Subota, 30. april/travanj 2016, 03:28 CET

  Srbija

  Da li je Kusturica izgubio oreol zaštićenog mezimca

  Emir Kusturica
  Emir Kusturica
  Državni revizor u Srbiji podneo je poduži izveštaj sa utvrđenim nepravilnostima rada državnih organa, javnih i drugih preduzeća, i na osnovu toga podneo prijave nadležnim sudovima. Među njima našla se i prijava za sitnije prekšaje na Mokroj Gori, čiji je direktor a delimično i vlasnik čuveni reditelj Emir Kusturica. Ništa ne bi bilo čudno, da se on, za razliku od nekoliko ministara, ambasadora i drugih visokih državnih službenika protiv kojih je takođe podneta prijava, nije oglasio u javnosti sa saopštenjem da podnosi razne ostavke i odustaje od saradnje sa državom.

  Nakon što se pojavio izveštaj državnog revizora u kome su između ostalog utvrđeni prekšaji u preduzeću Mokra Gora, direktor Emir Kusturica, protiv koga su podnete prekršajne prijave, obavestio je javnost da podnosi ostavku ne samo na mesto direktora tog preduzeća već i na mesto predsednika Skijaškog saveza Srbije, a najavio da neće tražiti niti primati pomoć za organizaciju Filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" kao i da iz Ministarstva kulture povlači molbu za dodelu sredstava za snimanje igranog filma "Ljubav i rat".

  Državni revizor Radoslav Sretenović, čiji je izveštaj na stotine stranica utvrdio u mnogim ministarstvima, lokalnim samoupravama, preduzećima, razne nepravilnosti, i u četvrtak je objašnjavao „slučaj Kusturica“:

  „Mi u toku revizije nismo utvrdili da je zloupotrebljen položaj, da je izvršena pronevera ni da je nenamenski trošen novac. Protiv gospodina Kusturice podnete su dve prijave, jedna za privredni prestup, druga kao zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Obzirom da se radi o kršenju zakona iz oblasti javnih nabavki, radi se o više usitnjenih javnih nabavki po raznim računima čiji iznos je preko 800.000 dinara što je po nama sasvim opravdano da nije ispoštovan Zakon o javnim nabavkama. Kada je u pitanju prijava za privredni prestup radi se o neizvršenom popisu imovine Nacionalnog parka Mokra Gora", naveo je Sretenović.

  Državni revizor odbio je da komentariše reakciju Emira Kusturice:

  „Ne želim da komentarišem više nikakve izjave. Protiv svih lica, protiv kojih je DRI podnela prijave, sada je nadležan sud, videćemo šta će on reći“, rekao je Sretenović.

  Dragan Dobrašinović iz nevladine organizacije Koalicija za nadzor javnih finansija komentariše izveštaj o Mokroj Gori:

  "Kad su u pitanju prekršaji koji su pronađeni, oni su u parku ’Mokra Gora’  uglavnom knjigovodstvene prirode: neka imovina nije uknjižena, neki džipovi nisu uknjiženi i najveći prekršaj jeste prekoračenje u računima za telefone. To je oko nekih 700.000. Važno je reći da nisu u pitanju nikakve teške zloupotrebe, nema nikakvih pronevera. Ono što ja vidim, u pitanju su samo knjigovodstvene greške koje je  čak moguće otkloniti, to ne predstavlja neki veliki problem. Kad je u pitanju odgovornost, to naravno jeste nešto što nose svi javni funkcioneri. Kusturica jeste direktor Parka prirode ’Mokra Gora’ i naravno da je dužan da uradi sve da se stvari u njegovom preduzeću, njegovoj firmi odvijaju na jedan regularan način. Pretpostavljam da će tako biti i u budućnosti“.

  Rođen u Srbiji

  "Posle osmogodišnjeg rada na realizaciji socijalno ekološkog projekta koji je započet u 'Mokroj Gori' i Srbiji, vrlo teško doživljavam da se ogromni napori na realizaciji tog projekta svedu ili, preciznije rečeno, podignu na nivo odgovornosti kod sudije za prekršaje", reagovao je Kusturica, dodavši da se u Srbiju doselio 2002. godine i zavoleo je „kao da je u njoj rođen“.

  Mi bismo dodali da je on Srbiju zavoleo još mnogo, mnogo ranje, još u vreme Slobodana Miloševića. On ipak saradnju sa tim predsednikom zaboravlja i sada pominje dobru saradnju „najpre sa administracijom Vojislava Koštunice, a potom i Borisa Tadića“.

  Da li je reakcija Emira Kusturice samo ljutnja dugogodišnjeg mezimca svih vlasti koji je naviknut da dobija ono što hoće, pa, kako pišu mediji i džipove od Bezbednosne informativne agencije, poklon koji se našao na spisku neevidentiranog poseda, pitali smo Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbije:

  „Mislim da su burne reakcije na revizorski izveštaj i sada i ranijih godina, naročito na početku prve godine kada se izveštaj pojavio, pre svega posledice toga što do sada nisu ovakvi kontrolni organizmi nisu funkcionisali ili nisu uopšte postojali. Zbog toga se prozvani osećaju veoma pogodjeni. Moje duboko uverenje je da će, bez obzira na slabosti, sistem kontrole javnih finansija u Srbiji biti sve jači i da će sve veći broj institucija biti podvgrnut nadzoru bilo od strane revizora, bilo od drugih", kaže Nenadić.

  Na podužem spisku onih protiv kojih su podnete prekršajne prijave su i ministri, ambasadori, visoki državni činovnici. Ostavku je podneo jedino Kusturica koji je , kako su domaći mediji to razumeli, u svađi sa Srbijom.

  “Zato što je Kusturica poznat kao umetnik koji je uspeo da se umili svim vlastima od Miloševića preko Koštunice do Birisa Tadića, tako da je ovo što se sada desilo očigledan dokaz da nije uspeo da napravi pakt sa novom vladom u Srbiji jer da se to desilo ne bi bilo ni tog izveštaja niti bi Kusturica podnosio ostavku. Očigledno je da on, čovek, prosto beži od zakona“, kaže Toma Marković, komentator e-novina.

  Podsetimo, protiv Kusturice je u BIH najavljena krivična prijava zbog nekih postupaka u izgradnji Andrićgrada ali i postavljeno pitanje osnova za njegovo većinsko vlasnštvo tog dela BiH. Do sada je  Kusturica, koji je ugošćavao u svojim objektima sve dosadašnje predsednike ali, ruku na srce, i dovodio umetnike svetskog glasa, reagovao izjavama poput one `oni mene drvljem - ja Drvengrad, oni mene kamenom - ja Kamengrad`. Kako će se završiti ova epizoda sa ostavkama , da li konačnim razlazom ili sklapanjem primirja, ostaje da se vidi.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Max Grad: Beograd
  05.03.2013 08:17
  Izgleda da pisac ovog clanka uopste ne zna ko je Kusturica i sta je ucinio za Srbiju,jer da zna,nikada ne bi ovako nesto napisao....jedino ako nije neprijatelj Srbije,kojeg financira Sorosh....a takvih ima dosta kao sto je radio Slobodn Evropa....

  Ime: Dirka Grad: Kenija
  04.03.2013 00:39
  Nije Emiru prvi put da otima tudje i onda pravi patriotski film od zahtjeva da obrazlozi troskove. Davno negdje u Sarajevu je Dujmovicevu ulogu u Domu za vjesanje koja mu je donijela tolike nagrade "platio" starim ohrdanim ficom. Simptomaticno je i to da ga niko, od tolikih glumaca koji su glumili u njegovim filmovima ne fali (istina i ne kudi). I trece, u Americi je mislio da manguplukom moze varati one koji su mu dali pare i najbolje glumce da napravi film a on pravio zafrkanciju. Dobio je takvu shup-kartu da je i danas osjeca. I dobice je uvijek i od svuda jer je takav (ne)covjek.
  Odgovor

  Ime: ribar Grad: na dunavu
  05.03.2013 07:31
  izgleda nepomaze ni dodi a ni kustrunjici sto je dosla nova vlast u beograd....dok su bili demokrati na vlasti sve lepo bilo ...milioni dolazli odlazli i slavlja bili i imali na svakom koraku...e sad je izgleda doso neko i doneo racun....ovoliko ste duzni molim platite....hvala lepa....IMF

  Ime: adesa Grad: bih
  01.03.2013 11:22
  Kusturica je jedan klasični Jugosloven, jugoslovenski patriota koji se u želji za suživotom i da se sačuva zajedništvo svih južnoslavenskih naroda u pogrešno vrijeme našao u "zagrljaju politike" koja je zvanično preferirala jugoslovenstvo ma šta to značilo.Da li je to bila srpsko jugoslovenstvo ili neko drugo u to ne ulazim jer ni sam ne znam šta je istina a šta laž.Nakon svih ovih dešavanja u svijetu i šta radi NATO pakt i Zapad sve više sumnjam u istinistost i same priče koju su plasirali protiv Miloševića.Milošević je mogao opstati da je Zapadu (NATO paktu) dozvolio da izgradi vojne baze po SRBIJI.
  E sad Emir Kusturica? Iskorišten od svih.Svi ga iskoristili a ništa nije njegovo, sve mu preko noći mogu oduzeti da ostane puki siromah i bez slobode.Ne znam žao mi je Kusturice, iskreno mi ga žao.Pogrešno je vrijeme sa pogrešnim vrijednostima da bi ga neko razumio.Uostalom sve što je Kusturica radio sve je to državni projekat i država ga je eksponirala i stojala iza njega.Problem je što su došli drugi na vlast i žele da ponište djelo svojih prethodnika a Kusturica je tu kolateralna šteta na kome će se sve slomiti.
  Odgovor

  Ime: Nikola
  03.03.2013 06:59
  nek kustrunjica vrati nase pare sto je dobio od banja luke i doidika i SNSD a pare bi bolje bilo da su dali srpskoj djeci i sirotinji da ne svaki dan idu po kontejnerima za smece traziti hranu nego da sebi uzmu hranu
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 18:57
  Posto nisi iz Banja Luke onda neznas da djeca tamo vise borave po kaficima nego po kontejnerima. Mozda si to vidio u Sarajevu?
  Odgovor

  Ime: l Grad: BL
  05.03.2013 07:41
  za ANONImni posjetilac....ja sam isto iz banja luke ...i ovo sto je rekao nikola nije nista laz.....i ja sam iz banja luke i ovde svaki dan narod skupla hranu sa decom po kontejenrima ne samo ovde nego i u drugim gradovima....nek je sram vlasti a i EU sto dozvoljava da politicari blokiraju reforme sto ce dovesti do boljeg zivota....OHR i EU su sve krivi sto pustaju one sto bloiraju reforme i ne sankcjonisu ih bez obzira koja stranka i jesu li iz banja luke ,sarajeva,mostara ili tuzle...sankcije i blokada racuna i bankovnih racuna...a i zbraniti im putovati van iz opstina gde zive...i vidjecete reformatore onda tek
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Kaze se Rajvosa
  03.03.2013 20:51
  Anonimus @
  Da, culi smo da kod vas u rs-u djecu samo kolacima hrane !?
  Blago vama,pravo smo ljubomorni na vas . Ja vam jedino mogu pozeljeti isti tretman kao i do sada, tj nastavak konzumiranja "kolaca!"
  Odgovor

  Ime: Keno
  03.03.2013 00:00
  Bravo adresa, vrlo interesantno razmisljanje i odmjeren tekst. Mislim da su kolege u pravu i da on ipak posjeduje 51% Andric grada, a to da nije dao centa, ni to nisu u pravu, jer je dobio neki kredit na par miliona eura da uplati na racun Andric grada.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.03.2013 14:46
  Keno @
  Ako sam ja digao kredit za Andric-grad,digao ga je i Kusta . To je obicna laz i prevara . Njegov udio u svemu je idejni projekat Andric -grada,nista vise. Ako on pokaze dokaz o kreditu,ja cu se licno ponuditi da mu ga otplatim . Gdje je to Kusta ulozio svoje pare,u koji projekat ? Nigdje, i nikada .
  Odgovor

  Ime: saki Grad: BiH
  02.03.2013 23:29
  Cinjenica je da je "Kusta"ili Nemanja kako vec kome odgovara,veco davno ispao iz kolosjeka.Jednostavno postala mu je tijesna njegova vlastita koza i poceo covjek da se siri bez pokrica.To ste se prekrstio i sto je odlucio da mijenja vjeru to je njegova privatna stvar.Ali to sto uzima tudje i svojata kao svoje privatno(uz pomoc vlade RS i narocito novcanih sredstava elektroprivrede RS) to je vec krimogena aktivnost.Do sada ima srecu sto je Dodik jos uvijek na vlasti u RS,ali ni to nije dugog vijeka.Imam osjecaj da ce covjek da zavrsi nesto slicno kao Dodikov veliki jaran Miskovic.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  01.03.2013 12:30
  adresa @
  "Svi ga iskoristili,a nista nije njegovo!" Halo,sta nam to nadrobi?Kao prvo,nije tacno da nista nije njegovo.Samo u Andric gradu ima 51% vlasnistva,a da nije ulozio ni marke ! Kao drugo,odakle mu dva terenca Toyote ? Poklonila mu sluzba Drzavne bezbjednosti !! Otkud sad to ? Sta on ima sa njima,kad su ga vrbovali ? Drzavna bezbjednost ne poklanja djaba dva bjesna auta.To se mora platiti,jal novcem,jal uslugama . A zna se kakve usluge DB zahtjeva !
  Odgovor

  Ime: adesa Grad: bih
  01.03.2013 14:56
  Ostajem kod tvrdnje da ništa nije Kusturičino.Država (državna bezbjednosti i obavještajna služba dale) oni kad hoće i oduzmu.Od toga se pojedinac ne može odbraniti.Njegovo je dok država hoće, kad ne bude htjela on ostaje bez išta.
  Odgovor

  Ime: pbc
  01.03.2013 16:36
  Eto ja sam "ne-klasicni" Jugosloven, tj jedan od onih koji je imao "srecu" da progleda onog dana kada su mu "borci za Jugoslaviju" poceli da odvode komsije u logore i odvajaju za egzekucije, a on je "naivni klasicni" Jugosloven pa od svog silnog "naivnog Jugoslovenstva" sebi nakupio milione u nekretninama te povoljne politicke veze i beneficije i to od jednog "Jugoslovenskog" rezima, pa od drugog, pa onda i od ovog treceg. Od silnog osjecaja Jugoslovenstva osjeti upotrebu da promjeni i ime i preuzme vjeru iako nikada nije bio vjernik. E sad kad (bolje receno ako i to veliko ako) mu drzava oduzme vlasnistvo nad zemljom i nekretninama ti onda nam placi za njegovom sudbinom pa mozda i privuces po koju simpatiju ako je jos ostala po koja naivna budala. Do tada ova prica uz milione gladnih i nezaposljenih o jadnom i "naivnom" Kusturici ti je ono bas bez veze.
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  03.03.2013 20:47
  pbc,
  Ti si vidim Jugosloven tipa Ejub Ganić!
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  05.03.2013 14:58
  Oooo, Jašar-Beže,
  Čoek' sam reče:"Sto se Ganića tiče hvala na komplimentu..."
  Čuj nije izjavio?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  05.03.2013 11:09
  pbc @
  Svaka cast za oba komentara . Potpisujem obadva,mada smatram da su upuceni pogresnoj osobi . Jer,mjesati Neleta i Kusturicu sa Mirzom,"Pimpekom,"Emerikom i ostalim pobrojanim velicinama,je zalosno i neprimjereno .
  Apsolutno sam i ja za Jugoslovene tipa Bogicevica,Durakovica i Markovica,a nikako tipa Ganica . Ocito,vuk zeli da ti utrapi u usta nesto sto nisi izjavio,tj da ti se svidja tip politicara kao sto je Ganic ! Sta mozemo,takvi su nasi "vukovi,"napadaju i kad su siti .
  Odgovor

  Ime: pbc
  04.03.2013 23:19
  Kusta meni uvreda?? Zasto bi mi bio?
  Meni licno nije nikada nista bio niti znacio, barem ne kao neka moralna velicina ili kao neki poster decko Jugoslovenstva, prijeratni simbol grada Sarajeva, andjeo ili kako ga vec danas neki predstavljaju.
  Ono sto smatram smijesnim je krajnje idiotski trend nekih djelova drustva da ga javno i medijski uzdizu i predstavljaju kao nesto i simbol necega sto on ustvari nije.
  Istina je takva da je ovaj Sarajevski saner nemoralni oportunista, rezimski uvlakivac i ocito sa teskim psiholoskim problemom emotivne disocijacije sa ljudima i djelovima drustva od kojeg po svojoj ocjeni vise nema koristi (ili po Bosanski fajde) drugom rjecju jedna vrsta sociopate. Covjek nije vrijedan diskusije barem ne na ovu temu Jugoslovenstva koja je barem nakon ukljucivanja njegovog imena u ovu raspravu poprimila jedan oblik apsurd apsurdnosti i kao takva meni vec besmisleno dosadna i nije vrijedna daljnjeg komentarisanja.
  Sto se tice Ganica definitivno mi nije ni blizu prvi izbor ali daleko prednjaci ispred Jugoslovena tipa Mladic, Milosevic i kompanija.
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  04.03.2013 19:28
  Znači, pbc, Ganić kompliment, a Kusta uvreda?
  E, moje jadno Sarajevo, dokle li si doguralo! Umjesto Kuste, Pimpeka, Mirze, Miljenka, Neleta, Zdravka, Keme, Djure, Emerika, i ostalih raja je Ganić i njemu slični...?
  Što se rahmetli Nijaza tiče, mislim da bi se osam puta u grobu okrenuo kad bi vidio da si ga u istu rečenicu sa Ganićem stavio!
  Odgovor

  Ime: pbc
  04.03.2013 17:06
  Procitaj moju prvu recenicu pa ako si imalo covjek razumjet ces.
  Sto se tice Ganica hvala na komplimentu, mada bih se prije stavio u red Jugoslovena tipa Bogicevic, Markovic i Durakovic.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  01.03.2013 12:26
  Ovaj dio ("Da li je to bila srpsko jugoslovenstvo ili neko drugo u to ne ulazim jer ni sam ne znam šta je istina a šta laž...") je interesantan.
  Nazalost adesa, sve ranije Jugoslavije su trpile manje ili vece pokusaje Srbije da dominira ostalima. I to je zapravo sustina i njihovog projekta (Velika Srbija), a i animoziteta ostalih (Velika Srbija). Zato su namjere politicara iz Srbije za obnovom Jugoslavije uvijek bile sumnjive. Ali, sama ideja, uostalom kao i ideja Jugoslavije ili kao ideja i realizacija Bosne i Hercegovine, te ideje su potpuno normalne i logicne. Samo je trebalo srediti jedan "mali" problem: ubijediti Srbe da se smire.
  Odgovor

  Ime: adesa Grad: bih
  01.03.2013 15:15
  Pitanje na koje nema odgovora ili ga ima ali do njega ne možemo doći jer ima više gledišta, početnih položaja koje vuku na različite strane.
  Da li je problem samo u Srbima u vezi sa Jugoslavijom?
  Lično mislim da nije.Lično mislim da su drugi iskoristili Srbe za svoje državne projekte.Kako?
  U vrijeme nakon balkanskih ratova i poslije Prvog svjetskog rata, Slovenija, Hrvatska i BiH su bile u velikoj opasnosti da nestanu sa političke mape svijeta jer su bile sastavni dio poražene Austrougarske monarhije, a posebno Slovenija i Hrvatska su bile u strahu od Italije.I šta se dešava tada traže pomoć od Srbije da se stvori Jugoslavija?
  Tada je pobjednička Srbija mogla umjesto Jugoslavije izabrati Veliku Srbiju i niko je nebi spriječio u tome.Tada je Srbija mogla biti na liniji Karlovac, Karlobav, Virovitica ali su Srbi dobacili dalje sa Jugoslavijom čak do granice sa Austrijom i Italijom.
  Ja se ne bojim Srba.Srbi su dobar narod.
  Odgovor

  Ime: pbc
  05.03.2013 20:03
  Ako se i izuzme porast pan slavenske teznje pocetkom 19 stoljeca nastale kao rezultat visestoljetnje okupacije zapadno od Srbije poput Ilirskog pokreta u Sloveniji i Hrvatskoj (Ljudevit Gaj) mislim da je krajnje licemjerno i sovinisticki govoriti o prikljucivanju Slovenije, Hrvatske i BiH iskljucivo radi straha od stranih sila. Po istom rezonu se moze tvrditi da su ove zemlje zamjenile jednu hegemonisticku stranu cizmu za novokomponovanu srpsku pogotovo kada za ovu teoriju postoji vise historijskih dokaza poput Garasininovog "Nacertanija", vojnopoliticke doktrine srpske vojske tokom Balkanskih i tokom 1 svjetskog data u vidu prvih etnickih ciscenja prostora Juga Srbije, Kosova i Sandzaka a i kasnija centralisticka i unitarna politika Srpske krune. Sto dovodi do zakljucka da je Srbija iskoristila ova osjecanja straha i pan slavenstva naroda zapadno od Drine radi ostvarivanja svojih hegemonistickih ciljeva. Upravo radi ovih ideoloskih razlika ubrzo dolazi do prvih medjunacionalnih i medjupolitickih sukoba koji postavljaju temelje za buduce sukobe nacionalnih politika.
  Odgovor

  Ime: adesa Grad: bih
  01.03.2013 14:58
  E sad Jugoslavija ili Velika Srbija? Jugoslavija je bila i velika muslimanija i velika Hrvatska , svi smo živjeli u jednoj velikoj državi i svi smo bili veliki.Nakon Jugoslavije svi smo mali.Ja se ne bojim takve države, pa ni takve Velike Srbije u Jugoslaviji.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.03.2013 13:53
  Zasto zaobilazite istinu koju je Adesa napisao? Goorio je o Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koju je Srbija stvorila i te neke drzavice pptpomogla da izadju iz anonimnosti. Narano, kao i Engleska u UK , morala je biti dominantna. Ovo nema nikakve veze sa kasnijom Jugoslavijom u kojoj su kao svi bili ravnopravni. Srbija je storila Kraljevinu Srba,. Hrvata i Slovenaca i ako vam je krivo, ne mogu vam pooci. Inferiornost je opasan kompleks, razumem Vas. manite nas te vase Yu vise. Tako je sklepana da se isto tako i rasturila
  Odgovor

  Ime: pbc
  01.03.2013 16:59
  Sta je za vas bila Jugoslavija?

  Za mene je Jugoslavija oduvjek bila izraz zelje naroda da nakon stotina godina medjusobne podjeljenosti i sukoba zive zajednicki ravnopravno i bratski u zajednici koja je pocivajuci na antifasistickim ucenjima i uzajamnom postovanju nasih razlicitosti. Te razlicitosti su bile nase bogatstvo i riznica a ne kako se kasnije iskoristilo instrument ostvarenja necijeg eksluzivnog prava nad onim drugim (sto je u principu odlika danasnjih etno politika). Vrijednost Jugoslavije za mene licno nije predstavljala velicina nase zemlje, vrijednost pasosa, snaga armije ili nasa popularnost u drugim zemljama nego upravo taj osjecaj licne pripadnosti jednoj sirokogrudnoj i nesebicnoj ideji i principima koje i danas u sebi nosim ma kako god i gdje god drugdje zivio.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  01.03.2013 15:42
  Svaka cast. Ali malo nas je. Trenutno dominiraju pijani separatisti. Sacekajmo da se otrijezne.

  Ime: Sana
  01.03.2013 10:14
  Emire,vrati se kući.Nisi trebao ni ići tamo .Vlast,kao svaka druga,iskoristi,isisa ti život,i onda te odbaci.Ovi su najgori.Ne znaju ti ni definisati krivicu,ni PRILEPITI lopovluk koji bi te smjestio među ,,viđenije"srbijanske lopove.Njihovi se mjere milijardama dinara,a tvoji nekih ,,bednih"800 000 dinara.Jad i beda.Samo,nije ni to malo.Treba da posluži svim kukaveljima da te ispljuju,da te omalovaže,da zadovolje svoje frustracije zbog lične bijede.Najgori su oni što u tebi nalaze predstavnika ,,s one strane Drine".Oni bezglavo i slijepo jurišaju da sa sebe stresu svaku vezu sa onima ,,što ih veslo dovede u Srbiju."A zaboravljaju da su iz Srbije dolazili u dvije kolone da nam pospreme kuću.Jedni su nas napadali,a drugi,,branili".Vidi ti,i to se može.Vrati se kući,ali zadrži sve što si svojom snagom umjetnika uljepšao zabiti i nedođije.Utjeha je samo što se kad tad otkrije ko je čovjek,a ko imitacija.

  Ime: adesa Grad: bih
  01.03.2013 09:03
  "Proizvodu" istekao vijek trajanja.Kusturici je najbolje da pobjegne glavom bez obzira u daleko inostranstvo i da se nikada više ne pojavljuje ni u medijima ni u javnosti u kontekstu prostora bivše Jugoslavije.Sada ga svi napadaju i nikome ne treba.Mislim da je ovo početak njegove propasti.Iskompromitiran i iskorišten i ne treba nikome više pa ni Srbiji.
  Odgovor

  Ime: haloba
  03.03.2013 20:15
  " Iskompromitiran i iskorišten i ne treba nikome više pa ni Srbiji."
  Po kojim to kriterijima je ovaj covjek iskoristen?
  Sjedi kao vlasnik nekretnina vrijednih nekoliko miliona i to sve radi svojih veza sa korumpiranom vlasti.
  Pogledaj armiju nezaposljenih, armije ratnih invalida, milione raseljenih. Ti ljudi su iskoristeni i iskompromitirani. Ovaj je dobro situiran i covjek kome prija kontroverza, drugom rjecju medijska kurva.

  Ime: tuzlakozumuzla Grad: canada
  01.03.2013 06:40
  Gospodin Kusturica se silno ogresio sto nije pravio film sa Angelinom Dzoli onda bi sve dobio od drzave Srbije mozda i kakav harem.

  Ime: mileSNSD Grad: Banja Luka
  01.03.2013 04:14
  u Dodikovom delu susedne BiH mi volimo kusturnicu...on pravi nama park nacional.....a vama srbiji smeta sve sto nije SNS-ov plod ili ako nepripadamo SNS.....vi ste obicni grobari i smecari sve od beograda do sumadije SNS-ovci

  Ime: haloba
  01.03.2013 01:37
  Neznam zasto je ovaj covjek toliko u zizi politicke javnosti?
  Licno me interesuje ko tumor poslije operacije.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  01.03.2013 23:32
  pa sto se ondaj javljas i citas ovo? a?
  Odgovor

  Ime: haloba
  03.03.2013 20:04
  Ne citam. Komentarisem.
  Jel to nije dozvoljeno?

  Ime: VB Grad: Beograd
  28.02.2013 22:08
  Kad se nabedjene velicine priblize nama,misevima,za koliko toliko casne ljude nije neki fazon pljuvati ih.Popljuvani su oni sami,samo sto to ne vide.
  Od nevazne figure upravnika Mokre Gore,vise me zanima ova jadna drzava.Kako se to postaje upravnik bilo cega,na kom konkursu i sa kojim kvalifikacijama?Kako moze da se podnese ostavka pre nego sto saznamo kakvi su i koliki prekrsaji?Mozda umesto ostavke sledi odlazak na sluzbeni put?
  Medjutim,u zemlji gde tajne sluzbe odredjuju ko je i koliki umetnik i ko to moze da snima o drzavnom trosku umesto od zarade ostvarene distribucijom velikih umetnickih ostvarenja,nema nade da cemo se ovog nesrecnika lako resiti.Mozda potone na Mokroj,a nikne na nekoj drugoj gori ili dolini.
  Samo za ljubitelje umetnika uvek i zauvek:nije dovoljno snimiti film pre skoro dve decenije i na tome ziveti na lovorikama i sa sve privilegijama.Zivi li tako Spilberg,fon Trir,Venders,Verhoven ili neko od mozda manje,a mozda vise talentovanih rezisera koji se stalno i iznova dokazuju jer nemaju drzavnu sluzbu a ni drzavnog arbitra iza sebe.
  Radovala bih se da su i gora i skijasi spaseni,ali sumnjam i dobrome se ne nadam.

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  28.02.2013 16:09
  E, ja Miodrag iz Peci, komentator Radio Slobodne Evrope (preko 800 objavljenih komentara, na koje je bilo barem tri puta vise reagovanja) kazem da svi oni koji pojma o pojmu nemaju, o poslu kojim se bavi Kusturica, mogu da mu pljunu pod prozor...
  Necu govoriti o Kusturici kao "Drzavnom reziseru" jer mnogi su od Bulajica, preko Stipe Delica do Srdjana Dragojevica bili i ostali "Rezimski reziseri", ali za razliku od Kusturice, svi oni zajedno se ne mogu pohvaliti ni desetim delom od Nemanjinih nagrada!
  U ostalom sta ocekivati u zemlji kada jedanog Predsednika UN, pa neka je i sa jednogodisnjim mandatom, iskljucuju iz sopstvene stranke, i jedan za koga nisam cuo i ako sam u beogradskom politickom establishmentu vec 13 godinina, i koji nikada nije ni lepio stranacke plakate, komentarise Vukove zasluge, odnosno da je Vuk samo zto sto je "Clan" postao to sto jeste!
  Odgovor

  Ime: Lily Grad: N.S
  01.03.2013 10:46
  E, Midraze iz Peci, blago RSE kad ima takvog komentatora! To shto je Kusturica najnagradjivaniji reditelj, ne znaci i da je poshten covek. Uostalom poznat je kao ulizica svakoj vlasti od koje moz eimati koristi josh od kada je ljubio S.Miloshevica.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  01.03.2013 19:10
  To sto sam naveo u vezi "Komentatora RSE" je odgovor, na cesto neselktivan izbor sagovornika vrlo cesto nekompetentnih... Takav je i nareceni: "Komentator E-Novina"...
  A, izvin'te, ko moze, a tu se i dragi Milivoje slaze, da snima filmove bez pomoci drzave, ili da makar vladajuca partija ne stoji iza njega...
  To sto su pojedini ministri, a la Baron Minhauzen, bacili oko na Mokru Goru pa da uzgred pociste i Kusturicu je druga prica...
  I, stvarno, smeta vam Vuk sto mu je dajo Pozderac, smeta vam Nemanja sto je bio Emir, a i dashuri Lily jel ti smetalo sto se Ibrahim Rugova vratio korenima pradedovskim (Rugovci su najkasnije poturceni na ovim prostorima, a ima ih i danas Katolika) i ponovo krstio!
  Inace, nije se Kusturica kitio Slobom, vec obrnuto...
  Kao sto sam svojim usima cuo, kada je JB Tito, govorio Bekimu: "Svuda govori da si Albanac..."...
  Odgovor

  Ime: Lily Grad: N.S
  05.03.2013 10:09
  N e smeta mi ni Pozdercev unuk , ni Emir koji hoce da bude Nemanja.Moze da se proglasi i Albancem ako hoce, ali nece, nije popularno ni korisno, naprotiv. Otkud se sad Vash veliki Sloba kitio Emirom? Kad je bio ziv, kleli ste se u njega.Ali nema vishe, uskoro ce te ljubiti Tacija. Shto neko rece, svi ste vi na kosovu Albanci, samo vam neprijatno da priznate.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  05.03.2013 22:28
  Za to sam ja i dashuri Lily odavno napustio svoju postojbinu, da ne ljubim Tacija...
  Nisam ni Sloba...
  Ni JBg. Tita...
  Odgovor

  Ime: djuro Grad: beograd
  01.03.2013 04:11
  posle njega idemo na dodu....sve one sto su pljackali srbski narod i ostale narode balkana u zatvore....bravo zakon i policija
  Odgovor

  Ime: Miroslav Grad: Mihaljcic
  28.02.2013 21:06
  Nije mi najjasnija ostavka Kusturice,ali na osnovu onoga kako ga dozivljavam,zao mi je zbog gore davedenog i nadam se da ce to sve nekako doci na svoje.Ne bih tu delio bilo koga iz sveta poznatih na ZUTE,CRVENE...on je po meni skroz ok i ima nesto svoje i odlicno fura svoj fazon.Ne bih voleo da je neko bacio oko na Mokru goru i da zbog toga otera coveka koji dosta doprinosi popularnosti Srbije u svetu.Navijam za Kustu.
  Odgovor

  Ime: Amerikanac u srcu Grad: Utah
  01.03.2013 23:27
  Srpskoj 'popularnosti" u Svijetu najvisi doprinos su dali heroji Kardjic, Mladic, Milosevic i huligani koji divljaju po sportskim terenima.Ovu "popularnost' ne moze zasjeniti ni moj ljubimac Novak Djokovic a kamoli,ocito, izgubljeni Kusturuca.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.02.2013 23:04
  >>... dosta doprinosi popularnosti Srbije u svetu.<<
  Vi, Miroslave, pravo s duda?!

  Imate li uopšte ikakvu predstavu šta znači "Srbija u Svetu" i o kakvoj tu "popularnosti" uopšte može da se govori?!

  Na stranu to da, kada bi ovo imalo nekog smisla, bili popularni kao nacija nakaznih kreatura iz Bosch-ovih tripova (što ruku na srce i na našu žalost ponekada nije daleko od istine).
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  28.02.2013 17:44
  Miodraze,jesi li pisao nogom ili rukom ?
  Cekamo na prevod .
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.02.2013 17:41
  Tačno je ovo što pišete - u YU su režiseri ili režimski, ili ne snimaju.
  Ono što previđate je da je jedino ovaj svat, Mirko Kusturica, dobio svoj emirat u sred Republike Srbije, s podledom na Republiku Šumsku. E, o tome Bulajić nije mogao ni da sanja.
  A, što se estetike tiče - jad i beda - baš kao i "predsednik sveta" kojeg pominjete. Diplomirani orangutani...
  Odgovor

  Ime: peki Grad: bg
  28.02.2013 23:13
  Posto je Kusturica nagradjivan Zlatnom palmom (a to nije YU nagrada), ocigleno je da je ceo svet jugoslovenski i snima jugoslovenske filmove i gleda jugoslovenske filmove....
  Opustite se, Emir je ovim potezom davanja ostavke na funkciju upravnika dobio neopisivo vecu podrsku naroda! Jupi! Maher zna sta radi! Ade, mrzite ga ili pokusajte da dobijete i vi svi poneku zlatnu palmu. Ne razumete se u kinematografiju stoga ne komentarisite. Mozete da ga mrzite , ali o filmovima tisina.
  Odgovor

  Ime: palma to je kao Grad: ringeraja
  01.03.2013 10:09
  a da nije more bit dobio oskara,palmu ima skoro svaki reziser-u ono sto se ne razmes tisinoca.znaci ako je i dobio tkzv palmu more da serenda-begaj.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.03.2013 08:03
  Dragi peki, predpostavljam da sam pogledao više filmova nego što ste Vi pojeli bombona. Pogledao sam i sve njegove filmove zaključno s Underground-om, kao i filmove koje je kusturica plagirao. Ovaj dvonožac je parazit koji reciklira tuđe ideje i tuđu kreativnost, a onda to obilato zaliva perjem i šećernom vunom. A deca vole slatko, kako reče N. Pašić... Isprazno...
  Odgovor

  Ime: filmofil
  01.03.2013 23:35
  Budite ljubazni i dajte cinjenice. Koji plagijati su u pitanju? Molim navedite koji Kusturicin film je kopija cega. Dajte dolaz. Izvolite
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  05.03.2013 22:34
  Tacno je, da Kusturica nije nikog plagirao, ali ima jednu manu, sklon je samoplagiranju, kao uostalom i Bregovic... Ali tu je u pitanju, izvesna doza narcisoidnosti...
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  28.02.2013 21:22
  Vala, bas diplomirani ..
  Odgovor

  Ime: Dragan Grad: bg
  01.03.2013 09:44
  Narod je ovde poprilicno naivan i pada na neke kvazi patriotske
  fraze i onda takvi kao Kusturica mogu da ga potkradaju ,pa daj da vidimo sta je taj Kusturica sve stekao zadnjih 15 godina pa nije mu to donela Zlatna palma nego veze sa vlastima i takvih Kusturica je Srbija puna koji su se obogatili na racun ovog jadnog i sve vise izgladnelog naroda , dobro bi bilo da se tome blizi kraj

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Tradicionalne industrije se vraćaju na berze

  Pozicije visokotehnološkog sektora na berzama donekle slabe, a vraćaju se tradicionalne, modernizovane ili redizajnirane industrije.

  Zapadni Balkan na listi "sigurnih zemalja"

  Evropski parlament je započeo proceduru stvaranje zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemlja svoga susjedstva, gdje bi se trebalo naći 7 država – cijeli region Zapadnog Balkana i Turska.

  Analitičari: Isti kurs, veće prepreke

  Iako izbori u Srbiji još nisu završeni i ne zna se sastav budućeg parlamenta, neka pitanja su pokrenuta i pre formiranja nove Vlade - pre svega hoće li spoljna politika zemlje ostati na istom kursu, uprkos promenama na političkoj sceni Srbije.