Dostupni linkovi

"Budi promjena": Građani i lokalne zajednice unapređuju svoje okruženje


Igralište u Srebreniku
Igralište u Srebreniku
Lokalne zajednice u BiH nemaju kapacitete da same riješe većinu problema svojih stanovnika. Mnogi projekti koji bi poboljšali kvalitet života u tim zajednicama uglavnom se ne realizuju zbog inertnosti, kako lokalnih vlasti, tako i samih građana, iako za neke od njih nisu potrebna velika sredstva. Program malih grantova, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva uz pomoć Ambasade Švedske i njihove Agencije za razvoj SIDA nudi građanskim inicijativama grantove u iznosu od 5.000 KM, kako bi oni sami uradili projekte koji rješavaju uočene probleme u svojim lokalnim zajednicama

Već drugu godinu zaredom Centar za promociju civilnog društva realizuje program pod nazivom 'Budi promjena', kroz koji je do sada završeno dvadeset lokalnih projekata koje su provele građanske inicijative iz tih lokalnih zajednica. Petnaest projekata je u fazi realizacije, a u narednom periodu biće raspisan konkurs za dodjelu sredstava za još dvadeset lokalnih inicijativa.

Prema riječima Dragane Grbić Hasibović, menadžerice projekta, jedan od glavnih ciljeva koji je postignut ovim programom jeste taj što se veliki broj neformalnih grupa građana i organizacija civilnog društva prijavljuje za ove grantove, što znači da oni uočavaju nedostatke i probleme u svojim lokalnim zajednicama i nude konkretna rješenja.

„Veliki broj projekata tiče se infrastrukture, obnove parkova, igrališta. U biti, to je manje-više posao lokalne uprave. Međutim, mi smo jako svjesni situacije u kojoj živimo gdje ekonomija skoro ne postoji, i teško je očekivati da lokalna vlast može uopće izdvojiti sredstva za tako neke projekte. Zbog toga, putem ovih malih grantova, mi insistiramo na tome da ćemo dati sredstva, ali je jako važno da organizacije i neformalne grupe uključe i lokalnu vlast i aktivno uključe građane, kroz volonterski rad, kroz radne akcije“
, ističe Dragana Grbić Hasibović.

Osim finansijske podrške u okviru projekta 'Budi promjena', rađeno je i na edukovanju i osnaživanju organizacija civilnog društva koje učestvuju u programu kako bi u budućnosti mogle samostalno aplicirati za veće fondove i na taj način implementirati mnogo ambicioznije projekte, ističe Grbić Hasibović.

„Centar za promociju civilnog društva je prepoznao na prvom mjestu da organizacije nemaju pristup informacijama, a ako ih i imaju, nemaju iskustvo koje je potrebno da apliciraju za sredstva i u veće fondove“, kaže ona.

Jedan od dobrih primjera programa 'Budi promjena' jeste i projekat udruženja građana 'Zlatni Dol' iz zaseoka Šainovići u opštini Široki Brijeg, koji su svojim radom i uz pomoć granta od 5.000 KM riješili problem svoje lokalne zajednice. Andrej Čović iz udruženja 'Zlatni Dol':

„U našem selu, zaseoku Šainovići, imali smo veliki problem sa urušenim dijelom pristupnog puta. Problem je bio za opskrbu zaseoka pitkom vodom – tim putem se voda dovozi cisternama velike nosivosti. Moglo se prolaziti malim vozilima, ali nismo imali pristup teškim vozilima, te je bila prekinuta opskrba pitkom vodom.“

Andrej ističe da se u projekat uključila kompletna lokalna zajednica i da je zajedničkim snagama stanovnika ovog zaseoka urađen veliki posao.

„Kompletno smo uradili 160 metara tog našeg pristupnog puta, uklonili postojeći put, uradili potporni zid, tamponiranje, asfaltiranje, betoniranje bankina, sve kvalitetno. Sad imamo tih 160 metara od ukupno 1.200 metara tog puta“, kaže on.

Neiskorišćeno zemljište postalo dječje igralište

A nedostatak adekvatnog prostora za igru, zabavu, sport i rekreaciju za 220 mališana u prigradskom dijelu opštine Srebrenik, potaknulo je udruženje 'Ekodis' iz Srebrenika da na neiskorištenom zemljištu u blizini područne škole izgrade i urede sportsko-rekreativni park za djecu i odrasle. Amra Saračević iz udruženja 'Ekodis':

„Sve je bilo zaraslo, neuredno, jedan dio terena nije bio ravan. Mi smo sve to, uz pomoć ovog granta i Općine Srebrenik, u saradnji sa komunalnim preduzećem, očistili, postavili klackalice, ljuljačke, klupe, postavili smo koš, uredili smo igralište za odbojku na pijesku, te šetališne staze.“


Amra ističe da se ovom akcijom pokrenuo volonterski duh u Srebreniku u kojem do sada nije bilo sličnih inicijativa.

„Tek se sad počinje razvijati taj filantropski volonterizam i društveno koristan rad. Ljudi su se postepeno uključivali kad su vidjeli šta se sve može zajedno. U budućnosti će biti i više toga, kad su vidjeli da uz malo volje, želje i podrške stvarno mogu uraditi sve te stvari“, objašnjava naša sagovornica.
XS
SM
MD
LG