Dostupni linkovi

AU: Gadafi prihvatio plan za okončanje sukoba


Moamer Gadafi (levo) razgovara sa predsednikom Južnoafričke Republike Jakobom Zumom u ​​Tripoliju, 10. apriul 2011.
Moamer Gadafi (levo) razgovara sa predsednikom Južnoafričke Republike Jakobom Zumom u ​​Tripoliju, 10. apriul 2011.
Gadafijeva vlada prihvatila je plan Afričke Unije za rješenje krize u Libiji. Predstavnici prijelaznog vijeća već su više puta saopćili da nisu spremni prihvatiti ni jedan plan koji ne uključuje silazak pukovnika s vlasti.

Planom se poziva na hitan prekid vatre, slobodan protok humanitarne pomoći i dijalog izmedju suprostavljenih strana.

No, u prijedlogu se ne spominje zahtjev opozicije da Gadafi povuče svoje snage iz gradova. Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma zajedno s predsjednicima Malija i Mauritanije susreo se s Gadafijem u Tripoliju u nedjelju, a planiran je susret s predstavnicima Tranzicijskog prijelaznog vijeća u Bengaziju.

Ramtane Lamamra povjerenik Unije za mir i sigurnost nakon sastanka u Gadafijevom sjedištu je izjavio.

"Vođa revolucije je prihvatio plan koji uključuje prekid vatre i neprijateljstava, te omogućavanje dopremanje humanitarne pomoći svima kojima je to potrebno"
, rekao je on.

Prethodna dva prekida vatre Gadafijeve snage nisu poštovale. Nastavile su s opsadom i granatiranjem gradova koji su pod kontrolom opozicijskih snaga.

Predstavnici Afričke unije tvrde međutim da će prekid vatre biti strogo kontroliran.

"To bi mogla biti jedna vrst hibridne operacije, slična onoj koju provodimo u Darfuru gdje mirovne snage čine predstavnici Afričke unije i Ujedinjeni narodi. Mi smo spremni preuzeti takvu zadaću slože li se obje strane. Mogla bi biti zajednička misija Afričke unije, Arapske lige, Ujedinjeni narodi. Sve što proizađe iz pregovora mi smo spremni primjeniti", rekao je Lamamra.

Pobunjenici skeptični prema primirju


Zuma je pozvao NATO da prekine s napadima na Gadafijeve snage kako bi se dala šansa primirju.

Predstavnici Alijanse u Bruxellesu saopćili su da su primili na znanje prijedlog Afričke unije, te naglasili kako od početka krize ističu da pozdravaljaju svaki međunarodni napor koji će pridonjeti prekidu nasilja prema civilima u Libiji.

Pobunjenici među uništenim vozilima koja su pripadala provladinih, zapadna kapija grada Ajdžabija, 11. april 2011.
Mnogi opozicijski lideri prilično su skeptični oko motiva misije koju organizira Afrička unija.

Tom je organizacijom još do prije dvije godine predsjedavao je sam Gadafi i zahvaljujući novcima od libijske nafte uspio ju je transformirati. Pitanje je da li se ponuđenim planom zapravo pokušava osnažiti Gadafijev režim.

Oponenti aktulanom režimu ponavljaju da kada bi narod imao mogućnosti da slobodna bira, Gadafi bi vrlo brzo bio zbačen s vlasti.

Opozicijski borci naglašavaju da su spremni prihvatiti sporazum o primirju ukoliko pukovnikove snage prekinu opsadu gradova i vrate se u kasarne.

Također, traže puštanje političkih zatvorenika i slobodne antivladine proteste.

Predstavnici Tranzicijskog prijelaznog vijeća do sada su više puta ponavljali da svaki mirovni plan mora uključivati i odlazak Gadafija s vlasti.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG