Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 08:43 CET

  Crna Gora

  Diskusija u Podgorici: Da li je nordijski model primjenljiv na Balkan

  Predstavnici parlamenata i Igmanske inicijative na sjednici Nordijskog saveta, ilustrativna fotografija: Igmanska inicijativa
  Predstavnici parlamenata i Igmanske inicijative na sjednici Nordijskog saveta, ilustrativna fotografija: Igmanska inicijativa
  Da li je među zemljama nastalim raspadom Jugoslavije u budućnosti moguće neko novo zajedništvo, na novim osnovama i da li bi najbolji model za tako nešto bilo udruživanje na način kako su to prije 60 godina uradile nordijske zemlje koje u EU danas nastupaju zajednički i u onim oblastima i politikama koje su od posebne važnosti za njihove građane, tema je o kojoj su u Podgorici raspravljali političari, ambasadori i predstavnici Igmanske inicijative.

  Put do tog nivoa zajedništva koje danas vlada između Norveške, Švedske, Danske, Finske i Islanda ima sličnu istoriju kao Balkan, sa jednom moguće veoma bitnom razlikom. Naime, ratovi i nesporazumi između nordijskih zemalja su dio njihove daleke prošlosti dok su balkanske rane i dalje svježe.

  No, to nije razlog da i države nastale na prostoru bivše Jugoslavije ne krenu istim putem, kaže predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

  "Na Islandu su mi rekli nešto što nama jako liči – slična djeca se najbolje igraju. Kao što znate slična djeca na Balkanu su se teško poigrala početkom 90-tih godina. Sve ono što je stvaralo zajedno više generacija i ono za šta su se borili uništeno je u nesposobnosti, pogubljenosti, istorijskoj minijaturnosti njihovih lidera i to samo u jednoj deceniji. Nordijski narodi su imali takve svoje periode. I kod njih postoje velika i manja braća. Tako da nemojte misliti da je pred nama previše teži zadatak nego što je bio pred njima. To govorim da bi ohrabrio nas, a ne da bih umanjio njihovo istorijsko dostignuće", rekao je Krivokapić.
  Branko LukovacBranko Lukovac
  x
  Branko Lukovac
  Branko Lukovac

  Poput nordijskih zemalja i balkanske imaju zajedničku geografiju, slično uređena društva, sličnu kulturu, tradiciju, kaže kopredsjednik Igmanske inicijative za Crnu Goru Branko Lukovac.

  Nordijski model saradnje podrazumijeva uklanjanje svih prepreka za slobodan protok roba, ljudi, biznisa, jedinstvenu socijalnu politiku i zaštitu koja je možda i najbolja u svijetu.

  Branko Lukovac smatra da bi i zemlje Zapadnog Balkana trebalo da formiraju tijelo koje bi imalo sličnu ulogu kao Nordijski savjet, koji je osnovan poslije II svjetskog rata.

  "Smatramo da bi trebalo da težimo da i mi formiramo neki oblik regionalnog savjeta na visokom nivou, poput njihovog. To tijelo bi usmjeravalo saradnju, kao i da se u naše četiri vlade imenuju i zaduže ministri za regionalnu saradnju. U tom cilju bilo bi važno i potrebno da se čim prije stvori interparlamentarno tijelo koje bi podsticalo i usmjeravalo saradnju četiri države potpisnice Dejtonskog sporazuma", rekao je Lukovac.

  Posebnosti država

  Ako bi i stupile u neki regionalni savez, po nordijskom modelu zemlje regiona ne bi smjele da zaborave da su one prije svega nezavisne države koje treba da zaštite svoju posebnost, kaže ambasador BiH u Podgorici Izmir Talić.

  "Malo će biti teže provesti neke stvari koje se ovdje spominju budući da Hrvatska ulazi u punopravno članstvo Evropske unije. Ostaju tri države koje bi eventualno mogle između sebe i dogovoriti neke zajedničke stvari. Na kraju krajeva sve su ovo ciljevi vanjske politike svake od naših država tako da tu nema ništa loše. Ali, još jednom ponavljam treba uzeti u obzir posebnosti svih naših država. Vidjećemo kako će to izgledati kada se ova inicijativa privede kraju", rekao je Talić.
  Aleksandar PopovAleksandar Popov
  x
  Aleksandar Popov
  Aleksandar Popov

  Upravo bi ulazak Hrvatske u EU mogao da odsječe tu zemlju od ostatka regiona i tako dovede u pitanje primjenu nordijskog modela koji podrazumijeva kretanje građana i roba bez ograničenja. Kopredsjednik Igmanske inicijative u Srbiji Aleksandar Popov, međutim vjeruje da to neće biti problem i to obrazlaže na slijedeći način:

  "Zato je i bitan nordijski model jer neke nordijske zemlje jesu članice EU, neke nijesu, neke zemlje su članice NATO a neke nijesu. Ipak, to ih ne sprječava da taj prostor bude potpuno otvoren za cirkulaciju roba, ljudi i ideja".
   
  Nordijske zemlje vejruju da bi njihov model bio primjenljiv na Balkan ali je to prije svega pitanje za njihove vlade da li one žele da se udruže po tom ili nekom drugom modelu, kaže predstavnik Ambasade Norveške u Beogradu Rodžer Jorgensen.

  "Nije moja uloga da vam kažem koji bi vi model mogli da koristite unutar vaše regionalne saradnje. Neko sa strane ne može vam diktirati kako da osmislite i primjenjujete jednu jaku, dobru saradnju", rekao je Jorgensen.

  Predrag Tomović

  predragt+rfe.co.me

  Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Bar
  09.11.2012 12:59
  Da nema veliko-Srba lako bi bilo.

  Ime: Davor Grad: BG
  09.11.2012 10:40
  Pa kad bi Srbi bili tolko ludi da posle 2 zejednice sa bivsom bracom ..u kojoj su oba puta prevareni i izigrani.. naprave jos jednu ..Nikad vise..Samo Srbija je vazna ..a vi ostali daleko vam lepa kuca..Sto dalje to bolje
  Odgovor

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  09.11.2012 12:54
  Srbija je "vazna" od Beograda pa do Vranja (Kraljevina Srbija).
  Sve ostalo je oteto i nije njeno.
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Neoplanta
  09.11.2012 14:17
  A od koga je oteto, moliću lepo? Nije valjda da je ono južno od Vranja oteto od Otomanske imperije? Ooo, "pusto tursko", što si trajalo samo 500 godina! A pre toga, šta je tamo bilo? A severno od Beograda, kome je to "oteto"? Austro-Ugarskoj, koja šteta! Nije li ona to otela od napred navedenih Otomana, krajem 17 veka? A pre toga, bio je car Uroš Nenad, pa Kralj Srema Dragutin Nemanjić, a Mađari stigoše tek u 10 veku... Bili okupatori i pošli kući i ovi će otići, što su sada južno...

  Ime: Dusan
  09.11.2012 07:30
  Nikad vise nesto sto podseca na smrdljivu Jugoslaviju!
  Odgovor

  Ime: Djeronimo
  09.11.2012 12:58
  Sta je sa onom: "Sto veca Jugoslavija to manja Srbija odn sto manja Jugoslavija to veca Srbija". Nisu vam dali da se "rasirite" od Karlobaga i Virovitice u Hrvatskoj pa do Grcke granice - i sada je zbog toga kriva.... nasa i vasa Jugoslavija.

  Ime: RADOVAN KORAC Grad: STOCKHOLM
  08.11.2012 17:26
  Izvodljivo za sve balkanske zemlje u vidu Balkanskog saveza. U taj savez je potrebnu obuhvatiti sve zemlje Balkanskog poluostrva. I kao takav savez delovati u Evropi.
  Odgovor

  Ime: Don Kihot
  09.11.2012 18:44
  Niko nije lud da sa Srbijom ulazi u bilo kakav savez. Sve njih bi to vratilo 200 god unazad. Svi narodi iz okruzenja imaju losa iskustva sa njima: Slovenija,Hrvatska,
  Bosna i Hercegovina-pogotovo,Kosovo -isto tako kao i Crna
  Gora.Ne mogu se dobri medju-susjedski odnosi graditi na pljacki,
  otimacini,paljenju,protjerivanju i ubijanju onih koji drugacije misle i druge su vjere i nacije od Srba. Trebaju Srbi to prvo medjusobom da rasciste pa tek onda da se dogovaraju sa drugim narodima u svom okruzenju.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  10.11.2012 01:39
  Aham, znači Srbi su najgori, a okolni narodi su prosto deca cveća koja istorijski mrava nisu zgazili? Pa ako je tako, pravite vi bez Srba šta god hoćete. Što se ne dogovorite, Srbija vam ne može zabraniti? I eto, vi se dogovorite, a mi stojimo i zavidimo vam, nema ničeg lepšeg, je l' tako? E baš nas briga.

  Ime: P. A.
  08.11.2012 15:29
  Sve ce to (ponovo) biti moguce kada nestanu sa politicke scene oni koji su sproveli rat i izasli bogati iz njega.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.