Dostupni linkovi

Cijena profesionalizma: Život pod policijskom zaštitom


Novinarstvo pod pritiskom, ilustrativna fotografija
Novinarstvo pod pritiskom, ilustrativna fotografija

Biti novinar na Balkanu, ponovo je riskantna profesija. Neki od njih, već godinama, žive pod policijskom zaštitom, privodi ih se na informativne razgovore zbog onoga što pišu ili govore, a pojedini mediji, u službi vlasti, besramno razapinju kolege, kako bi se dodvorili političkim moćnicima. Kako se suprotstaviti sve perfidnijim oblicima gušenja slobode medija u državama regije, te omogućiti novinarima da rade onako kako nalažu pravila profesije?

Pritisci financijskih i političkih moćnika i njihov utjecaj na uređivačku politiku redakcija, marginalizovanje javnog dijaloga i pokušaja da se u mainstream medijima čuju glasovi koji kritikuju vlast, te huškačke kampanje tabloida protiv svih koji se usude da se ne dive trenutno najmoćnijem čovjeku u Srbiji – ovo je ukratko tužni mozaik ovdašnje medijske scene. Novinari se sve više shvaćaju kao servis za prenošenje saopćenja vlasti, a njihova uloga u istinitom i pravovremenom informiranju javnosti, nepoželjna je za donosioce odluka. Ovo stanje nije novo, ali je posljednjih godina dobilo maligni oblik, smatraju poznavaoci prilika. Dušan Komarčević ima informaciju više u tekstu "Pritisci, pretnje i tabloidne lomače za istraživačke novinare".

Nova hrvatska Vlada, u kojoj većinu čine HDZ-ovi ministri, krenula je đonom na one medije i medijska regulatorna tijela u Hrvatskoj, na koja može utjecati. Brzina čistki rezultat je njihove tanke parlamentarne većine i neizvjesnosti koliko će se još vladajuća koalicija održati, kažu sugovornici Enisa Zebića u priči "Vlast vrlo plošno razumije medije".

Na Kosovu, umjesto da su visoki zvaničnici garant slobode medija, oni prijete novinarima, kažu u Udruženju kosovskih novinara. U posljednjem takvom slučaju bio je umiješan premijer Kosova. Kako iz udruženja navode, veoma je obeshrabrujuće i to što pravosudne vlasti ne gone one koji napadaju novinare i slobodu riječi. Detalje ima Amra Zejneli u tekstu "Sloboda medija na Kosovu na najnižem nivou".

Mediji
Mediji

U Bosni i Hercegovini, premda u posljednje vrijeme manje transparentno, nego u susjedstvu, pritisci na medije traju bez prestanka. Uobičajene su personalne premještaljke u javnim servisima, ali tome se ovdje ne poklanja prevelika pažnja, a svi su mediji, jednako elektronski i printani, izloženi ekonomskom iznurivanju i čestim sudskim procesima, koji ih dodatno iscrpljuju. Istina, ima i onih koji su vremenom postali istinski ljubimci vlasti ili drugih političkih i ekonomskih moćnika, ali, svaka milost ima svoju cijenu. Pojedinosti donosi Budo Vukobrat u tekstu "Pritisci na medije simptom društvene poremećenosti".

U Crnoj Gori već neko vrijeme nisu zabilježeni novi napadi na novinare i imovinu medija, kao ni medijska šikana novinara i predstavnika NVO sektora koji kritikuju vlast, ali ostaje problem neriješenih ranijih napada kao i ubistva urednika dnevnika Dan Duška Jovanovića. No, kako se budu približavali izbori, mnogi su ubijeđeni da će pojedini poslanici javne riječi ponovo biti na meti i izloženi raznim pritiscima. Priču "Mediji – meta i sredstvo za političke obračune" pripremio Predrag Tomović.

Ali, ako ste pomislili da je Balkanu najgore, varate se. Organizacija "Reporteri bez granica", koja prati nivo slobode medija u 180 zemalja, rangirala je u prošloj godini Rusiju na 152, a Azerbejdžan na 162. mjesto. Stavove mladih novinara i aktivista za obranu slobode izražavanja zabilježila je Jasmina Lazić u tekstu "Mediji u istočnim zemljama: Pritvori, dezinformacije, proterivanja".

XS
SM
MD
LG