Dostupni linkovi

Građani BiH potpisivali peticiju „ Za Europu sada, bez izgovora“


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Centri civilnih inicijativa u Tuzli organizirali prikupljanje potpisa podrške bezuvjetnom ubrzanju europskog puta BiH. Peticija nosi simboličan naziv „Bez izgovora - Europa sada“. Cilj peticije jeste da sami građani iskažu svoju podršku europskom putu Bosne i Hercegovine. Do sada je prikupljeno više od 15.000 potpisa koji će poslužiti da se u konačnici stavi jasan zahtjev koji pretendiraju na pozicije na narednim pozicijama. Rasim Džeko iz Centara civilnih inicijativa:

„Zemlja u susjedstvu čiji je parlament donedavno imao oštro protivljenje ulasku u Evropu, sad prednjači i ispred je Bosne i Hercegovine. Znači, mi gubimo vrijeme.“, naglasio je Džeko.

Prema mišljenju građana, krivci što Bosna i Hercegovina kaska za europskim integracijama su svakako političke strukture ove zemlje:

„Glavni krivac su svakako političke strukture koje nemaju viziju kako približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji, ali i društvo u cjelini, jer evo, i nakon dvadeset godina, još uvijek smo u nekim okvirima koji ne dozvoljavaju da se krećemo naprijed.“

„Mislim da u ovoj državi neće biti bolje stanje ni ako uđemo u Evropu, tako da to ništa ne mijenja.“

„Bosna za sto godina neće. Ovo rukovodstvo je apsurd, oni samo vuku sebi, ne gledaju se ukomponovati u evropske integracije i zakone, oni samo svoje ganjaju.“

„Mislim da Evropa neće ostaviti Bosnu i Hercegovinu samu, jer ona je, kako je jednom neko rekao, neće Evropa htjeti kancerogeno tkivo u svom sastavu, tako da će Bosna i Hercegovina kad-tad morati ući u taj sastav.“,
ističu građani Tuzle sa kojima smo razgovarali.

Prikupljanje potpisa pokazalo je i kako su Banjalučani dosta podijeljeni po pitanju evrointegracija.

„Evropskoj uniji pristupaju kroz dosta nekih predrasuda i već imaju formirano mišljenje, tako da im je poprilično nemoguće objasniti da je to možda u neku ruku dobro.“
, jedno je od mišljenja koje smo zabeležili.

No više je onih građana koji ipak podržavaju ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i spremno su potpisali peticiju.

„Zbog mobilnosti, zbog posla, veće plate, boljih uslova učenja, škole, fakulteta. Svega.“, rekao nam je ovaj Banjalučanin.

Projekt-koordinator OKC-a Vanja Kukrika ocijenila je da političari u Bosni i Hercegovini, uprkos predizbornim obećanjima, ništa ne rade po pitanju evrointegracija, te je stoga nevladin sektor i zatražio od građana da sami potpisima pritisnu političku elitu.

„Sam cilj ove kampanje jeste da pokušamo da omogućimo građanima, onima koji su za Evropsku uniju, da dignu svoj glas i da pokušaju da izvrše pritisak na predstavnike vlasti da nešto počnu da rade po tom pitanju konkretno, jer u zadnje vrijeme sve političke opcije su saglasne da je Evropska unija definitivno taj put kojim treba Bosna i Hercegovina da ide. Međutim, niko ništa konkretno na tome ne radi već dvije godine. Došli smo u situaciju da je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, i Srbija je krenula tim putem, Crna Gora, Albanija, a mi smo negdje ostali u istom taboru sa Kosovom.“, smatra Kukrika.

Svoju podršku projektu dala je i predsjednica Udruženja “BH novinari” Milkica Milojević, napominjući da bi podrška EU integracijama trebala biti bespogovorna. Problem je i u medijima u kojima nema dovoljno evropske priče, mišljenja je Milojevićeva.

„Naše političke elite koje se deklarativno zalažu za ulazak u Evropsku uniju, ustvari nisu za to, jer njima nigdje ne može biti tako dobro kao u ovom zatvorenom, korumpiranom društvu. Njima nikad u Briselu ne može biti kao u njihovom selu. Evropa je potrebna građanima ove zemlje i ne čudi me što je najviše mladih bračnih parova potpisalo ovu peticiju. To su upravo ljudi koji su mladi, a s druge strane, dovoljno zreli da preuzmu odgovornost za svoje živote i živote svojih potomaka i koji ne žele da svoj život provedu u ratovima i svađama i borbi protiv korupcije, nego kreativno, tako što će napredovati njihove porodice.“, kaže Milkica Milojević. .

Kampanja je okupila devet nevladinih organizacija: Centre civilnih inicijativa (CCI), Omladinski komunikativni centar (OKC) Banja Luka, KULT Sarajevo, DON Prijedor, Forum građana Zenica, Vijeće mladih Široki Brijeg, DC Nove nade Foča, Klub potrošača Travnik i Paradigma Bijeljina.
XS
SM
MD
LG