Dostupni linkovi

Gordi za RSE: Izbori pokazali očitu podelu između Engleske i Škotske


Erik Gordi
Erik Gordi

Komentarišući izborni uspeh konzervativne partije aktuelnog premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona i uspeh škotskih nacionalista, profesor Univerzitetskog koledža u Londonu i britanski ekspert za jugoistočnu Evropu Erik Gordi u intervjuu za RSE kaže da to i nije toliko iznenađujuće.

"Kad se uzme procenat koji su stranke dobile pri glasanju, ankete su bile manje – više u pravu, sve je to u nekim normalnim granicama, ali tamo gde su Laburisti trebali da pobede, u marginalnim jedinicama, nisu. Tako da je ispalo da je mnogo bolji rezultat za Konzervativce. S tim što stranke koje imaju sedište u Londonu, svaka od tih većih stranaka ima po jednog poslanika iz Škotske, znači ogromna većina poslaničkih mesta u Škotskoj je išla Škotskoj nacionalnoj stranci, što stvara veliki problem legitimiteta za buduću vladu."

RSE: U komentarima uoči izbora dosta se govorilo o tome da bi rezultati mogli da utiču na budućnost ostanka Velike Britanije u EU i Škotske u Velikoj Britaniji. Šta o tome govore ovi rezultati?

Gordi: Pa Konzervativci su obećali referendum o EU u naredne dve godine i verovatno će ispuniti to obećanje. Veliko je pitanje kako će proći taj refrendum, jer mislim da će premijer biti za ostanak u EU, kao što će biti i Laburisti i Zeleni, pa i Škoti su za to. Tako da je veća verovatnoća da bi prošao referendum i da bi Britanija ostala u EU.

Ali, mislim da je podela između Engleske i Škotske više nego očita, prema ovim rezultatima. I tu mora nešto hitno da se preduzme. Znate da su Konzervativci vodili dosta prljavu antiškotsku kampanju i da se Laburisti nisu tome usprotivili na jak način i to je povećalo rezultat škotskih nacionalista. Oni su ostvarili najveći uspeh do sada.

RSE: Da li bi se i kako ovi rezultati mogli odraziti na Balkan i na Srbiju?

Gordi: Mislim da nema velikih razlika između stranaka što se tiče tog dela spoljne politike. Jedino mislim da Konzervativci uglavnom blagonaklono gledaju na proširenje EU i na kandidaturu Srbije. S tim što mislim da nije mnogo verovatno da će EU primiti nove članove u narednih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG