Dostupni linkovi

Incko: Politička klima se pogoršala


Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko upozorava da se politička klima u BiH pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci i da većina reformi stagnira.

Tokom obraćanja Odboru za politička i sigurnosna pitanja EU, Incko je u utorak u Briselu naglasio da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić blokirao imenovanje novog ministra sigurnosti i neosnovano ga vezao sa drugim imenovanjima, te da je Parlament BiH usvojio tek nekolicinu zakona u posljednjih šest mjeseci.

Visoki predstavnik je rekao i da se državne institucije, kao što je ''Elektroprenos'', i dalje podrivaju i dovode u pitanje, što prije svega čini Republika Srpska.

Nedostatak povjerenja i dijaloga među političkim liderima takođe je uticao na rad političkih institucija, uglavnom na državnom nivou, saopšteno je iz OHR-a.


Još ništa od ispunjenja uslova za tranziciju OHR-a


Incko je obavijestio Odbor za politička i sigurnosna pitanja EU da vlasti u BiH od juna nisu uspjele postići nikakav konkretan napredak u ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova za tranziciju OHR-a.

U nastojanju da pomogne da se ispune preostali preduslovi za tu tranziciju, Incko je oformio tim koji trenutno radi na popisu državne imovine, koji će omogućiti da BiH donese odluku o podjeli utvrđene imovine.

Incko je ocijenio kao pozitivan određeni napredak postignut u ispunjavanju preostalih uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima., te pozdravio imenovanje novog direktora Direkcije za evropske integracije Nevenke Savić.

Odbor za politička i sigurnosna pitanja je stalno tijelo EU u kome se nalazi svih 27 zemalja članica Unije. Odbor ima glavnu ulogu u utvrđivanju vanjske i sigurnosne politike EU i pripremanju odgovora na krizne situacije.
XS
SM
MD
LG