Dostupni linkovi

Dogovor studenata i vlasti, Filozofski fakultet ipak u blokadi


Blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu

Prosvetne vlasti Srbije popustile su pod pritiskom studenata – dve strane su posle višesatnih pregovora postigle dogovor o zahtevima akademaca. Zbog takvog ishoda neće biti najavljenih masovnih studentskih protesta širom Srbije. Međutim, to nije slučaj sa Filozofskim fakultetom u Beogradu koji su u četvrtak uveče blokirali studenti nezadovoljni svojim položajem. Deo njih je noćio u zgradi i tvrde da će je napustiti tek po ispunjenju zahteva.

Uprkos zaoštrenoj retorici studenata i vlasti poslednjih dana koju su pratili protesti u svim većim univerzitetskim centrima Srbije – nadležni su izašli u susret studentima. Posle skoro pet sati pregovora akademci su dobili skoro sve što su tražili.

Ono što zbog već usvojenih izmena Zakona o visokom obrazovanju nije bilo moguće učiniti – vraćanje 6 ispitnih rokova, omogućiće sami fakulteti tamo gde za to bude bilo potrebe, objasnio je Milan Petković predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu.

“Generacije koje su upisale 2010/11 i 2011/12 dobiće mogućnost da studiraju još najduže godinu dana u statusu budžetskog studenta. Veliki problem koji se godinama unazad javlja na svim univerzitetima je da fakulteti naplaćuju i ono što ne bi smeli. Biće im poslato tumačenje zakona da ono što je predviđeno školarinama nikako ne smeju da naplaćuju… Poput prijave ispita, izdavanje uverenja”, kaže Petković.

Nereformisano obrazovanje je prema mišljenju nadležnih bilo najveći uzrok problema.

Ministar prosvete Srđan Verbić je posle postignutog dogovora sa predstavnicima studenata rekao da je sada na redu rad na novom Zakonu o visokom obrazovanju, jer je dosta bilo prepravki starog koji je trenutno na snazi.

“Bez ozbiljne reforme visokog obrazovanja nikakve izmene zakona neće biti dovoljne. Možda bi ove trebalo posmatrati kao poslednju popravku zakona. Nama je potreban potpuno novi zakon I studenti će svakako biti uključeni u to. Danas smo počeli s tim I mnogi od ovih predloga koje su studenti izneli će biti ugrađeni u novi Zakon o visokom obrazovanju”, rekao je Verbić.

Međutim, u trenutku kada većina studenata ne krije zadovoljstvo ispunjenim zahtevima, grupa njih tristotak koja sebe naziva "samoorganizovanim studentskim pokretom Filozofskog fakulteta" od četvrtka uveče blokira zgradu te ustanove.

"Stop pljački studenata", "Blokada", "Dođi na zbor", "Vi nas ne slušate, mi vas ne puštamo" i "Izvinite, koliko košta budžet", su najuočljiviji transparentni nalepljeni oko ulaza nadomak koga se i prikupljaju potpisi podrške.

Manje grupe studenata okupljene su na platou ispred zgrade fakulteta i po hodnicima zgrade čiji su prolazi, ali i vrata učionica zakatančeni. Na prvom spratu rasprostrt je i šator u kome je noćilo nekoliko učesnika protesta.

Jedna od predstavnica ovog studentskog pokreta, čiji članovi ne žele da otkrivaju svoja imena, objašnjava da su od rukovodstva fakulteta nekoliko puta tražili da se ne naplaćuje prenos ispita iz prethodnih godina što studente koji se školuju na budžetu košta između 200 do 500 evra, kao i da se cena prijave sa oko 4 smanji na nešto manje od evra.

“Uprava je do sada dva puta odbila da razmatra naše zahteve uprkos našim mirnim protestima ispred dekanata i slanju dopisa koji su bili potpisani. Svaki put do sad su govorili da nemaju pojma o čemu se tu radi i da ne znaju da su studenti nezadovoljni i neće da razmatraju naše zahteve. Mi smo otpočeli blokadu nastave i ovim putem želimo da pozovemo upravu dakonačno razgovara sa svojim studentkinjama i studentima koji su u protestu umesto da nas ignorišu ovako. Ja sada upisujem četvrtu godinu. Iz prethodne tri godine prenosim dva ispita. To zadovoljstvo me košta 24 000 dinara (oko 200 evra prim. aut)”, kaže ova učesnica blokade.

Neki od studenata strahuju da će, zbog drugačijeg obračunavanja bodova na završnoj godini studija izgubiti budžetski status što će ih koštati poprilične sume novca.

Zato su posegnuli za radikalizacijom protesta za koji tvrde da osim po sličnosti u zahtevima nije direktno povezan sa onim koji je okončan dogovorom prosvetnih vlasti I studenata.

“Moraću da studiram pet godina i da to u petoj godini plaćam jer gubim status budžetskog studenta. To će da košta oko 50 000 dinara sigurno (420 evra prim aut.) Moram pronaći novac jer želim da završim fakultet. Oni nameću, niko nas ništa ne pita. Niko nas nije saslušao niti izašao u susret, što nas izuzetno pogađa.”, kaže ovaj student četvrte godine.

Upravu Filozofskog fakulteta zatekle su radikalne mere nezadovoljnih studenata koja njihove zahteve smatra neopravdanim. Dekan Miloš Arsenijević smatra da bi fakultet mogao da nađe način da izađe u susret studentima u pogledu prenetih bodova, napominjući da obaveza plaćanja ispitne prijave koja je poskupela za oko pola evra važi za studente koji su pali na prvom polaganju koje je besplatno.

“Učestvovao sam u raznim studentskim demonstracijama toliko puta. Ali mi se čini da su stvari bile ozbiljne. Da se radilo o nekim društvenim vrednostima za koje smo se borili. Ali ovo sada zbog ovako malo para potezati ovako tešku artiljeriju, stavljati lance na učionice, nazivati profesore raznim pogrdnim imenima. To mi se čini veoma različitim od onoga u čemu sam ja učestvovao kada sam bio student. Čini mi se da se vreme promenilo.”, zaključuje Arsenijević.

Prema tvrdnjama studenata blokada fakulteta trajaće dok uprava ne bude ispunila njihove zahteve.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG