Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:53 CET

  Programi / Na vratima Evrope

  Hidrocentrale bi ugrozile Nacionalni park Sutjeska

  Nacionalni park Sutjeska
  Nacionalni park Sutjeska
  Vlada Republike Srpske je u februaru  2012. godine donijela Odluku kojom se daje suglasnost za izgradnju malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka Sutjeska, uprkos naučnim podacima o visokoj stopi endemizma, izuzetnoj vrijednosti geodiverziteta i biodiverziteta kanjonskih ekosistema.

  Iz tog razloga je osam ekoloških nevladinih organizacija prije nekoliko dana uputilo Otvoreno pismo predsjednici Vlade Republike Srpske, Željki Cvijanović, i nadležnim institucijama u kojem su naveli 15 razloga zbog kojih se organizacije protive dodjeljivanju koncesija.

  „Tu je dosta razloga koji se tiču upravo uticaja na biljni i životinjski svijet, a ti kanjoni su ustvari centri biološke raznolikosti, tj. centri gdje postoji dosta rijetkih endemskih i važnih vrsta za samu državu, možemo reći i dosta vrsta koje su od evropskog značaja, tako da smo tu pobrojali dosta kršenja i evropskih i međunarodnih zakona i direktiva koje se tiču zaštite prirode“, kaže Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

  Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević kaže da će se analizirati zahtjevi koje su uputila društva za zaštitu životne sredine i ukoliko oni budu opravdani krenuće se u proceduru poništavanja projekta.

  „Analiziraćemo to pismo i ukoliko bude opravdano, poduzećemo sve potrebne mjere da ne dođe do izgradnje malih hidroelektrana ukoliko one ugrožavaju Nacionalni park“, rekao je Kovačević.

  Prema riječima Crnkovićeve, problem predstavlja zakon Republike Srpske koji dozvoljava da se ovakav projekat sprovede na području Nacionalnog parka.

  „U pitanju su hidroelektrane koje su proglašene javnim interesom, a to daje mogućnost upravo da se hidroelektrane grade u nacionalnom parku, što nije praksa ni u Evropskoj uniji niti u svijetu, ali po našem zakonodavstvu, po zakonu o nacionalnim parkovima, to jeste dozvoljeno“. kazala je ona.

  Izgradnja ovih malih hidroelektrana, smatra Crnkovićeva, nema ni ekonomsku opravdanost.

  „Sam Nacionalni park nema velikih zahtjeva za energijom. Čitav istočni dio Republike Srpske ustvari nema neke velike potrebe. Generalno, Republika Srpska izvozi električnu energiju, samim tim nemamo neku kriznu situaciju da baš moraju da se grade hidroelektrane, pogotovo ne na takvim mjestima.“

  Ukoliko bi se realizovala izgradnja hidroelektrana na području Nacionalnog parka Sutjeska, to bi predstavljalo grubo kršenje EU i međunarodnih zakona i direktiva koje je Bosna i Hercegovina dužna poštovati, kao što su Direktiva o staništima, Konvencija o biološkoj raznolikosti, Bernska konvencija i druge.

  „Vjerujem da će u budućnosti biti dosta problema i sa finansiranjem Nacionalnog parka od strane nekih evropskih fondova. To je jednostavno kršenje svih principa pod kojima je tako zaštićeno područje osnovano i kako bi trebalo funkcionisati. Mislim da mnogo veću štetu možemo time da dobijemo nego ikakvu korist. To nije državno ulaganje nego privatno. Dosta je pitanja koja se tu otvaraju.“

  Nacionalni park Sutjeska ima potencijal da bude uvršten na UNESCO listu svjetske baštine kao područje izuzetnih pejsažnih i bioloških vrijednosti. Izgradnjom malih hidroelektrana kandidatura može u potpunosti biti dovedena u pitanje, a ukoliko se ovaj projekat realizuje u pitanje se može dovesti i sam opstanak Nacionalnog parka.

  Gojko Veselinović

  veselinovicg+rferl.org

  Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  18.03.2013 08:23
  Mini hidro elektrane nikako ne mogu ugroziti, biljni i zivotinjski svet, naprotiv...
  A, ako vam se to ne svidja, bolje onda izgradite termoelektrane ili jos bolje atomske elektrane, i tako u tom podrucju ima dosta uglja i uranijuma!!!
  Odgovor

  Ime: ogi Grad: Foča
  19.03.2013 01:11
  Vidi se Miodraže da nisi upućen o čemu se radi pa su zbog toga tvoji zaključci van svih razumnih činjenica.
  Foča ima toliko hidropotencijala sa rijekom Drinom kao ključnim potencijalnim izvorom energije tako da je ono što bi se proiizvelo u NP Sutjeska bukvalno igla u plastu sjena.
  Vidi se da ekološki nisi upućen i ne znaš šta je nacionalni park u pravom smislu te riječi, a pogotovo u si ne upućen u biologiju čim tvrdiš da nebi ugrozilo biljni i životnjiski svijet.
  Zato, kada u Foči imamo toliko hidroenergetskog potencijala bila bi klasična ludost i idiotluk ugrožavati nacionalni park, jednu od poslednjih teritotija čiste i ne dirnute prirode, ali pošto si ti ti čovjek "sa asfalta" sigurno bi ti odgovoralo da se bolje uputiš u ekologiju, biologiju i teritoriju o kojoj tako prizvoljno komentarišeš.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  20.03.2013 09:26
  Ja jesam dete asvalta (doduse vise makadama i kaldrme) ali Pecke.
  Moja porodica je bila vlasnik prve hidroelektrane na KiM u Radavcu, pa znam sta pricam...
  Mini hidro-elektrane koriste samo slobodan protok vode, a nikako nema akumulacionih jezera te se na nikakav nacin ne moze poremetiti klima i biljni i zivotinjski svet.
  Sutjeska nije pod zastitom UNESKA, a i da jeste, treba omoguciti ljudima da blagodeti tog parka koriste i ljudi a ne samo "Partizani"!!!
  Zagovornik sam koriscena ekoloskih nacina dobijanja elektro-energije, i da se opravdanje za podizanje velikih elektrana ne koristi kao npr. na KiM gde su se raseljavale etnicki ciste srpske teritorije i narod (Radonjicko Jezero za elektranu u Albaniji, termolektrane Obilic, a albanska Drenica je bogatija i ima kvalitetniji ugalj, kao i hidro-sistem Ibar-Lepenac i jezero Gazivode u Ibarskom Kolasinu) tj. raseljeno je na stotine hiljada Srba, zarad 2-3000 radnih mesta!
  Dakle, ako te mini-elektrane koriste samo u tu svrhu, za raseljavanje bilo kog naroda, onda sam i ja protiv!
  Odgovor

  Ime: predrag
  19.03.2013 19:19
  cisto etnicko srpska foca je jedna od najsiromasniji opstina dodinove pasaluka srpske
  Odgovor

  Ime: Ogi Grad: Foča
  19.03.2013 21:41
  Ma pojma ti nemaš. Ovo uopšte nije stvar politike ni po kojem osnovu, a ni tu nisi upućen.
  Čitav svjet se bori da zaštiti životnu srednu i stvori što bolje ekološke uslove a ti nešto pametuješ o nečemu što nema nikakve veze sa temom, uz to bi trebao da naučiš gramatiku jer sa ovim kako pišeš u "siromašnoj" Foči nebi završio ni prvi razrd osnovne škole!
  Da pojasnim, sve je u zaštiti prirode i imalo obrazovan čovjek zna da će u dogledno vrijeme pitka voda biti najtraženija u svijetu, a ovdje se skoro iz svake rijeke može piti. Da opet ne nabrajam ostale razloge.
  Nemoj internet da koristiš samo za prepucavanje nego nađi i pročitaj nešto pametno.
  Klasičnu nemoć tvog mozga da adekvatno odgovoriš o temi o kojoj je riječ prebacuješ na politiku. Čista glupost.
  Priroda nije ničija nego smo mi njeni i svi ćemo doći i proći a ona ostaje i zato je treba sačuvati za sledeća pokoljenja da bi mogla živjeti u što zdravijoj sredini.

  Odgovor

  Ime: radeSDS
  19.03.2013 19:16
  Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske se treba ugasiti jer nista ne radi za narod vec za tajkune sa zapada i istoka
  Odgovor

  Ime: mileSNSD Grad: banja luka
  21.03.2013 02:51
  rade je si li procitao.....kako mi lepo skinemo ove sto su korupcijoni i nerade za narod.....Bivši načelnik Opštine Bosanski Brod Milovan Čerek osuđen je danas u Okružnom sudu Banja Luka na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog primanja mita i protivzakonitog posredovanja čime je pribavio imovinsku korist od 136.000 KM....izgleda da je pocelo vrema da krenemo i tamo kod vas u istocnoj srpskoj

  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: nekadPrnjavor/sadAustrija
  21.03.2013 02:15
  kad ce srpska imati ministrstva za dodjelu i isplatu biliona eura za ono sto je njihova srpska vojska uradile narodu , ubijanja, zatvor po logorima (keraterm,luka,manjaca,omarska,itd.) silovanja, protjerivanja i rusenja i paljnje kuca, fabrika, trgovina,katedrala,crkava,dzamija,sinangoga.....i progon Hrvata,Roma,Jevreja,Bosnjaka,Turaka,Ukrajinaca,Slovaka,Germana, Rumuna i ostalih ....iz tzv srpske od 1992 do 1996 je protjerano , ubijeno ili liseno slobode preko 670, 000 stanovnika sa teritorije ovog entiteta
  Odgovor

  Ime: Srbin Grad: Zvornik
  21.03.2013 02:08
  miodraze...srpska ima i previse ministara pa joj Ministar industrije, energetike i rudarstva i netreba zato je zaduzena Rusija i njihovi tajkuni i moskve politicari da odrede sta ce sa nasim ovde blagom....mi smo samo njihovi robovi i pijuni od 1989 pa na ovamo

  Ime: pero
  18.03.2013 05:57
  Nacionalni park Sutjeska ako ne potpane pod vlasnistvo BiH kao i svi drugi nacionalni parkovi i planine bice unisten kao i sva druga drzavna imovina....prodja ce poceti ved iduce godine a bice rasprodano tajkunima rusije i kine
  Odgovor

  Ime: Ogi Grad: Foca
  19.03.2013 15:10
  Neće Pero nikada biti vlasništvo BiH, sa razlogom.
  Misliš da bi ga oni sačuvali, naprotiv, tek bi onda bio krah . . .
  Odgovor

  Ime: djuro Grad: beograd
  19.03.2013 19:15
  ogi iz foce.....bit ce bit ce sve samo polako....i lagano....u foci srpski narod radi za 10 maraka od 7 ujutro do 7 navece zahvala banja luci i tajkunima sto rade i bogate se po banja luci a narod na istoku nema sta jesti.....da ste pravi srbi otcijepili bi se od banja luke
  Odgovor

  Ime: Ogi Grad: Foča
  19.03.2013 21:55
  Baš ćešmi ti Đuro prirčati ko je Srbin a ko nije i ko za koliko radi od 7 do 7. Pogledaj malo u svoje dvorište, da nije skinut DS sa vlasti prodali bi sve kako ste i počeli da se uvučete EU u g . . . i to sve zbog interesa i imalo ponosa. Pa koliko vi imate tajkuna!? Sada ste vi neki veliki Srbi a mi nismo.
  Mi nedamo ništa što je naše ni po koju cjenu a političari će biti i proći. Bolje biti gladan i ponosan nego nego da ne kažem šta ( ne dozvoljava mi kultura)
  Zato što se tiče srpstva vi ste se odavno trebali ugledati na nas.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.03.2013 02:06
  ogi....ta vasa srpska sto pises je nastala na zločinu protiv čovječnosti i genocidu.... ti kazes da je Bolje biti gladan i ponosan...i po tome mi se cini da ovo pises negde sa zapada i da si vec odavno pobego..... nego da ne kažem šta ( ne dozvoljava mi kultura) ovde u Srbiji
  Zato što se tiče srpstva vi ste se odavno trebali ugledati na nas....cestite Srbe iz Vojvodine

  Ime: P. A.
  17.03.2013 18:50
  Sta kaze V. Bulajic, cija je Sutjeska?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.