Petak, 06. maj/svibanj 2016, 13:11 CET

  Svijet

  Ahmed Muaz el-Hatib na čelu sirijske opozicije

  Mouaz al-Hatib
  Mouaz al-Hatib
  RSE
  Predsednik opozicione Nacionalne koalicije Sirije je šeik Ahmed Muaz el-Hatib, odlučili su predstavnici sirijskih opozicionih grupa u Dohi u nedelju.

  Njegov zamenik će biti Rijad Sejfi Suhejr el-Etesi, dok je za generalnog sekretara novoformiranog predstavnickog tela, koje uključuje predstavnike svih pobunjenickih grupa, izabran Mustafa el-Sabag.

  Ahmed Muaz el-Hatib, inženjer geofizike, rođen je 1960. u Damasku, bio je imam u džamiji Emeviji u tom gradu i prisustvovao je simpozijumima u Nigeriji, BiH, Velikoj Britaniji, SAD i Holandiji.

  El-Hatib je jedna od istaknutijih ličnosti sirijske opozicije, a u prošlosti je više puta bio zatvaran i proglašavan neprijateljem Asadove vlasti.

  Prošlog meseca pozvao je na političko rešenje krize u Siriji kako bi se zaustavilo krvoproliće ističući da primirje neće spasiti režim, ali će omogućiti njegov odlazak uz minimalne posledice, javlja BBC.

  Sirijske opozicione grupe potpisale su ranije inicijalni sporazum o formiranju nove koalicije snaga koje se bore da okončaju vladavinu predsednika Bašara al-Asada.

  Novo telo, koje će biti sačinjeno od grupa unutar i izvan Sirije, zvaće se Sirijska nacionalna koalicija opozicionih i revolucionarnih snaga, rekli su delegati.

  Sirijski nacionalni savet, koji je predvodio aktivnosti opozicije u poslednjih godinu dana, izgubio je poverenje SAD i drugih sila, koje smatraju da je on neefikasan i da je u njemu došlo do razdora usled ličnih nesuglasica.

  Preko 36.000 ljudi je ubijeno, a stotine hiljada napustile su zemlju, od početka revolucije protiv Bašara al-Asada koja je počela prošle godine.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Srbin Grad: Srbija
  12.11.2012 18:55
  Ova vest ide uz izjavu G.Rasmunsena koji otvoreno poziva na napad na Siriju kroz obaveze NATO da zastiti Tursku od napada iz Sirije. Ocigledno da sa placenicima koji treba da svrse arapsko proljece i u Siriji kao recimo u Libiji, nesto ne ide kako treba. Ako se NATO odluci na otvorenu intervenciju, svet ce dobiti jednu veoma komplikovanu krizu koja moze da ima nesagledive posledice ne samo po region, vec i sire.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.11.2012 21:00
  Srbine, pozdravljaju te Milošević i Gaddafi!

  A, od mene, sjajan citat slobodoljubivog pesnika:
  "Al' tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska duznost najsvetija!"

  Free Syria!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.