Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 21:26 CET

  Svijet

  Ginter Gras nepoželjan u Izraelu zbog pesme

  Ginter Gras
  Ginter Gras
  Izrael je zabranio ulazak nemačkom piscu Ginteru Grasu zbog pesme objavljene prošle nedelje, u kojoj kritikuje aktuelnu politiku te zemlje.

  Gras je u pesmi “Ono što se mora reći” kritikovao  “licemerje Zapada” prema izraelskom nuklearnom programu, a tu zemlju opisao kao pretnju “već krhkom svetskom miru” zbog politike koju vode prema Iranu.

  Nemački nobelovac je rekao da su njegove kritike upućene vlastima i politici koju Vlada Izraela vodi, a ne celoj zemlji i njenim građanima.

  Gras je nemačkim medijima rekao da je želeo da ukaže na Vladu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, čija politika "stvara sve više neprijatelja Izraelu i povećava izolaciju zemlje".

  "Čovek koji najviše šteti Izraelu u ovom trenutku je, po mom mišljenju, Netanjahu. Trebalo je da to uključim u pesmu", rekao je pisac.

  Međutim, optužen je za antisemitizam, a ministar unutrašnjih poslova iskoristio je zakon o zabrani ulaska bivših nacista u Izrael i tako zabranio Grasu ulazak u zemlju.

  Iako pesma neće osvojiti bilo kakve nagrade, Gras je pogodio suštinu, i započeo već dugo odlagan i neophodan dijalog, zbog čega je bio u pravu, piše kolumnista nemačkog lista Der Spiegel Jakob Augštajn u tekstu “Zašto nam treba javna rasprava o Izraelu”.

  “Nije u pitanju velika pesma, niti politički briljantna analiza. Ali sažeti pregled stanja koji je Ginter Gras objavio pod nazivom ‘Ono što se mora reći’ jednog će dana biti smatran njegovim najuticajnijim rečima. Jednu rečenicu nećemo moći da ignorišemo u budućnosti ‘nuklearna snaga Izraela je pretnja svetskom miru koji je odveć krhk’. To je rečenica koja je izazvala protest, jer je istinita. Jer ju je napisao Nemac, nobelovac. Jer ju je napisao Ginter Gras. I tu leži problem. Zbog toga treba da budemo zahvalni Grasu. Preuzeo je na sebe odgovornost da tu rečenicu kaže umesto svih nas. Davno zakasneli dijalog konačno može da počne”, navodi nemački novinar.

  Mnogi nemački listovi odbili su objavljivanje ove pesme, da bi je na kraju objavila italijanska La Repubblica.

  Grass je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1999. godine, za roman "Limeni doboš", u kojem opisuje užase nemačke istorije u 20. veku.

  Ovaj pisac za mnoge predstavlja glas njemačke generacije koja je stasala tokom Hitlerovog rata i ponela teret krivice svojih roditelja. Međutim, njegov ugled je naglo pao kad je 2006. godine priznao da je poslednjih meseci Drugog svetskog rata bio pripadnik SS divizije.

  Žarka Radoja

  Diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, na temi "Ratna propaganda: Vukovar 1991.". Novinarstvom počela da se bavi u dnevnom listu "Vesti". Deo redakcije internet portala e-Novine od njenog osnivanja do novembra 2011. godine kada prelazi na internet stranicu RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Milivoje Radaković
  10.04.2012 23:10
  Ima i obratnih slučajeva gde obavešteni i svesni pojedinci odbijaju da idu u Izrael i daju pristanak na rasističku politiku izraelske vlade, kao npr. Nigel Kennedy.

  Ime: Ali Faruk Biser Grad: norveska
  10.04.2012 22:47
  Ova nije nešto novo nego vec poznato ali malo prisutno u štampi. To je izraz unutrašnje potrebe ¸ovjeka da se nešto mora uraditi na promoviranju demokratije.Stoga ova pjesma Grassova aktileizira dva nivoa.Politicki, trenutni stanje sloboda u svijetu,odnosno krizu demokratije i drugi nivo literarni. I jednio i drugo pokazuju svoju impotentnost. Naime da nema kazni za Natanjahua što će se kad tada morati rješiti, i drugo, kada se u teksti govori o literarnoj vrijednoti knjige.Mislim da su nekada umjetnici zvali prijatelje da izdju na ulicu i slikaju stvarni zivot, te stog stanovišta po meni to je literatna vrijednost i poziv na novi naćin odnos prema umjetnosti ili tome da umjetnik bude humanista.Da literatiura ne bude svrha sama sebi i da bude satavni dip ¸ćovjekova zivota i njegove ljudske potrebe za promišljanjem realnog zivota.

  Ime: Muhamed Kopic Grad: Utica,USA
  09.04.2012 11:36
  CIJELI "MODERNI" i demokratski svijet "vidi" zlocine vladara Izraela nad Palestincima.Natanjahu vrsi granatiranje nad stanovnistvom Zapadne obale i vrsi teroristicka ubistva specijalaca onih koje sam odabere.Bez sudjenja odgovornim za zlocine.Nije Gras jedini ali je njemu zabranjena posjeta Izraelu kao da je bivsi oficir SS-ovaca Hitlerovih. Jesu USA i vlade Zapada vjeciti zastitnici politicara i politike Izraela jer preko tih vladara,vjeruju,drze u strahu Arape muslimane.Ne znaju, ili nece da znaju.da takvom politikom samo podsticu ocajnike da se ukljucuju u redove All kaide ili Hamasa i da samoubilacki obavljaju osvetu za zrtve u Palestini.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.