Dostupni linkovi

Đilas novi predsednik DS


Dragan Đilas
Dragan Đilas
Demokratska stranka u nedelju je izabrala gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, za svog novog predsednika koji je na toj funkciji zamenio bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Novoizabrani predsednik DS Dragan Đilas je najavio da će za dva meseca izaći sa planom za izlazak zemlje iz ekonomske krize i rekao da će prioriteti u tom programu biti prehrambena industrija, poljoprivreda, energetika, infrastruktura i oblast obrazovanja.

"Siguran sam da imamo snage da socijalni program definisan u Beogradu sprovedemo u celoj Srbiji", rekao je Đilas na izbornoj skupštini DS-a i naglasio da će ova stranka biti "opozicija svemu što ne valja".

On je odao priznanje bivšem predsedniku DS-a Borisu Tadiću za proteklih osam godina na čelu stranke. Za Đilasa je glasalo 2.386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića, predsednika beogradske opštine Vračar, 368 delegata.

Đilas je pre nego što je izabran na 15. vanrednoj izbornoj skupštini izjavio da ta stranka mora da se izvini građanima koji su je podržavali, ako želi da vodi Srbiju, i dodao da je neophodno da se pod hitno napravi jasan plan za izlazak iz krize.

"Da se izvinimo ne zato što nismo ispunili obećanja, nego što nismo uradili sve što smo mogli i što je mnogima od nas kriza bila izgovor za sve", rekao je Đilas, ocenivši da je potrebno da se svi u stranci odrede prema svojim greškama jer "nisu svi isto radili i grešili pa nisu svi isto ni odgovorni".

DS je jedini politički činilac koji je u stanju da reformiše društvo u pozitivnom smislu, a to će moći samo ako se bude unutar sebe transformisala, poručio je Boris Tadić, koji je izabran za počasnog predsednika stranke.

"DS ne sme da se prilagođava okolnostima i dnevnim tokovima, DS je formirana da izgradi mir, stabilnost, pravdu i sprovodi reforme. DS je obavezna da prednači u tom poslu", istakao je Tadić u svom izveštaju o radu između dve skupštine.

"Ukoliko DS još više razvije procese reformisanja unutar sebe, imaće snage da nosi barjak slobode i demokratije na Balkanu. Ako to ne uradi, platiće cenu", kazao je Tadić i dodao da novo rukovodstvo DS čekaju teški dani.
Boris Tadić
Boris Tadić

On je istakao da reforme moraju da budu korenite i hrabre i da je zato potrebno da u stranci postoji komunikacija. Za Tadića, koji se povukao iz izborne trke, rezervisana je funkcija počasnog predsednika DS-a.

Za predsednika Političkog saveta ponovo je izabran Dragoljub Mićunović. On je u nedelju ocenio da je DS u prethodnom periodu izgubio kontakt sa bitnim i vitalnim delovima stanovništva ali da nije dovoljno radila ni na vaspitavanju samih članova stranke.

"Treba živeti za politiku a ne od politike. Dokle god neki misle da je politika lukrativna delatnost a ne posao od šireg društvenog značaja da se unapredi opšte dobro, ne možemo računati na velike uspehe", rekao je Mićunović.

Mićunović je naglasio i da je DS u prethodnom periodu zapostavila kontakt sa sindikatima i nezaposlenima ali i sa inteligencijom, koja je "baza srednje klase i bez koje ne može biti demokratije i slobode". On je dodao da je DS-u okrenuo leđa i jedan deo inteligencije koji stvara javno mnjenje, iako se to desilo "zbog nekih nesporazuma", zbog čega su i oni uvideli da ne postoji alternativa DS-u u procesu reformi države i društva.

"Nismo dovoljno radili ni na vaspitavanju samog DS-a. Imamo krizu znanja i u stranci i u društvu a znanje je jedino na čemu možemo da gradimo budućnost zemlje", rekao je on.

DS je nedelju dobila i sedam potpredsednika - Natašu Vučković, Jovana Markovića, Vesnu Martinović, Dejana Nikolića, Bojana Pajtića, Miodraga Rakića i Gorana Ćirića.

Delegati izborne Skupštine Demokratske stranke (DS) usvojili su u nedelju većinom glasova izmene i dopune statuta stranke koje, između ostalog, predviđaju uvođenje institucije počasnog predsednika.

Izmene su omogućile i da uže predsedništvo DS-a vodi kadrovsku politiku stranke i potvrđuje liste kandidata za sve poslanike i za najviše državne funkcije. Etički odbor biće kontrolno-nadzorni odbor koji nadzire stranačke funkcionere i ostale izabrane i imenovane koje je na funkcije predložila Demokratska stranka. Osim toga, uvodi se i Savet za saradnju sa sindikatima i Centar za edukaciju Demokratske stranke.
XS
SM
MD
LG