Dostupni linkovi

Utrka BiH i Srbije oko izručenja Ganića


Ejup Ganić, arhivska fotografija
Ejup Ganić, arhivska fotografija
Bosna i Hercegovina i Srbija se utrkuju koja će prije tražiti izručenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva Republike BiH, Ejupa Ganića, koji je zadržan jučer na londonskom aerodromu.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je danas da će to ministarstvo u toku dana poslati zahtjev srbijanskom Ministarstvu pravde za ustupanje kaznenog progona u slučaju Ejupa Ganića.

Istovremeno, Interpol BiH će dostaviti nadležnom sudu u Londonu sporazum kojeg su BiH i Srbija potpisale krajem prošle sedmice, a u kojem se navodi da je, u slučajevima kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, mjerodavno državljanstvo i prebivalište, bez obzira da li se radi o osumnjičenoj, okrivljenoj ili optuženoj osobi.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak potvrdio je kako ne postoji ni crvena niti bilo kakva druga Interpolova potjernica za Ganićem, niti za ostalih 18 osoba protiv kojih je srbijansko Tužilaštvo podiglo optužnicu za slučaj Dobrovljačke ulice.

Bariša Čolak, Foto: Midhat Poturović
Čolak navodi da postoji ekstradicijski zahtjev Srbije prema Velikoj Britaniji, na osnovu kojeg je Ganić zadržan u toj zemlji. Prema riječima bosanskohercegovačkog ministra pravde, Ejup Ganić će u Velikoj Britaniji biti zadržan do 29. marta, a na potezu su vlasti BiH i Srbije:

„Ja vas mogu izvijestiti da će već danas tijekom dana otići novi zahtjev za ustupanje kaznenog progona od strane ovog ministarstva Ministarstvu pravde Republike Srbije. Jednako tako ćemo putem našega Interpola dostaviti nadležnom sudu ovaj ugovor koji smo potpisali 26. prošlog mjeseca sa Srbijom, u kojemu jasno stoji da je u ovakvim slučajevima, u slučajevima kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, mjerodavno državljanstvo i prebivalište, bilo da se radi o osumnjičenoj osobi, optuženoj ili okrivljenoj osobi.“

Čija je nadležnost

Čolak je potvrdio i da postoji istraga u Tužilaštvu BiH u slučaju Dobrovoljačke, ali da ne može govoriti o kojim osobama se radi. On je rekao kako je glavni tužilac BiH prošle sedmice najavio da će istraga u tom predmetu uskoro biti okončana:

„Pošto smo mi već jedanput tražili da se kazneni progon ustupi Bosni i Hercegovini, međutim tad nismo imali ovaj bilateralni sporazum. Sad je novost da imamo ovaj sporazum i mi ćemo danas ponovo zatražiti ustupanje kaznenog progona od strane Republike Srbije.“

A da istraga u slučaju Dobrovoljačka postoji potvrđuju i u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Portparol Boris Grubešić kaže da se njome bavi Odjel za ratne zločine, te da će bh. Tužilaštvo od Velike Britanije tražiti izručenje Ejupa Ganiću Bosni i Hercegovini:

„S obzirom da u Tužiteljstvu BiH postoji istraga koja se odnosi na događaje u Dobrovoljačkoj ulici i da se na toj istrazi radi u Tužiteljstvu BiH, a samim tim što je gospodin Ganić državljanin BiH, mi ćemo zatražiti od pravosudnih vlasti Velike Britanije da se obavi izručenje gospodina Ganića u BiH, jer smatramo da su isključivo pravosudni organi BiH nadležni za predmete ratnih zločina počinjenih na teritoriji BiH, a u kojima su osumnjičeni građani, odnosno državljani BiH. I iz tih razloga ćemo tako postupiti.“

Ozbiljno će se narušiti odnosi sa Srbijom

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kaže za RSE kako vjeruje da će danas biti plaćena kaucija za Ejupa Ganića, koja kako prenose sarajevski mediji, iznosi 200.000 funti:
Sadik Ahmetović, Foto: Midhat Poturović

„Imao je rok kada Srbija treba dostaviti dokumentaciju. Vjerujem da će u međuvremenu i država BiH reagirati da traži izručenje u BiH - i mislim da je opredjeljenje i Tužilaštva BiH da u tom pravcu napravi jedan takav zahtjev.“

Esktradicijski zahtjev Srbije da se u Velikoj Britaniji zadrži Ejup Ganić, za Damira Arnauta, pravnog savjetnika člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, predstavlja kršenje sporazuma koji su potpisale dvije države:

„Sporazum koji je stupio na snagu prošli petak jasno precizira da je Srbija dužna ustupiti ovaj predmet Bosni i Hercegovini iz više razloga, uključujući i činjenicu da je Ganić državljanin BiH, da ima prebivalište u BiH, da su navodna djela počinjena na teritoriji BiH i da se većina dokaza nalazi u BiH. To je ono što sporazum precizira. Srbija ga krši. Ništa novo od Srbije.“


Arnaut kaže i da će zadržavanje Ganića u Velikoj Britaniji ozbiljno ugroziti odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije. Na naše pitanje koje korake će Bosna i Hercegovina preduzeti, Arnaut odgovara:

„Aposlutno svi koraci se trenutno razmatraju. U ovom trenutku ne mogu govoriti za koje korake ćemo se odlučiti, ali mogu definitivno potvrditi da će ovo ozbiljno narušiti odnose između BiH i Srbije.“

******
Pročitajte i ovo:
Nastavak politike devedesetih?
Hapšenje produbilo jaz na bh. političkoj sceni
Ganićeva ekstradicija mogla bi da potraje
Ganiću određen pritvor
Robin Haris: Nadamo se da zahtjev Srbije neće biti odobren
Ganić demantuje da je priveden, Silajdžić oštro reagovao
Divjak za RSE o Dobrovoljačkoj
XS
SM
MD
LG