Dostupni linkovi

Senat raspravlja o spasavanju talijanske ekonomije


Italijanski Senat, Rim, 27. mart 2007.
Italijanski Senat, Rim, 27. mart 2007.
Talijanski senat započeo je raspravu, iza koje će se glasati, o mjerama štednje koje trebaju spasiti treću najjaču ekonomiju eurozone.

Procjenjuje se da će paket biti usvojen, što će otvoriti i put Silviu Berlusconiju da napokon da ostavku.

U četvrtak je Italija podigla pet milijardi eura iz novih državnih obveznica. Posudba je napravljena na godinu dana uz kamate od šest posto.

Paket o kojem Parlament raspravlja predviđa uštedu od skoro 60 milijardi eura koju treba ostvariti mješavinom smanjenja potrošnje i povećanja poreza.

Budžet zemlje će biti uravnotežen do 2014.godine, a mjere uključuju: povećanje PDV-a, od 20 do 21 procenat, zamrzavanje plata u javnom sektoru u naredne tri godine, te povećanje granice za odlazak u penziju do 65 godina.

Mjere za borbu protiv utaje poreza će biti pooštrene, uključujući i ograničenje na gotovinske transakcije od 2500 eura.

Premijer Berlusconi je obećao da će dati ostavku čim mjere štednje budu usvojene u oba doma Parlamenta. A politički lideri očajnički traže bilo kakav signal da je finansije moguće staviti pod kontrolu.

Geithner: Evropa čini napredke

Tehnička Vlada koju će najvjerojatnije voditi bivši evropski povjerenik Mario Monti mora raspraviti način na koji se zemlja može spasiti od totalnog kolapsa.

Monti je izuzetno cijenjeni ekonomist, i vrsta čovjeka kavu bi svi na tržištu novca željeli vidjeti u doba krize. Talijanski predsjednik Napolitani proglasio je Montija doživotnim senatorom, tako da će i on moći glasati u Parlamentu.

Ako se glasanje u Donjem domu završi u subotu, predsjednik Napolitano bi mogao prihvatiti Berlusconijevu ostavku već u subotu naveče, a onda i formalno zatražiti od Montija da formira Vladu u tehničkom mandatu.

Finansijska kriza u Evropi bila je i glavna tema Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju, čija se konferencija održava na Javajima.

Timothy Geithner, guverner Centralne banke SAD, Washington, 15. jul 2010.
Timothy Geithner, guverner Centralne banke SAD, Washington, 15. jul 2010.
Guverner Centralne banke SAD, Timothy Geithner, kazao je kako Evropa čini napredke, ali je potrebno učiniti više.

"Dok SAD nastavljaju s rješavanjem problema koji su izazvali krizu kod nas, a Evropa se suočava s periodom sporijeg rasta, azijske ekonomije moraće podstaći domaću potrošnju i rast, da bi nastavile doprinositi globalnom rastu", rekao je Geithner.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton pozvala je Kinu da obustavi praksu sprečavanja jačanja juana.

"Kina mora dozvoliti jačanje svoje valute i uvažiti značaj bržeg podešavnja kursnih razlika. Peking treba zadržati korak u reformama. Mi radimo zajedno s Kinom kako bi umanjili diskriminaciju prema američkim, ali i drugim stranim firmama. Radimo zajedno na zaštiti inovacija i na uklanjanju nelojalne konkurencije", rekao je on.

Nakon oštrog pada dan prije, na Wall Streetu su u četvrtak porasle cijene dionica. Na ulagače je pozitivno djelovalo smirivanje situacije u Evropi.
XS
SM
MD
LG