Petak, 27. novembar/studeni 2015, 05:35 CET

Srbija

Dačić: Da pokušamo mirnim sredstvima, možda će nam bolje ići nego u ratu

Ivica Dačić
Ivica Dačić
Dok Srbi kod Jarinja blokiraju prostor na kojem treba da se izgradi integrisani prelaz, u Briselu se zaokružuje upravo sporazum o integrisanim prelazima. Nova srpska vlast ne gubi vreme i povlači realpolitičke poteze u odnosu na Kosovo. I dok se uvećavaju šanse da za to bude nagrađena dodeljivanjem datuma za početak pregovora sa EU, raste i verovatnoća da je, baš kao i njene prethodnike, nacionalisti kod kuće i oni sa severa Kosova proglase izdajicom srpskih nacionalnih interesa.
 
Sporazum o integrisanim prelazima počeće da se primenjuje 10. decembra, najpre na prelazima Jarinje i Brnjak, a kasnije i na prelazma tri i pet, potvrđuje dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela. Prema odredbama ovog dogovora, EULEX će imati kontrolnu ulogu nad prelazima, javlja Rikard Jozwiak, i pojašnjava šta to znači.
 
"EULEX će kontrolisati prelaze. Na njima će biti i srpski i kosovsko-albanski službenici, ali će njihova nacionalna obeležja biti redukovana, tako praktično nećete ni videti čiji su oni predstavnici."
 
RSE: Šta to praktično znači? Ako, recimo, Srbin koji ide sa Kosova dođe na prelaz, pokazuje li pasoš Eulexovom ili kosovskom službeniku?
 
Jozwiak: Pokazuje obojici, a neće zapravo ni znati kome pokazuje jer kosovski policajci neće imati uniforme na kojima će pisati “Kosovo”. Ali, Eulex će imati izvršnu ulogu, u smislu da će biti odgovoran za donošenje odluka.
Kasnije večeras u Briselu razgovaraće se o težem problemu, naime, o tome kuda će ići novac od carine. Koplja će se lomiti na tome da li će ta sredstva ići direktno zajednici kosovskih Srba na severu ili ne. Druga tema o kojoj će se pregovarati jeste uspostavljanje oficira za vezu između dve strane. Ne očekuje se, međutim, da će o tome u ovoj rundi biti postignut sporazum.
 
U međuvremenu su se i čelnici aktuelne vlasti, baš kao i njihovi doskorašnji prethodnici, našli između Scile protesta Srba sa severa Kosova i Haribde dobijanja početka pristupnih pregovora sa EU, za šta je uslov upravo sporazum o integrisanim prelazima.
 
Premijer Ivica Dačić, pred sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, uverava deo nacionalističke opozicije i sunarodnike sa severa Kosova da Srbija više ništa nema da izgubi jer je već sve izgubila i da je sada reč o tome da se nešto vrati. Dodao je da razume proteste Srba sa severa Kosova, ali da postavljanje integrisanih prelaza ne znači i postavljanje granica:
 
“Država neće dozvoliti nasilje. Srbi sa Kosova treba da imaju jedinstvenu politiku sa svojom državom Srbijom. Mi to što je oteto nećemo priznati, ali moramo da živimo u toj realnosti. Kao što smo živeli i petsto godina pod Turcima, pa nismo izgubili osećaj za Kosovo. Dajte da pokušamo mirnim sredstvima, možda će nam bolje ići nego u ratu”, poručio je Dačić.
 
Deo opozicije, posebno Koštuničina Demokratska stranka Srbije, i lideri Srba sa severa Kosova, koji su blokirali prelaz Jarinje, tvrde da se sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima definitivno stvara granica između Srbije i Kosova. Jedan od najsnažnijih dokaza za to vide u činjenici da će se u prometu između Srbije i Kosova, iako ne na samim prelazima već u dubini teritorija, plaćati carina
 
Borko StefanovićBorko Stefanović
x
Borko Stefanović
Borko Stefanović
Reagujući na te tvrdnje, bivši šef tima za pregovore sa Prištinom Borko Stefanović kaže za Radio Slobodna Evropa da one naprosto nisu tačne jer carina nije prerogativ državnosti. Na opasku da se carina, ipak, ne naplaćuje unutar granica jedne države, a da će se sada naplaćivati, Stefanović odgovara:
 
"To nije tačno. Prvo, i ranije se carina naplaćivala u južnoj Mitrovici, nema tu ništa novo. Drugo, Kosovo kao jedinstvena carinska teritorija postoji od 2000-te godine. Vojislav Koštunica je uveo Srbiju u CEFTU 2006, kad je Kosovo već bilo član CEFTE. Treće, vi ste imali carinike na Jarinju i Brnjaku i pre 2008. godine, imali ste kosovske carinike 2008. na oba prelaza, koji su pobegli odatle kad su zapaljeni prelazi.
 
RSE: Vi, u suštini, kažete da smo tu granicu imali i ranije, a sada ćemo je potvrditi i sporazumom?
 
Stefanović: Ne, nismo imali granicu nego smo imali administrativne prelaze. To je pod jedan, a stvar je interpretacije i vokabulara. Priština to zove granicom, a mi administratiavnom linijom.
 
RSE: Ipak, u međunarodnom pravu postoji standard kojim se određuje šta je granica?
 
Stefanović: Međunarodni standardi kažu sledeće: nešto je granica ako ima dva objekta odvojena ničijom zemljom, državne simbole i granični kamen. U ovom slučaju nijedna od tih stvari ne postoji.
 
RSE: Carina tu nije bitna?
 
Stefanović: Nije da nije bitna, ali imate vi i države koje imaju dva carinska sistema, nije Srbija tu posebna. Imali smo Srbiju i Crnu Goru koja je imala dva carinska sistema, imate Kinu sa Hong Kongom, koja ima dva carinska sistema itd. Dakle, carina nije prerogativ državnosti.
 
Iako će se prvaci aktuelne vlasti vajkati da je pre godinu dana parafiran sporazum sa Prištinom, čime su im ruke vezane, čini se da i oni, zapravo, vrlo dobro znaju da je to najviše što je moglo da se dobije, kaže Stefanović.
 
I Vučiću, i Dačiću i Nikoliću to je definitivno jasno, pa njihove replike Koštunici i čelnicima Srba iz Mitrovice zvuče kao da su prepisane od Borka Stefanovića. Mestimično su, štaviše. i oštrije, poput Dačićeve replike DSS-u koja traži da se sprazumi sa Prištinom koje je postigla prethodna vlada ne primenjuju dok Ustavni sud ne odluči o njihovoj ustavnosti:
 
"Mi Kosovo imamo u Ustavu. Ustavni sud neka vrati Kosovo u ustavni okvir. Je l’ to moguće? Nije", odgovorio je Dačić Koštunici.

Branka Trivić

trivicb+yahoo.com

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Ante Grad: Vukovar
09.12.2012 02:10
dacic kao i kostunica bi trebali dobro da znaju kako je doslo do raspada jugoslavije i kako je kosovo postala drzava...i da vise nikad nese kosovo biti srpsko... Rastuće tenzije i pritisak Miloševićeve politike na izmjeni ustava iz 1974. - promjeni kojom bi postojeća zemlja od federacije s konfederalnim elementima postala unitarna, esencijalno jugosrpska država - doveli su u siječnju 1990. do raspada Saveza komunista Jugoslavije i, susljedno, do raspisivanja višestranačkih izbora u SFRJ u kojim su komunisti pobijedili u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, te izgubili u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U toj situaciji Miloševićeva politika je imala sljedeće značajke:

potpirivanje srpskog nacionalizma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s prijetnjom oružanoga ustanka Srba protiv tih država. Također, u velikoj mjeri posrbljena JNA (preko 80% srpskog oficirskog kadra) je sve više dolazila pod Miloševićevu kontrolu, poglavito utjecajem na zapovjedni kadar.
Milošević i njegovi suradnici su imali velik broj poluga vlasti u svojim rukama: od homogeniziranoga svenacionalnoga pokreta i financijskih središta u svojim rukama do JNA i prešutne potpore većine tzv. velikih sila. No, morao je računati i s tim da je zapad preferirao posljednjeg reformističkog premijera SFRJ, Antu Markovića, u želji da očuva Jugoslaviju ekonomskim reformama, ne razumijevajući bit i intenzitet nacionalnih sukoba u toj zemlji.
post festum, izgleda da je Miloševićeva geopolitika odražavala velikosrpsku ideologiju na «stepeničasti» način: prva je opcija bila posrbljena Jugoslavija, sljedeća Jugoslavija bez Slovenije s pacificiranom Hrvatskom, treća «klasičnu» Veliku Srbiju s uključenom Crnom Gorom, Makedonijom, BiH i oko 70% Hrvatske, na zamišljenoj granici crte Virovitica - Karlovac - Karlobag, četvrta Srbiju s natpolovičnom većinom Bosne i Hercegovine i trećinom Hrvatske.
na drugim poljima zemlja je bila u zastoju: nije došlo do značajnijih gospodarskih reformi, a ekstremno politizirano srpsko stanovništvo u cijeloj SFRJ je neprestance držano na rubu straha i agresije, te podjarivano promidžbenom mašinerijom koja je pripremala terena za konačni rat za Veliku Srbiju.

Ime: Evropska konvencija
05.12.2012 00:45
Sva ona prava za Srbe sa severa Kosova za koje "se izbori" Dacic - ista takva prava ce dobiti i Albanci sa juga Srbije /Presevska dolina/ - po Evropskoj konvenciji o ravnopravnosti gradjana u odredjenom regionu.

Ime: vasa Grad: kosovska mitrovica
04.12.2012 20:23
Svaka cast za premijera Dacica,ne sluzi se se demagogijom i relano iznosi poziciju nase zemlje u ovim, veoma, veoma teskim pregovorima, shvatite ljudi iz dss, juce vam je dolazila delegacija i u dogovoru sa njima ste sve ovo izveli, ne minirajte svoju drzavu kao sto ste prosle godine Tadica, kada Srbija nije dobila datum, za pocetak pregovora,

Ime: Donato
04.12.2012 19:52
Ima Srbija Kosovo u svom tkz Ustavu koji je Kostunica sklepao za nekoliko dana. Taj nazovi Ustav se prije moze koristiti za toalet-papir /pod uslovom da se covjek ne zaprlja/ nego za ono zasta je predvidjen. Kakav ustavo-klepac takav i Ustav a takva i zemlja. Sve sprdnja do sprdnje.
Odgovor

Ime: човек
04.12.2012 22:45
Косово је Србија ! Било и биће.
Odgovor

Ime: Geo Grad: Skopje
05.12.2012 00:53
Srbija je Turska. Bilo do pre 100 godina i bice za nepunih 15 opet....
Odgovor

Ime: Mir,mir -niko nije kriv
05.12.2012 00:51
Do juce je i Hrvatska bila Srbija -pa vise nije. Pa je i Bosna bila Srbija -pa isto vise nije. Crna Gora je isto bila "drugo oko u glavi","srpska Sparta","srce Srbije" -pa vise nije. Slicno je i sa Kosovom. Ako se ovako nastavi -za par godina ce slicna prica biti i sa Vojvodinom i Sandzakom.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
04.12.2012 23:36
Dragi rođače, lako je s tim "bilo" i "biće", ono u sredini je komplikovano :)

I, ako možete, u dve-tri rečenice, da objasnite zašto Vam je toliko stalo do Kosova kao dela Srbije, i šta ste konkretno spremni da učinite da se ta Vaša želja ostvari?
Odgovor

Ime: P. A.
05.12.2012 09:48
Koga pitate? Anonimnog citaoca RSE? Uzaludan je to posao. Jedno je ovdasnji komentator, a drugo Dacic i kom. Ovdasnji komentatori ne nose breme politicke odgovornosti i dozvoljavaju sebi da ih preuzmu emocije (medij trpi sve, odgovornosti za napisano, nema). Iako mora se priznati, te emocije nisu potpuno bez osnove. Treba biti dobro cinican pa ne primjetiti pristrastnost svijeta u rjesavanju konflikata izmedju Srbije i trece strane. Jeste, postoji za to psiholosko objasnjenje, ali, rekoh, emocije su slijepe.
E ali ako pitate Dacica, primjeticete da je on politicar. Prvo pragmatizam, pa sve ostalo. Nazalost, problem je srpske demokratije sto izmedju komentatora i politicke elite nema dodirnih tacaka.
Odgovor

Ime: Dusan
05.12.2012 09:19
Kad kucne cas, procitaces u glasniku LDP-a sta se desilo :)
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
04.12.2012 22:08
Donato
Samo polako sve cese to pretvoriti u toalet papir bar stose kosova drzave tice
Odgovor

Ime: Jasar Grad: Svedska
05.12.2012 09:41
Anonimus@
Ti mora da si na usima sjedio kada je Dacic rekao:"Nemamo sta da izgubimo,sve smo vec izgubili"!
Dodji sebi vec jednom..
Odgovor

Ime: човек
05.12.2012 12:52
Многе је погодила моја истинита мисао - Косово је Србија. Што говори да сам у праву. Ви не познајете праву историју зато и не схватате шта Космет представља за Србију, то је наша света земља. Нас Србе Бог чува јер смо Божји народ.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
05.12.2012 18:33
Dragi rođače, mogu da Vam se pohvalim da sam kao teenager još davne 1989-te bio zaražen virusom naci-euforije, i čak sam nosio okolo bedž s parolom nalik ovoj koju ste upravo napisali - "Bog voli Srbe".
Nisam sasvim razumeo šta to treba da znači, ali me nije previše interesovalo da se udubljujem - parola je zvučala nekako logično u svom tom fonu "nacionalnog buđenja" i uopšte, pljuštale su prazne i gromopucatelne reči "Srbi", "Srbija", "Kosovo", "uvek", "nikada" i sl, pa nije bilo smisla zamisliti se nad bilo kojom posebno...
E, onda su priredbe prošle i počele su da se dešavaju "prave stvari", a reči su se pretvorile u konkretno meso i konkretnu krv...
A, ja sam bivao sve manje teenager...

Sada imam neke istine da podelim sa Vama:
- Sva je zemlja sveta.
- Sva zemlja pripada svom Tvorcu. Ljudi su na njoj samo podstanari.
- Svi su narodi Božji, jer su, u krajnjoj liniji, sastavljeni od ljudi.
Odgovor

Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
05.12.2012 14:18
covek@
Ako je to tako kako ti kazes,zasto onda ne mozes otici na Kosovo bez pasosa?
PS.Kazes,Bog vas cuva,i Boziji ste narod!!Moze biti(!)ali imam utisak da vas je malo"zaboravio i zapostavio"! Posto vidim da sve znas,pogledaj onda,gdje je doslo do"prekida veze"?

Poslušajte: Program za Srbiju

 • Jutarnji program za Srbiju
  30 min.

  Jutarnji program za Srbiju

  Emisija namenjena slušaocima u Srbiji koja sadrži lokalne, regionalne i vesti iz...

 • Srbija u dva
  30 min.

  Srbija u dva

  - Lideri regiona na skupu Brdo-Brioni; SAD ima poseban interes za ovaj region,...

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: VAC-u šta ostane

Posle dva tipa pritvora, Miroslava Bogićevića preslišao je Dragan J. Vučićević. Zanimljivo kako je kontroverzni biznismen sve priznao, a bivši predsednik države neće ništa. Možda bi još bolje rezultate novinarska istraga pokazala da je prepuštena verziranom Tanjugu
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Eksperti: Ima nade za suzbijanje ubrzanog zagrevanja planete

Jane Bojadžievski U Parizu uskoro počinje dvonedeljna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama. Postoje velika očekivanja da će njen ishod biti konkretan plan sa ostvarivim ciljevima za svaku zemlju učesnicu - što znači da će do 2025. emisija ugljenika u atmosferu biti na mnogo nižem nivou nego što je danas. Međutim, kada se taj dogovor postigne – šta je potrebno da zaista bude primenjen? Ima nade da se mogu suzbiti posledice ubrzanog zagrevanja planete – smatra američki...

Predstavljena publikacija o pregovorima Beograda i Prištine

U Beogradu je predstavljena publikacija "Izazovi normalizacije odnosa Beograda i Prištine: Analiza pregovora i primene Briselskog sporazuma", koja daje sveobuhvatan pregled procesa pregovora Beograda i Prištine.

Deportacija balkanskih izbeglica iz Nemačke

Nemačka je deportovala oko 60 migranata iz regiona Zapadnog Balkana čije prijave za azil u toj zemlji nisu odobrene.