Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 01:11 CET

  Srbija

  Haške presude i Kosovo među "krivcima" za pad evroentuzijazma

  Anti-evropski poster u Beogradu
  Anti-evropski poster u Beogradu
  Podrška građana Srbije pristupanju Evropskoj uniji pala je na najniži nivo u poslednjoj deceniji. Sa nekadašnja 72 procenta sada iznosi samo 41 odsto, pokazuju poslednja istraživanja. Kosovo, haške presude, kriza u EU, ali i to što građani uspehe u reformama ne povezuju sa evropskom agendom neki su od ključnih razloga kojima se objašanjava pad evroentuzijazma.

  Ni nova krilatica vlasti „Srbija neće moći da preživi bez Evrope“ nije pomogla. Podrška građana pristupanju Evropskoj uniji pala je na 41 odsto, što je najniži nivo u poslednjoj deceniji. U iščekivanju novog izveštaja Evropske komisije o Srbiji u aprilu i neizvesnosti da li će joj biti dodeljen datum za početak pregovora o članstvu, u zemlji se nastavlja trend opadanja evroentuzijazma.

  Direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević kaže da su glavni razlozi za pad podrške učlanjenju Srbije u EU - haške presude, Kosovo i kriza u EU.
  Milica Delević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije osim dužine procesa pridruživanja EU, i time što građani nedovoljno identifikuju proces evropskih integracija sa konkretnim životnim stvarima koje su im važne, pad evroentuzijazma objašnjava i neophodnošću rešavanja političkih pitanja koja su za građane polarizujuća, ali i aktulenom krizom u EU.

  Milica Delević, foto: Vesna AnđićMilica Delević, foto: Vesna Anđić
  x
  Milica Delević, foto: Vesna Anđić
  Milica Delević, foto: Vesna Anđić
  „Mislim da dominacija visokih političkih tema, u odnosu na one teme koje građane zanimaju, a to su životne teme, je možda karakterističnija za nas za razliku od drugih zemalja koje su prošle kroz proces proširenja. Građani reforme i uspehe u reformi ne povezuju sa evropskom agendom u okviru koje se te reforme dešavaju, ali ako se dogodi nešto negativno, kao što su razočaravajuće presude Haškog tribunala ili dimenzije političkog uslovljavanja, onda to identifikuju sa Evropskom unijom i onda dobijamo jednu ovakvu sliku“, ocenjuje Delević.

  U drugoj polovini 2012. godine podrška pristupanju EU opala je za osam odsto. Istraživanje, koje je u decembru prošle godine urađeno za potrebe Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, pokazalo je da su građani osetljivi na sve što doživljavaju kao političke uslove za članstvo, ali da cene potrebu da se svakodnevni život reformiše u skladu sa evropskim propisima i praksom.

  Evropskog komesara Štefana Filea opadanje evroentuzijazma u Srbiji, međutim, ne iznenađuje i on očekuje da će se to uskoro promeniti.

  „Mislim da 41 odsto podrške Evropskoj uniji u vreme kada se državni vrh Srbije suočava sa osetljivim pitanjima, kao što je dijalog sa Prištinom, predstavlja veran odraz raspoloženja. Iskreno, nadam se da će se ankete promeniti i da će rezultati biti drugačiji kada na osnovu pozitivnih rezultata političkog dijaloga i nastavka ispunjavanja neophodnih kriterijuma, zemlje članice otvore pristupne pregovore sa Srbijom. Mislim da će to biti dokaz podrške Evrope Srbiji“, konstatuje File.

  Umor od obećanja

  Uprkos svakodnevnim porukama političara, koji kao osnovni cilj postavljaju proces evrointegracija, Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose razloge opadanja podrške građana pridruživanju EU vidi u nepoverenju u iskrenost političkih elita, ali i nerazumevanju toga šta EU zapravo traži od Srbije.
   
  IlustracijaIlustracija
  x
  Ilustracija
  Ilustracija
  „Razloge treba tražiti u nepoverenju građana u nekonzistentnost interesa naših političkih elita, jer postoji mogućnost da oni zapravo samo kalkulišu. Čak i ako veruju da su u ovom trenutku čvrsto opredeljeni za evropsku budućnost Srbije, u nekom sledećem trenutku, sa nekom drugom ponudom na stolu, može doći do novih promena u politici. To što Evropska unija traži jeste da se na neki način društvo i država upristoje, uslovno rečeno. I zapravo je to neko razumevanje toga šta Evropska unija traži od nas i kakav je odnos naših političkih elita prema građanima verovatno i ključ razumevanja onoga šta bi političke elite trebalo da rade u narednom periodu da bi povećali raspoloženje građana“, ocenjuje Brkić.

  Najveću podršku EU je u Srbiji imala u decembru 2003, kada se za pridruživanje izjasnilo 72 odsto građana, a samo osam odsto je bilo protiv. Od početka 2011. primetan je pad podrške i porast onih koji ne podržavaju integracije da bi sada ta podrška bila najniža od 2002. od kada se rade istraživanja. Sociolog Vladimir Vuletić osim krize u samoj EU kao razlog vidi to što su građani po malo umorni od stalnog „odlaganja“ konkretnih koraka na približavanju EU.

  „Stalno im je obećavano, sećate se da je i Zoran Živković svojevremeno dok je bio premijer govorio 2007. godine, pa su neki drugi licitirali sa 2012-om, sada se govori 2019., 2020. godina. To stalno licitiranje i odlaganje je nešto što umara deo građana i oni jednostavno kažu – grožđe je kiselo, kada ne možemo to da dohvatimo, onda nas i ne interesuje. I na kraju krajeva, treba imati u vidu da kod jednog dela građana, pogotovo onih koji su nižeg obrazovanja i iz nižih društvenih slojeva, postoji jedan u osnovi iracionalan odnos prema kirzi i prema problemima, a to je da se, kada dođe do krize, zatvaraju i okreću ka sebi, svojim lokalnim i nacionalnim zajednicama, a ono što je stvarno rešenje problema, a to je otvaranje, za njih postaje problem i zbog toga su manje skloni da rešenje vide u proširenju i integraciji sa drugima“, objašnjava Vuletić.

  Najbolja strategija u budućnosti je za Milicu Delević, predsednicu skupštinskog Odbora za evrointegracije, povezivanje unutrašnjih reformskih procesa sa evropskim integracijama.

  „Verujem da kako se budu rešavala visoka politička pitanja da će biti i mnogo više prostora da se tako nešto čini. Jer, unutrašnji reformski proces i to kako se menja društvo kroz uvođenje zakona i njihovu primenu jeste suština procesa“, zaključuje Delević.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.


  Iva Martinović

  martinovici+rferl.org

  Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Eimen
  31.01.2013 08:52
  Interesantno je kako je Srbija od varvarizma devedesetih evoluirala u politicku zrelost danasnjih dana. U medjuvremenu Evropska Unija je evoluirala od pojma slobode do pojma obespravljenosti vecine zemalja u njoj. Taj 41% izbija Evropi argument da lupa Srbiju po usima ucjenjujuci je sitnim pomacima ka EU. Uostalom ako jedna Britanija nije sretna clanstvom u EU, Srbija za to ima mnogo manje razloga.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  31.01.2013 13:43
  Kako da ne ? Evoluirala u politicku zrelost sa "Nasima", "Obrazom,"
  "Dverima," "Nacionalnim strojem," All Starsom," "Ultra cetnicima" i
  "Krvlju i Casti" !! Da nisam koju zaboravio ? Jel' to ta "evolucija zrelosti"?

  Odgovor

  Ime: P. A.
  31.01.2013 11:42
  Istina je mnogo jednostavnija: Srbija i EU nisu kompatibilne. A sad, gdje je bolje, ko je ljepsi, ko je pametniji, ko ima kakvu buducnost - sve je to pitanje drugih parametara i uglova gledanja, gotovo, ukusa.

  Ime: EUropejaski
  31.01.2013 05:57
  pad evroentuzijazma nema nikakve veze sa Kosovom jer mi smo u srbiji malo educirani a veliki nacionalisti i to se tesko lijeci...treba nam svima psihijatar....upitajte hrvatsku oni ce vam objasniti jer se lijecei vec su se 70posto njihova stanovnista izljecilo ostli 20 posto su nacionalisti i alkoholicari

  Ime: SLOBODNA BiH
  31.01.2013 01:40
  Evropa, koja i sama traži svoj put, pomalo ubjeđuje, pomalo upozorava (eufemizam za: prijeti), pomalo moli Srbiju i druge u regiji da prihvataju evropske standarde i da se korak po korak integrišu u Uniju. Očekivanja i zahtjevi Evrope su bili mnogo veći od realnih mogućnosti čak i u vrijeme kada je u Srbiji bilo duplo više proevropski orijentisanih građana nego danas. U Srbiji je sve više nacionalizma ali i nacizma, sve političke strukture pokušavaju to potpuno propadanje da prikažu kao pobjedu, pa je već sasvim jasno da od evropskih integracija neće biti ništa dok se stvari bitno ne promijene, a promijeniće se onda kada Srbija počne da moli Evropu da je primi u svoje okrilje kao što sada Evropa moli Srbiju. Proći ce mnoge godine do tada!

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.01.2013 23:11
  Ne daj BOZHE da Srbistan odustane od clanstva u EZ.
  Koliko Ih mole a Srbi kao da nece !
  Shvatili Srbi da su za EZ tacka na i.
  Pa sad se prave vazni.
  Isto da se Ja pitam nikad u EZ ne da necu nego ne mogu da zamislim da sednem blizu Dacica..cu da ga pojedem jer mi lici na prase, Mi Muslimani ne jedemo svinju ali za prase ne znam da li nam je zabranjeno.
  Cudno ! Novinarka mu pokaze slavujce a prase pase travu.

  Ime: Pablo Neruda Grad: Evropska Unija
  30.01.2013 23:10
  Vlada Srbije koja uzima milionske donacije od Evropske Unije o tome ne informise (namjerno) o tome gradjanstvo Srbije. Da nije tih donacija putevi Srbije bi bili jos losiji,osoblje u prosvjeti,
  zdrastvu,policiji i sudstvu bi dobijali umanjene plate i sa visemjesecnim zakasnjenjima. Od donacija Evropske Unije ucesce Njemacke je najvece. Srbija (i ostale balkanske zemlje) pripadaju geografski Evropi i nalaze se u njenom civilizacijskom krugu. Rusija,Kina,Indija....su daleko i pripadaju zemljama drugacijeg nacina razmisljanja. Ako se Srbija (i druge zemlje Balkana) ne prikljuve Evropskoj Uniji danas - uradice to za nekoliko godina. Od toga niko ne moze pobjeci i neutralnosti ovde nema mjesta. Vrijeme neutralnih zemalja kao i vrijemeTita,Nasera,Nehrua i Sukarna su nazalost daleko iza nas.

  Ime: EU ima alternativu Grad: Srbija
  30.01.2013 20:23
  Drago mi je da smo kao narod shvatili da je EU gubljenje vremena. Reforme treba potpuno da provedemo ali da moljakamo evropske birokrate koje nikad niko nije ni izabrao i uz to da im dozvolimo da nas tretiraju ko banana drzavu - neka hvala. EU ima alternativu, nezavisna i neutralna Srbija. Na istoj udaljenosti i od EU, Rusije, i ostalih igraca.
  Odgovor

  Ime: Srbin Grad: Srbija
  31.01.2013 16:54
  Potpuno ste u pravu. EU ima alternativu. Autosovinisti u Srbiji se iz petnih zila trude da i dalje predstave EU kao neku "oazu" sto uopste nije niti ce ikad biti za Srbiju. Apsolutno podrzavam nezavisnost i neutralnost a ovi koji zive van Srbije i "sole pamet" po forumima o "prednostima EU" mogu slobodno tamo da se odsele i probaju te "izvanredne mogucnosti". EU je danas predvorje Nemacke, njeno veliko trziste. Srbija i Nemacka nikada u istoriji nisu bile kompatibilne zemlje. Za neke nase komsije to vec ne stoji, oni su Nemcima stari znanci i saveznici. Pozdrav svim ljudima dobre volje.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  31.01.2013 10:10
  Naravno da EU ima alternativu. Da budemo banana-drzava, nemacki satelit - nein Danke! Nikad to nismo bili niti bi to trpili na duzi period, znam ja nas. A ko voli, nek izvoli (Slovenija, Hrvatska itd). Srbija je meki trbuh Balkana, kroz nju prolaze najkraci putevi iz severne Evrope za Grcku, Albaniju, Bugarsku, Tursku i Bliski istok, imamo dobre veze sa Rusijom, Kinom a tradicionalno smo vezani i sa Turskom, evo dolaze i Arapi, mozemo obnoviti veze sa bivsim nesvrstanim. Ova pozicija se intenzivnijim radom da i te kako dobro unovciti. A ako postanemo samo jedna bezlicna banana, koju niko ni zasta ne pita, nego samo klima glavom, nikom u EU vise necemo biti interesantni. Shodno tome ce i biti i ulaganja.
  Ulaskom u EU necemo postati ekonomski nezavisni, uporedite
  Grcku (EU) i Tursku ( nije u EU) pa ce vam biti sve jasno.
  Ali za ekonomski prosperitet treba vise entuzijazma, strpljivog rada, zajednistva. Kako sada stvari stoje, Nemacka koristi prednost velike zemlja da absorbuje visokokvalifikovanu snagu iz banana drzava i koncentrise kapital i znanje kod sebe. Periferiju EU pretvaraju u teritorije sa neobrazovanom, slabo placenom radnom snagom. Ako Angela Merkel na vreme ne shvati da ne treba da dalje jaca Nemacku na racun malih EU zemalja, nego da treba da decentralizuje kapital, proizvodnju i istrazivanje, propasce projekt EU. Isto vazi za Srbiju - odnos Beograd-provincija.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  30.01.2013 22:22
  Dorogoj alternativac, jeste li Vi u stanju da pojmite sledeće: - nema nezavisnosti bez ekonomske nezavisnosti.

  Zemlja koja je tako zadužena na svim stranama i čija je jedina ekonomska politika dodatno zaduživanje nema izgleda da se nazove nezavisnom.
  Istine radi, ni daleko prosperitetnije države ne mogu da uživaju nezavisnost u današnjkem Svetu, naročito ne onakvi kakvu Vi naivno zamišljate.
  S neutralnošću stvari stoje još mnogo komplikovanije i praktično da nema države koja bi mogla da ponese taj epitet.

  Predlog za Vas: Manite se te tzv. alter-globalističke partijske propagande i ako već vladate veštinama čitanja i pisanje, prionite na neko ozbiljnije štivo i kvalitetnu beletristiku (izbegavajte Dostojevskog i Sartre-a).
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  31.01.2013 09:35
  Ovo nikako nije dopuna vaseg komentara,ali ima veze...
  Sto se tice svih nasih ispitivanja misljenja nasih voljenih gradjana,nikad ne zaboraviti neukost i(ili)zlonamernost sastavljaca pitanja,analiticara koji izvode zakljucke za koje su dobili pare,a ne ono sto gradjani stvarno misle ili kazu,pod uslovom da razumeju sta ih pitaju...
  Da vas parafraziram:nema misljenja bez znanja i svesti o reperkusijama.Kad bi svako ko da glup i besmislen,ali odgovor koji je u trendu sa trenutnim stranputicama srpske stvarnosti,znao da moze da ostane bez pasosa ili bez mogucnosti da mu dete ode u beli svet i vidi nesto vise i bolje,pa najcesce tamo i ostane,malo bi razmislio pre davanja lakonskih i glupih odgovora.Sta je alternativa EU sa svim njenim brojnim manama i postojecim vrlinama od kojih smo jako daleko a trebaju nam kao hleb nasusni?
  Bulaznjenja Kalasnjikova o nezavisnosti i neutralnosti su ocigledno zaostala zastarela znanja pravnika koji se potrosio u sklepavanju sramotnog dvodnevnog ustava,ali tzv.gradjanima se dopada da sanjaju da imaju Kosovo jerbo ga je veliki mudroslov u ustav ugurao i da nismo banana drzava jer imamo lepo misljenje o ovom brlogu.

  Ime: Slobodan Grad: YU
  30.01.2013 17:49
  Ovi podaci pdrske za ulazak u EU me ne iznenadjuju jer narod je shvatio da od toga nema nista sve dok Nemacka bude dirigovala EUom.Da podsetim neke kratkovidne da je Turska ispunila uslov ukidanja smrtne kazne Kurdskom nacionalisti Ocalanu zatim psle te ucene pcela pregovore koji se nisu pomakli vec vise od deset godina.Cak kadabi Srbija priznala nezavisnost kosova Nemacka bi nasla novi izgovor da bi usporila clanstvo Srbije.Narod je to shvatio i ostaje ravnodusan dok se srpski politicari bore za EU kakobi svojim unucima obezbedili dobroplacena radna mesta u EU ukoliko jednog dana udjemo u taj savez.Tesko je sada lagati narod i pored tolike propagandne masinerije.
  Odgovor

  Ime: slobodan Grad: od cega?
  02.02.2013 18:45
  Da li vas boli to sto Turska nije izvrsila egzekuciju covjeka na osnovu jednog drakonskog zakona napisanog prije 200 godina ili vas boli to sto Turska sa ovakvim zakonom nije postala dio EU?
  Druga stvar, koliko su Turski ili Srpski politicari iskreni pred svojim elektoratom i javnosti o uvjetima koji bi ove drzave koje su po svojim zakonima, standardu ljudskih prava daleko iza zemalja zapadne Europe trebale ispuniti da bi postali dio iste? Da li je licni interes biti clan zakonski organizovane unije kada se moze biti neprikosnoveni vladar svoje zabokrecine? Politika je nauka koja cesto nema nikakve veze sa deklaracijama i javnim izjavama politicara njihovoj javnosti. Vi ste tipican primjer one stare izreke "kakav narod takva vlast".
  Odgovor

  Ime: Mile Grad: Konfederacija SRBIJA
  31.01.2013 05:53
  kad Srbija prizna Kosovo i napravi konfederaciju sa sledecim oblastima/republikama Vojvodinom,Snadzkom,Presevskom dolinom,Danilogradom, i Rumunskim opstinama kakvu je imala sa Crnom Gorom....tada da i tek tad dodbro nam dosli u EU i EU ce nas i vas primiti ...a kosova nam je davno otislo i za njega se nije sikirati....to je sad Drzava
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  30.01.2013 20:40
  Slobodan@
  Tezak je i trnovit put ka clanstvu u EU,druze Slobodane.Taj put nije posut ruzama,a osim toga,sami ga sebi otezavate . Meni recimo nije jasna jedna stvar.Naime,kako je moguce da stremite ka tim integracijama sa slikom Milana Nedica u Skupstini Srbije ? Losa kombinacija,zar ne ?
  Odgovor

  Ime: Slobodan Grad: YU
  30.01.2013 22:39
  Jasar tacno je da je put trnovit kada to neodgovara zapadu ali da te pdsetim dasu naprimer zemlje bivseg istocnog bloka bile primljene u EU samo da bi prkosili Rusima iako skoro nijedna nije odgovarala kriterijumima EUe.Ono sto ameri ili Nemacka kazu ovi ostali u EU imaju samo pravo da budu poslusni i izvrsavaju naredjenja dok je pravo cudo kako nisu uspeli ovih pet zemalj naterati da priznaju nezavisnost kosova.Tosu uspeli sa skoro svim ostalima ili su ih primorali politicki ili su kupili priznanja za saku eura ili bezvrednog dolara.Odkako Turska ne pristaje vise na ucene pregovori stoje na mrtvoj tacki a nadamse da ce jednog dana prodati srpski politicari prestati da budu poslusni.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.02.2013 22:14
  Slobodane, moje rosno cveće, Vi ste, štono narodi i narodnosti kažu, slepi kod očiju.
  Pa, zar ne vidite da su nacije Istočne i Srednje Evrope svoje trnovite staze uglavnom prešli pod sovjetskim vođstvom?!

  Naši narodi i narodnosti su za to vreme uživali glumeći samoupravljače i krckali američke dolare, sve se rugajući glupim i zaostalim Rumunima, Mađarima, Čehoslovacima, Poljacima, itd.
  Išli smo tamo u njihove zemlje kao britanski lordovi u kolonije, samo bahato, "s našim identitetom". I bilo nam je to sve tako prirodno i podrazumevano...

  A, znate šta nismo primetili prilikom tih poseta?
  Promaklo nam je da ti ljudi čekaju u redovima za sve-i-svašta u savršenom miru i ČITAJUĆI KNJIGE!

  E, vidite, ja čvrsto verujem da tu leži dobar deo razloga zašto su oni svi danas u EU, a mi u 3 krasne; mada bi Vama mnogo više prijalo da se sve to objasni voljom "zlih Amerikanaca" i svetskom nepravdom.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  30.01.2013 22:24
  Kako glasi jedan od Murphy-jevih zakona "prosto je neverovatno koliko mogu da se oduže poslovi na kojima ne radite!"

  Ime: VB Grad: Beograd
  30.01.2013 17:44
  Kako smo to zaboravili na krivicu proevropske demokratske brbljive i brljive vlasti?Sjajno je reprezentuje bivsa gdja Djilas:kako da mnogo govorim a nista ne kazem,kako da iz sve snage idemo u EU,preko Kosova i lopovluka...Ako su Tadic,Djilas i gdja Delevic nase uzdanice,onda ce EU-kao i do sada-videti samo oni,za nase pare.
  Ako niko iz bivse vlasti ne bude odgovarao(a vidimo da nece,sem Dulica i ostalih efemernih likova)onda mi nastavljamo:korak napred,dva nazad,pa gde se nadjemo.Narod svakog dana sve jadniji i evroskepticniji,a tzv.elita u komunizmu evropskog tipa.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Novi razgovori o prekidu borbi u Alepu

  SAD zahtevale da se primirje, koje je na snazi u drugim oblastima Sirije, proširi i na grad u kojem se vladine i opozicione snage bore za prevlast...

  Haos u Bagdadu, okupirana Međunarodna zona

  U glavnom gradu Iraka i dalje na snazi vanredno stanje, demonstranti okupiraju delove nakada dobro obezbeđenog dela u kojem se nalaze vladine zgrade i ambasade, a vojska je u pripravnosti...

  Nova terapija za regeneraciju mišića

  Naučnici napreduju ka mogućnosti da ponovo naprave potpuno funkcionalne organe i načinili su značajan progres zamenjujući mišiće i druga tkiva.