Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:53 CET

  Svijet

  Egipćani se izjašnjavaju da li žele novi ustav

  Referendum u Egiptu o novom ustavui
  X
  15.12.2012
  Egipćani su izašli na referendum o novom ustavu koji su islamisti inicirali, uz obrazloženje da će to riješiti politčku krizu u zemlji. Njihovi oponenti to, međutim, vide kao recept za dalje podjele u najvećoj arapskoj naciji. Mnogi se nadaju da će referendum odvesti Egipat u stabilnost. 15.12.2012. Rojters video
  Referendum u Egiptu o novom ustavu
  U Egiptu se u subotu održava referendum na kojem će se građani izjasniti da li žele usvajanje novog ustava, što podržavaju islamisti i egipatski predsjednik Muhamed Morsi, ili su za njegovo odbacivanje, što traži opozicija, koja strahuje da bi takav ustav mogao označiti početak sprovođenja šerijatskog prava.
     
  Ni višenedjeljni protesti i okršaji između Morsijevih pristalica i protivnika, u kojima je ubijeno osam osoba, nisu naveli predsjednika da odustane od referenduma, prenosi AFP.
     
  Na referendumu u subotu glasaju građani Kaira, Aleksandrije i još osam guvernija, dok će ostatak zemlje izaći na birališta nedjelju dana kasnije, 22. decembra.
     
  Glasanje je organizovano na ovaj način pošto su mnoge sudije odbile da nadgledaju referendum, u znak protesta.

  Plakati svuda po ulicama, ali i predizborni slogani na internetu, pozivali su građane da se izjasne.

  „Ti ćeš snositi posljedice ako budeš glasao za ustav. Zaokruži „ne“!“, poručila je građanima opoziciona grupa "Šesti april".

  Islamistički štab pustio je u javnost snimak s porukom: "Ustav nije tako loš, napisao ga je komitet heroja".

  Sekularna i liberalna opozicija smatra da nacrt ustava, u čijoj su izradi učestvovali pretežno islamisti, prijeti da ugrozi ljudska prava, prava žena i nezavisnost sudstva.
     
  Opozicija, takođe, strahuje da će Morsi i Muslimanska braća, zajedno s ultraortodoksnim salafistima, željeti da pretvore Egipat u islamsku državu u kojoj će vladati šerijatski zakon.
     
  Opoziciona grupa Nacionalni front spasa najavila je da bi mogla da pozove na bojkot referenduma, ukoliko glasanje ne bude transparentno.
     
  Morsijev tabor, s druge strane, tvrdi da će ustav donijeti zemlji stabilnost i da će doprinjeti uspostavljanju demokratije, poslije svrgavanja 30-godišnjeg režima predsjednika Hosnija Mubaraka.

  Tokom održavanja referenduma, 130.000 policajaca i 120.000 vojnika razmješteno je radi veće sigurnosti širom Egipta, zemlje sa više od 80 miliona stanovnika.
     
  Biračka mjesta otvorena su od sedam do 18 sati po srednjoevropskom vremenu.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.