaže da je, uprkos velikom broju različitih dijagnoza, snabdevenost lekovima i sanitetskim materijalom izuzetno dobra, zahvaljujući pre svega međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Snabdevenost lekovima preko Danske kancelarije i UNHCR-a u Beogradu je veoma dobra. Kada god nešto zatreba, naši lekari koji su dežurni, prave spiskove šta im nedostaje i to odmah stiže”, kaže Sahiti.

XS
SM
MD
LG