Petak, 22. maj/svibanj 2015, 16:34 CET

Srbija

Đilas novi predsednik DS

Dragan Đilas
Dragan Đilas
RSE
Demokratska stranka u nedelju je izabrala gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, za svog novog predsednika koji je na toj funkciji zamenio bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Novoizabrani predsednik DS Dragan Đilas je najavio da će za dva meseca izaći sa planom za izlazak zemlje iz ekonomske krize i rekao da će prioriteti u tom programu biti prehrambena industrija, poljoprivreda, energetika, infrastruktura i oblast obrazovanja.

"Siguran sam da imamo snage da socijalni program definisan u Beogradu sprovedemo u celoj Srbiji", rekao je Đilas na izbornoj skupštini DS-a i naglasio da će ova stranka biti "opozicija svemu što ne valja".

On je odao priznanje bivšem predsedniku DS-a Borisu Tadiću za proteklih osam godina na čelu stranke. Za Đilasa je glasalo 2.386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića, predsednika beogradske opštine Vračar, 368 delegata.

Đilas je pre nego što je izabran na 15. vanrednoj izbornoj skupštini izjavio da ta stranka mora da se izvini građanima koji su je podržavali, ako želi da vodi Srbiju, i dodao da je neophodno da se pod hitno napravi jasan plan za izlazak iz krize.

"Da se izvinimo ne zato što nismo ispunili obećanja, nego što nismo uradili sve što smo mogli i što je mnogima od nas kriza bila izgovor za sve", rekao je Đilas, ocenivši  da je potrebno da se svi u stranci odrede prema svojim greškama jer "nisu svi isto radili i grešili pa nisu svi isto ni odgovorni".

DS je jedini politički činilac koji je u stanju da reformiše društvo u pozitivnom smislu, a to će moći samo ako se bude unutar sebe transformisala, poručio je Boris Tadić, koji je izabran za počasnog predsednika stranke.

"DS ne sme da se prilagođava okolnostima i dnevnim tokovima, DS je formirana da izgradi mir, stabilnost, pravdu i sprovodi reforme. DS je obavezna da prednači u tom poslu", istakao je Tadić u svom izveštaju o radu između dve skupštine.

"Ukoliko DS još više razvije procese reformisanja unutar sebe, imaće snage da nosi barjak slobode i demokratije na Balkanu. Ako to ne uradi, platiće cenu", kazao je Tadić i dodao da novo rukovodstvo DS čekaju teški dani.
Boris TadićBoris Tadić
x
Boris Tadić
Boris Tadić

On je istakao da reforme moraju da budu korenite i hrabre i da je zato potrebno da u stranci postoji komunikacija. Za Tadića, koji se povukao iz izborne trke, rezervisana je funkcija počasnog predsednika DS-a.

Za predsednika Političkog saveta ponovo je izabran Dragoljub Mićunović. On je u nedelju ocenio da je DS u prethodnom periodu izgubio kontakt sa bitnim i vitalnim delovima stanovništva ali da nije dovoljno radila ni na vaspitavanju samih članova stranke.

"Treba živeti za politiku a ne od politike. Dokle god neki misle da je politika lukrativna delatnost a ne posao od šireg društvenog značaja da se unapredi opšte dobro, ne možemo računati na velike uspehe", rekao je Mićunović.

Mićunović je naglasio i da je DS u prethodnom periodu zapostavila kontakt sa sindikatima i nezaposlenima ali i sa inteligencijom, koja je "baza srednje klase i bez koje ne može biti demokratije i slobode". On je dodao da je DS-u okrenuo leđa i jedan deo inteligencije koji stvara javno mnjenje, iako se to desilo "zbog nekih nesporazuma", zbog čega su i oni uvideli da ne postoji alternativa DS-u u procesu reformi države i društva.

"Nismo dovoljno radili ni na vaspitavanju samog DS-a. Imamo krizu znanja i u stranci i u društvu a znanje je jedino na čemu možemo da gradimo budućnost zemlje", rekao je on.

DS  je nedelju dobila i sedam potpredsednika - Natašu Vučković, Jovana Markovića, Vesnu Martinović, Dejana Nikolića, Bojana Pajtića, Miodraga Rakića i Gorana Ćirića.

Delegati izborne Skupštine Demokratske stranke (DS) usvojili su u nedelju većinom glasova izmene i dopune statuta stranke koje, između ostalog, predviđaju uvođenje institucije počasnog predsednika.

Izmene su omogućile i da uže predsedništvo DS-a vodi kadrovsku politiku stranke i potvrđuje liste kandidata za sve poslanike i za najviše državne funkcije. Etički odbor biće kontrolno-nadzorni odbor koji nadzire stranačke funkcionere i ostale izabrane i imenovane koje je na funkcije predložila Demokratska stranka. Osim toga, uvodi se i Savet za saradnju sa sindikatima i Centar za edukaciju Demokratske stranke.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Vojdodjanin Grad: Novi Sad
26.11.2012 14:48
Ako i Djilas dize 3(tri) prsta onda je bolje da napusti Demokratsku stranku i prikljuci se Amfilohiju ili Pahomiju ili predje u DSS,Radikale ili Nikolicevom SNS. Ovako se svi motaju u isti zacari krug iz kojeg izlaza izgleda nema.

Ime: VB Grad: Beograd
26.11.2012 10:33
Konstituisan upravni odbor interesne grupe DS,na celu sa najvecim Ali babom medju demokratama.Sto rece Charly:davili ste nas mesecima.Sad imamo stranku u kojoj se pominje demokratija,ali naroda nigde,ni od korova.Niti bilo koga od stvarnih ili pocasnih celnika to zanima.Problem je kako da budemo na vlasti i da izdasno delimo jedni drugima razne preferencijale.Nego,ima li nade da se Beogradu drvosek skine sa grbace.Malo demokratije i pravo da sebi biramo gradonacelnika ne bi bilo na odmet.Ili ipak mislite da smo nezreli i nedostojni vase sirove merkantilne pameti i odsustva svake empatije prema gradjanima.Kad bolje razmislim,u pravu ste:samo su budale mogle da glasaju za takve kao sto ste vi i predvodnici vecine stranaka u Srbiji!

Ime: Nikola Grad: Novi Sad
26.11.2012 10:19
Bal vampira! Bledi, ispijeni, poplašeni i niko ni sa kim ne priča. Što se tiče svega ostalog, Tadić, Đilas i Pajtić su ostali isti kao što su i bili. Kao što su ranije u Srbiji, Beogradu i Vojvodini sve menjali da ne promene ništa, a da njima uvek bude dobro-još bolje, sada su to učinili i u organizaciji koja sebe i dalje naziva Demokratska stranka. Najnovije "promene" nemaju drugu svrhu nego da ovo što je ostalo funkcionera i funkcionerčića na slobodi spasu od zlog vučića, ivice i marice. Sebično i samoživo, kako se to već odavno uobičajilo. Od Demokratske stranke, na kraju, vrlo brzo, neće ostati ni onih tri hiljade funkcionera i funkcionerčića viđenih u Sava centru. Nešto će u maricu, a ostalo kud koji. Tadić i njegova dva satelita su ispali mnogo gori od Miloševića. Pametni ljudi u Srbiji nisu ništa očekivali od Miloševića; sa mnogo nade od Demokrata se očekivalo da će ukinuti despotiju u Srbiji. Tadić, Đilas i Pajtić dogradili su despotiju tako što su na kraju ukinuli opoziciju. Sve čemu se oni nadaju jeste da će im ovo malo krhotina od Demokratske stranke poslužiti da najzad naprave koaliciju sa Naprednjacima i da se spasu krivičnog progona. Ko vele: verovo nam je narod, veruje nam članstvo, pa što nam ne bi poverovali i ovi što hapse. Kao da su svi poblesavili.

Ime: Charly Grad: Beograd
25.11.2012 23:32
Djilas predsednik !! To smo znali i to su trebali odavno da kazu a ne da dave narod mesecima. Sada bi trebao Obama iz USA da dodje i da licno cestita imenovanom na postavljenju.

Ime: Marija Ristic
25.11.2012 21:19
Cestitam od sveg srca i nadam se novom i boljem zivotu uz pravednog DRAGANA DJILASA.Clan DS-a Ristic Mara iz Borce.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
27.11.2012 17:11
Pa, ako Vas se za Dan bezbednosti sete... Vi ste samo vršili svoju dužnost.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Ko je Vučić Aleksandar

Dok nacija đuska u ritmu hita, na koji se primila za tili čas, Vlada deli kolače (hleb će sledeći put). Na licu mesta došao i premijer, osmotrio sve ministre, a oni pocrvenili, baš ko što su ambasadori koji su se raspitivali za sudbinu zaštitnika građana
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Vašington: Napredak nezavisne Crne Gore

Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti, kada je 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost. Prema zvaničnim rezultatima, crnogorsku nezavisnost podržalo je 230 hiljada građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185 hiljada ili 44,5 odsto. Sagovornisi Glasa Amerike optimisti su u pogledu budućnosti zemlje, ali i napominju da treba dovršiti preostale zadatke na putu ka potpunom integrisanju u evropsku zajednicu.

Naftna mrlja na obalama Kalifornije

U Santa Barbari u Kaliforniji danas je nastavljena trka sa vremenom kako bi se zaustavilo širenje naftne mrlje i očistile plaže.

Poslednji "Late Show" Dejvida Letermana

Četvorica američkih predsednika, holivudske zvezde i bend Fu Fajters sinoć su ispratili u penziju legendarnog američkog TV voditelja Dejvida Letermana.