Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 23:15 CET

  Srbija

  Da li će Beograd dobiti spomenik Đinđiću

  Zoran Đinđić u decembru 2002. godine, foto: Vesna Anđić
  Zoran Đinđić u decembru 2002. godine, foto: Vesna Anđić
  Uoči obeležavanja decenije od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, u Beogradu je pokrenuta inicijativa za izgradnju spomenika njemu u čast. Ukoliko predlog dobije zeleno svetlo nadležne komisije i Skupštine grada, očekuje se da bi Beograd za oko godinu dana mogao imati obeležje stradalog državnika.

  Desetogodišnjicu ubistva prvog demokratskog premijera Srbija dočekuje tek sa inicijativom da se Zoranu Đinćiću u prestonici Beogradu podigne spomenik. Za to vreme u Prokuplju Đinđić je dobio memorijal, a u nekoliko mesta ukljujući i glavni grad postoje trgovi, ulice i platoi sa njegovim imenom. Inicijativu je pokrenulo 50 gradskih odbornika Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije, koji su se založili za izgradnju spomenika državniku, koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji. To je, kako objašnjavaju i glavni motiv zbog kog bi Beograd i njegovi građani trebalo da mu se oduže.

  Božidar Đelić, jedan od bliskih Đinđićevih saradnika u vladi koju je predvodio pokojni premijer uverava da inicijativa nema nikakve veze sa dnevnom politikom, dok otklon od 10 godina objašnjava distancom koja je njegovim sledbenicima i protivnicima potrebna da jasnije uvide značaj dela koja je ostavio iza sebe.     

  “Bitno je da spomenik bude predmet konsenzusa i zato nije loše da postoji određena istorijska distanca. Da i oni koji možda tokom njegovog delovanja se nisu slagali sa njim danas vide njegovu veličinu i podrže, makar tada bili njegovi protivnici, ideju da jedan takav velikan velikan srpske demokratije dobije u Beogradu jedan takav spomenik", naglasio je Đelić.

  Za sada još nije poznata moguća lokacija spomenika o čemu će, pošto je inicijativa predata, odluku doneti nadležna komisija i Skupština grada, a čitava procedura koja bi rezultirala postavljanjem spomenika mogla bi trajati godinu dana. U postupku su planirane i konsultacije sa građanima, a one sa kojima smo razgovarali, iznenađuje činjenica što premijer Đinđić već nema vidljivo obeležje u Beogradu.  Simbol emancipacije Srbije

  Međutim, memorijali Đinđiću su neretko izazivali burne reakcije mahom njegovih političkih protivnika i ekstremističkih grupa, a obeležja postavljena njemu u čast su uništavana. Još su sveža sećanja na nedavne akcije nekadašnjih Šešeljevih radikala, a danas stožera vlasti u Srbiji Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, koji su plakatima podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću prelepljivali table novobeogradskog Bulevara Zorana Đinđića.
  Kragujevac: Uništene table sa imenom Zorana ĐinđićaKragujevac: Uništene table sa imenom Zorana Đinđića
  x
  Kragujevac: Uništene table sa imenom Zorana Đinđića
  Kragujevac: Uništene table sa imenom Zorana Đinđića

  Ipak, priča o beogradskom spomeniku Zoranu Đinđiću pokazuje da bi se u Srbiji, posle dugo vremena, mogao postići konsenzus o nekom pitanju uz izuzetak lopovluka i njegovog prikrivanja, smatra reditelj Gorčin Stojanović. Međutim, dok se potpuno ne razjasne okolnosti njegovog stradanja, bez obzira na zatvorske kazne neposrednim počiniocima, sve što se čini u vezi sa ubijenim premijerom Srbije ima samo kratkoročni simbolički smisao, kaže Stojanović.

  “Nije bitno kada se nešto dešava ovakvog tipa, dakle nešto što se dešava simbolički, nego da se to uopšte dešava. Jer ipak je, prvi potpredsednik Vlade do pre tri godine lepio lažne table sa imenom Ratka Mladića na table sa napisom Bulevar Zorana Đinđića, a sadašnji predsednik Srbije govorio da će se iseliti iz te ulice. Dakle očigledno je bilo potrebno neko vreme. Važno je zbog toga što je Đinđić odavno prestao da bude osoba i postao simbol, koji je očigledno bar deklarativno prihvaćen u Srbiji na opštem nivou. Dakle nesporan simbol nečega što je emancipacija Srbije u svakom smislu: ljudskom, socijalnom, političkom", zaključuje Stojanović.  

  Spomenik Zoranu Đinđiću trebalo bi da bude tema prve naredne sednice Komisije za nazive spomenika trgova i ulica. Ako mu daju zeleno svetlo, sledeća adresa je Skupština grada od koje se očekuje da ima sluha za simboličnu zahvalnost državniku neretko uvaženijem van nego unutar granica svoje zemlje.

  (VIDEO: Jedan od govora Zorana Đinđića u Skupštini)

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  28.02.2013 14:02
  Nevjerovatno je kako Srbija ne moze da otrgne i napusti lance svoje istorije. Djindjic (Obrenovic) ubijen je pomocu specijalaca (Crna Ruka) u reziji ... (valjda ce se jednog dana moci napisati njegovo ime?) (Karadjordjevic). Ta linija izmedju proevropske gradjanske Srbije koju su simbolizovali Obrenovici i Djindjic, stalno uzmice pred grubom nacionalistickom, zatvorenom, autisticnom Srbijom Karadjordjevica, radikala i Kostunice.

  Ime: radmila spasovtc Grad: srbija
  27.02.2013 16:34
  ima u ovoj zemlji vaznijih poslova koji treba da se urade a ima i ljudi koji su zasluzni da dobiju spomenik al ga nisu dobili a obzirom da je u vremevladavine Djindjica bilo najvise pljacki u Srbiji pa neka mu kolege demokrate i ministri iz njegovog kabineta podizu spomenik .Srbija mu je do sada i previse dala
  Odgovor

  Ime: Damir Grad: USA
  28.02.2013 04:35
  "Srbija mu je do sada i previse dala"????

  Oduzeli covjeku, ni manje ni vise, nego zivot.

  Dear Rado, Dear Radmila.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  28.02.2013 13:34
  Cemu se nadate u poremecenoj zemlji gde se dele dzeparci zlocincima protiv covecnosti smestenima u zatvoru u Hagu,a nema para za njihove zrtve?
  Svake godine sam u Aleji velikana bar nekoliko puta,da odnesem neki lepi cvet nesrecnom premijeru,ali sam protiv podizanja spomenika.Ne zato sto ga pokojni premijer ne zasluzuje,nego zato sto nistarije podizu spomenike slicnima sebi ili nekome ko bi posluzio kao smokvin list da se prikrije i pokrije lopovluk,nerad,rupe po popravljenim putevima,izlomljenim stepenicama po kojima skacemo sa nadom da nece poleteti neka od ploca i mi zajedno sa njom...sve je isto,samo nema Zlobe kod koga je vlast bila isto ovako vredna ali za sebe.Ali nema ni nesrecnika koji se nadao da mozemo ziveti bolje od svoga rada i postujuci domace i medjunarodne zakone.
  U Milosevicevo vreme su ziveli andjeli,svi smo bili patriote,nismo imali nista,cekali u redovima,ginuli u bratoubilackim ratovima,dok je Marko M.nosio gajbice...raj nebeski i zemljski.A onda je dosao Djindjic verujuci da nesto od toga moze da se pomiri(ne moze!).Pored Draze i slicnih koji dobijaju spomenike sirom ove nesrecne zemlje,bilo bi stvarno ruganje podizanje spomenika i onome ko nas nije slao u ratove sa komsijama nego sa zlom u nama.
  Najveci spomenik mu je sto je ziv medju gradjanima.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

  Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins navode da svake godine u Americi usled medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva

  Ogromna šteta u crkvi Sv. Save u Njujorku

  Istraga o požaru u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku još je u toku, a parohijan Miroslav Vajić za naš program kaže da je materijalna šteta ogromna.

  Kosovo i Turska uskoro bez viza u EU

  Evropska komisija je danas preporučila ukidanje viza za Tursku i Kosovo. U slučaju Turske, to je deo sporazuma za rješavanje migrantske krize, a što se tiče Kosovu to je redovan proces koji se mogao i očekivati.