Dostupni linkovi

Duh Solženjicina u kritici Putina: Moralna katastrofa nacije


Oleg Kašin
Oleg Kašin

Autor: Carl Schreck (Prevela: Ena Stevanović)

Aleksandar Solženjicin, ruski pisac, disident i dobitnik Nobelove nagrade, 1973. godine je poslao pismo sovjetskom lideru Leonidu Brežnjevu u kojem osuđuje marksizam i "ideološke laži koje nam se svakodnevno serviraju".

Solženjicin je pet mjeseci nakon toga protjeran iz Rusije nakon što je "Gulag arhipelag" objavljen na Zapadu. Njegovo pismo Brežnjevu, politički manifest pod nazivom "Pismo sovjetskim vođama", je objavljeno ubrzo nakon njegovog prisilnog izgnanstva. Sovjetski vođa nikada nije odgovorio.

Četiri desetljeća kasnije, ugledni ruski novinar Oleg Kašin je oživio duh Solženjicinovih riječi u kritici ruskog predsjednika Vladimiru Putinu koja je uzburkala ruske političke krugove.

U svom pismu liderima Ruske Federacije koje je uputio predsjedniku Putinu i premijeru Dmitriju Medvedevu Kašin, koji je 2010. godine preživio premlaćivanje, naziva Putinovu petnaestogodišnju vladavinu "monumentalnom moralnom katastrofom naše generacije" koja je "demoralizirala i dezorjentirala naciju".

"Ko god dođe nakon vas će morati iznova graditi Rusiju", napisao je Kašin u svom otvorenom pismu koje je 3. oktobra objavio na svojoj internet stranici. "Ovo je vaša jedina uloga u povijesti, ovo što ste učinili za 15 godina vladavine."

Tekst je pobudio veliku raspravu među ruskim korisnicima društvenih mreža. Njegovi poklonici, poput političkog komentatora Maxima Trudoljubova, smatraju ovo pismo povijesnim dokumentom Putinove ere.

Trudoljubov, politički komentator i urednik uglednog poslovnog dnevnika Vedomosti smatra da bi ovo pismo, kao i pismo Solženjicina Brežnjevu, moglo "anticipirati izlazak društva iz konformističke omamljenosti".

S druge strane, kritičari poput Kremljinovog kritičara Antona Nossika smatraju da je Kašin naivan ukoliko misli da će ovo pismo imati ikakvog utjecaja na Putina i Medvedeva koji će mu se samo slatko nasmijati.

Aleksandar Solženjicin
Aleksandar Solženjicin

Dug put

Ako izuzmemo Kašinov talent za polemiku, ostaje pitanje zašto je ovo pismo izazvalo tako snažne reakcije u ruskim političkim krugovima s obzirom da već postoji veliki broj aktivnih kritičara Putinovog režima kao što je Aleksej Navalny koji je dva puta osuđivan zbog svog aktivizma.

Razlog je djelimično i Kašinova biografija. Naime, on je izvještavao za nekoliko medija lojalnih Kremljinu, kao što je list Vzglyad, povezan s Vladislavom Surkovim, Kremljinovim pomoćnikom i arhitektom Putinovog političkog sustava.

"Kašin je radio skupa sa Surkovim dječacima koji služe ovom režimu", rekao je nedavno Aleksej Venediktov, urednik neovisne radio postaje Ekho Moskvy.

"A ovo je njegov put, a vrlo je važno da osoba koja podržava ovaj režim i ovu konstrukciju prešla taj dug put", rekao je Venediktov, dodajući da bi objavljivanje ovakvih "vrijeđanja" protiv Putina moglo biti "nesigurno" za Kašina.

Osim toga, on spominje i okolnosti istrage iz novembra 2010. godine vezane uz Kašinovo premlaćivanje čeličnom cijevi koje se desilo u centru Moskve.

Kašin je preživio, iako su mu slomljene obje noge, prsti, oštećena mu je lubanja i pretrpio je višestruke prijelome čeljusti. Nakon napada, Medvedev, tada predsjednik Rusije, je obećao da će napadači biti uhvaćeni.

Ovaj novinar je u intervjuu za RSE petog oktobra rekao da mu je Medvedev na susretu u Izraelu nakon napada rekao: "Najvažnije je kazniti kriminalce, organizatore i izvršitelje, bez obzira na to ko su."

Međutim, iako su osumnjičeni pronađeni, nema naznaka da će vlasti uhapsiti naručitelja premlaćivanja guvernera Pskova Andreja Turčaka, lojalnog Putinovog saveznika koji je s Kašinom razmijenio oštre riječi neposredno prije napada.

Jedan osumnjičeni Danila Veselov je rekao istražiteljima da se prije incidenta sastao s Turčakom i čovjekom koji je navodno organizirao napad. Guverner je, tvrdi Veselov, rekao da bi bilo "idealno" da Kašinove ruke budu ozlijeđene, kako "ne bi mogao pisati sve ove klevete".

Dan prije nego što je Kašin objavio svoje otvoreno pismo, ruska nezavisna televizija Rain je objavila video njegovog svjedočenja.

"Carevi su slali kriminalce na vješanje, oni ih nisu postavljali na upraviteljske pozicije".

U svom otvorenom pismu Kašin piše: "Smatraš sebe nasljednikom dviju carstava, Ruske carevine i Sovjetskog saveza. No, carevi su slali kriminalce na vješanje, oni ih nisu postavljali na upraviteljske pozicije."

Malo drugačiji nivo

Kašin je rekao za Ruski servis RSE da je odlučio objaviti ovo otvoreno pismo nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da natjera sudske službenike da pozovu Turčaka na saslušanje na sudu.

"Odlučio sam ovu debatu podići na malo drugačiji nivo", rekao je on.

On je dodao da se "ozbiljno nadao da će, nakon što pročitaju ovaj tekst, i Putin i Medvedev doživjeti neke emocije."

Kašin je u intervjuu za Fontanka.ru petog oktobra rekao da je "svjesno aludirao na poznati tekst Aleksandra Solženjicina kada je sastavljao ovo otvoreno pismo."

"Vjerujem da i danas, 2015. godine, Solženjicinov način interakcije s vlastima zaslužuje pozornost i ponavljanje", rekao je on. "Zato jednostavno ne postoji druga metoda. Svaki pokušaj igrati po pravilima Kremljina propada - bilo da se radi o izborima, prosvjedima na ovlaštenim mjestima ili negdje drugdje - svi ti pokušaji su, globalno gledano, osuđeni na neuspjeh."

Sve naznake ukazuju na to da, kao što je bio slučaj sa Solženjicinovim pismom Brežnjevu, Putin neće odgovoriti na Kašinovo pismo.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je petog oktobra rekao državnoj novinskoj agenciji Tass da je Kašinovo pismo pročitano u Kremljinu, ali da "sudeći po tekstu ne izgleda da [autor] očekuje bilo kakav odgovor."

XS
SM
MD
LG