Dostupni linkovi

Hoće li iz druge peći u Železari poteći čelik ili dugovi?


Železara Smederevo
Železara Smederevo

Da li se današnjim svečanim paljenjem druge peći uoči najavljene prodaje Železare Smederevo kineskom kupcu dodatno gomilaju rizici za povećane gubitke ili je to najava uspešne poslovne godine koja ce se završiti sa profitom, kako je to obećao novi menadžment koji privremeno upravlja ovim davno posrnulim gigantom?

Premijer Aleksandar Vučić. koji je prisustvovao paljenju peći je rekao:

"Od danas pravimo novih 400 miliona dolara, i to je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini" i ponovio da će biti vatromet u Srbiji kada se nađe strateški partner za Železaru.

Vučić je potvrdio da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom Hebej ajron end stil grupa" (HBIS grupa) i da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličani u svetu.

"Oni su zainteresovani, kako kažu, da daju najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju. To bi značilo novi život ne samo za Smederevo, već i celu Srbiju. Ljudi u Srbiji to treba da znaju", poručio je Vučić.

Vlada Srbije, dakle, tvdi da se oporavlja železara koja je od 2012 godine u državnom vlasništvu, kada je US Steel, američka firma, ustupila, odnosno vratila državi za jedan dolar naknade ovaj gigant, nekada po proizvodnji, a zatim dugo godina po gubicima. Na čemu se zasniva optimizam Vlade u trenutku kada se svuda u svetu zaredom gase železare?

“Železare se zatvaraju diljem Evrope, na čijem tržištu bi trebalo da preživljava i naša železara. U Rurskoj oblasti jedva da imate proizvodnju, a to je najpoznatije mesto u Evropi gde se čelik proizvodio”, smatra sagovornik RSE, savetnik za investicije Mahmut Bušatlija.

Bušatlija se čudi odakle bi mogao da se stvori profit u Smederevu, kada cena čelika i dalje pada na svetskom tržištu, i kaže da druga peć može samo u takvim uslovima da gomila nove gubitke:

“Ako se ne može zaraditi na proizvodnji čelika, svaka nova količina čelika donosi praktično i novi gubitak. Ova kriza koja tutnji svijetom ugrožava razvoj, radikalno ugrožava građevinarstvo, a naši limovi pripadaju u najvećoj meri u kategoriji građevinskih materijala.”

Vratimo se koju godinu unazad. Naime, pošto od 2012, kada su Amerikanci digli ruke od Železare, do danas nije nađen kupac, a država nije bila spremna da stavi katanac na firmu od koje praktično zavisi razvoj celog jednog regiona, u martu ove godine, kao prelazno rešenje unajmljuje se strani menadžerski tim holandske firme HPK Inženjering. Ovaj menadžment je obećao da će u roku od šest meseci Železara donositi profit, da će zadržati radnike i povećati im plate za 10 odsto. Što se profita tiče, on se sada najavljuje za kraj godine. A novo povećanje plata se i dalje obećava.

Železara je jedno vreme mogla da radi na osnovu obrtnog materijala u vrednosti od 180 miliona evra, objašnjava Bušatlija. Što se tiče informacije o 20 miliona koje je uneo novi menadžment, to se ispostavilo kao netačno, jer je sam direktor menadžemnta Peter Kamaraš rekao da su to odgođena plaćanja uz garanciju holandske firme.

“Tako da se polako počinje upoznavati javnost sa tim šta je bio predmet ugovora”, kaže sagovornik RSE.

Bušatlija ocenjuje da je nedopustivo za tu vrstu ugovora sa državom da bude skriven od javnosti. Direktor Karamaš je tajnovitost nedavno objasnio potrebom da “uslove ne bi doznala konkurencija”.

“To znači da je ugovarano nešto mimo konkurencije koja bi mogla da se na osnovu uvida u odredbe ugovora, žali”, komentarše sagovornik RSE.

Bušatlija kaže da je ugovor o železari sa holandskom firmom skriven od javnosti, kao što je to i sa mnogim drugim ugovorima i poredi to sa slučajem Er Srbije:

“Podsećam vas da je nama predstavljeno da država prestaje sa subvencioniranjem JAT-a nastankom ER Srbije, međutim kada je premijer Vučić objavio ugovor, pokazalo se potpuno istinitim ono što se u štampi moglo pročitati, da određeni broj godina država i dalje subvencioniše tu avio kompaniju.”

Država je sve vreme tragala za novim kupcem nakon neuspešnih prodaja Rusima, Belorusima, Amerikancima, Indijcima, Česima, Kinezima, Britancima, Ukrajincima, kako je pedantno zabeleženo u časopisu Nova ekonomija.

“Sad se spekuliše sa tim da se sa Kinezima razgovara, a ja moram da podsetim da je Kina zatvorila jednu od tri svoje najveće železare.”

Da li je i paljenje druge peći zapravo mamac namenjen budućem potencijalnom kupcu- spekuliše se u javnosti?

Naš sagovornik prebacuje celu priču o smederevskoj železari na politički teren.

“Sve te priče nekako više pripadaju kategoriji dnevne politike, možda čak i predizborne kampanje, nego realnim očekivanjima da se na tom planu nešto desi.”

XS
SM
MD
LG