Dostupni linkovi

Gjenero: Da su bili sposobni voditi reforme, BiH ne bi toliko zaostala


Davor Gjenero
Davor Gjenero

Bosna i Hercegovina nedavno je predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Šta je sve iščekuje nakon tog poteza za RSE govori Davor Gjenero, hrvatski politolog i nezavisni politički konsultant.

Gjenero: "Izrazito je važno da Bosna i Hercegovina što prije postane članicom Evropske unije, zbog toga što EU nije samo ekonomska i politička integracija. Ona je i svojevrstan mirovni proces. Često se zaboravlja da je cijela ideja evropske integracije provođena, između ostalog, i zbog toga da se stvore uvjeti u kojima u Evropi nikada više neće biti moguće ratovati. Evropske zemlje najprije su ujedinile svoje teške industrije, kako se niti jedna država, članica procesa, ne bi mogla naoružavati za leđima drugima. Nakon toga ili istovremeno s tim su počele usklađivati, konsolidirati svoje demokratske političke sustave. Danas je situacija takva da se od pristupnica traži da već imaju uređene demokratske procedure, da funkcioniraju kao države vladavine prava, da mogu funkcionirati unutar čvrstog budžetskog ograničenja, da u Uniju ne unose korupciju, nestabilnost i tako dalje. Sve to što će Bosna i Hercegovina u narednom razdoblju morati napraviti da bi ispunila evropske kriterije, strašno je važno za nju da bi funkcionirala kao samoodrživa stabilna demokratska država. Dakle, počinje tek sada težak reformski proces. Važno je da oko tog reformskog procesa postoji suglasnost sva tri politička naroda, među svim relevantnim političkim strankama. Ako se to uspostavi onda taj proces može biti izrazito uspješan i izrazito koristan za Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija je osmislila svojevrstan projekt individualnog pristupa za Bosnu i Hercegovinu. Prije svega je važno cijelo građansko društvo BiH uključiti u taj proces, jer je činjenica, a to su shvatili i u Briselu, da građansko društvo, poslovni sektor, akademska zajednica u BiH, često imaju veće integracijske kapacitete nego li politička klasa u užem smislu riječi."

RSE: Koliko su, prema Vašoj procjeni, bh. vlasti na to istinski spremni, s obzirom na to da znamo da je kratko pred predaju aplikacije usvojen i mehanizam koordinacije? S druge strane imamo i protivljenje unutar same države upravo oko tog mehanizma koordinacije, koji je bio i ključan za predaju aplikacije. Predaja aplikacije ne znači ništa, ako na ispunjavanju uslova ne budemo radili.


Gjenero: Upravo tako. I isto tako, ako se bude radilo samo sa kapacitetima koje imaju političke elite triju naroda u Bosni i Hercegovini, to neće biti dobro i to neće biti dovoljno. Da su političke klase u BiH sposobne u pravom smislu riječi voditi taj proces, Bosna i Hercegovina ne bi toliko zaostala za drugim zemljama iz regije u procesu pristupanja i ne bi se uspostavljali ovi mehanizmi kojim se Bosni i Hercegovini daje ruka i na neki način ju se kroz prozor uvlači u evropsku integraciju.

RSE: Koliko moramo biti fokusirani na ono što hoćemo – više na ono što Evropska unija od nas traži, nego na naše unutrašnje razmirice?


Gjenero: Unutarnje i vanjsko pitanje su samo dvije strane istog novčića. Ono što se mora uspostaviti je suglasnost među akterima u političkoj areni i građanskom društvu oko toga da pristupanje Evropskoj uniji jest vrijednost kojoj svatko treba nešto doprinijeti. Puno je lakše opstruirati procese nego sudjelovati u njihovom vođenju. Vrijeme je da se pokuša uspostaviti konsenzus o tome da pristupanje Evropskoj uniji jest vrednota koja koristi svima. Ako se to postigne, sve drugo će biti lakše.

RSE: Vlada euforija; iz usta naših političara sve izgleda kao da će biti lako. Kada dođe upitnik, kada se počnu otvarati poglavlja, šta nas sve čeka?


Gjenero: Ništa neće biti lako i ništa neće biti lako ako se politika nastavi voditi u okvirima u kakvima se radila do sada. Proces pristupanja Evropskoj uniji koji počinje najprije sa ispunjavanjem upitnika, a nakon toga sa procesom monitoringa, je proces koji traži i izrazito visoka ekspertna znanja. Današnja politička klasa jednostavno ne zna dovoljno, a postojeća javna uprava nije sposobna komunicirati s evropskim counterpartima na razini na kojoj se to u pristupnom procesu očekuje, naime, da pokaže da već sada na neki način može funkcionirati kao punopravna članica Unije. Zato je izrazito važno da, čim započne taj proces, političke vlasti potraže pomoć tamo gdje je mogu dobiti. Mogu je dobiti, naravno, među prijateljskim državama u susjedstvu, koje su prošle taj proces, ali i u vlastitoj akademskoj zajednici i građanskom društvu. Ti ljudi mogu donijeti ključan društveni napredak vašoj državi.

XS
SM
MD
LG