Dostupni linkovi

Izbjeglice prema Sloveniji, umjesto prema Mađarskoj


Stotine izbjeglica na slovenskoj granici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Stotine izbjeglica na slovenskim granicama

Transfer izbjeglica prema Sloveniji, nakon što je Mađarska u ponoć zatvorila svoju zelenu granicu, funkcionira. Prvih 600 migranata ušlo je iz Hrvatske u Sloveniju.

"Izgradnja zida bila bi zadnje od zadnjih rješenja", poručuje premijer Zoran Milanović.

Izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako će ona u izbjegličkoj krizi preuzeti izvršne ovlasti čim joj to dopusti Ustav je ugrožavanje ustavnog poretka, odgovara joj ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Ako Njemačka i Austrija zatvore granice, i Hrvatska će to morati učiniti, poručila je Vesna Pusić, hrvatska ministrica vanjskih poslova. Oporbeni desni centar u Hrvatskoj upozorava na mogućnost humanitarne katastrofe.

Sedamsto izbjeglica autobusima je prevezeno u Sloveniju, a predvečer je vlak sa njih 1.800 iz Tovarnika stigao do Čakovca. Njih šesto autobusima kreće u Sloveniju na granične prijelaze Macelj i Mursko Središče, a vlak sa njih 1.200 krenuo je u Sloveniju preko graničnog prijelaza Središče ob Dravi. To je ukupno 2.500, a u Hrvatsku je iz Srbije do 16.30 stiglo 5.220 izbjeglica.

"Slovenska strana na Macelju prihvatila je 300 migranata, a daljnjih 300 na Murskom Središću. S obzirom da slovenska strana može raditi prihvat na tim i tim točkama, Hrvatska će to poštovati. Hrvatska neće dopustiti da bude sabirni centar, ili da nas netko dovede u situaciju da mi budemo ti koji bi trebali trpjeti zbog nepoštivanja Schengena u Grčkoj, i tu ćemo apsolutno braniti hrvatske nacionalne interese", kazao je Ranko Ostojić, hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Šefic rekao je večeras da im je Hrvatska najavila jedan vlak za sutra ujutro, ali da je Slovenija odgovorila da neće primati nove izbjeglice dok se ne popišu sve izbjeglice i dok se ne smanji njihov broj u Sloveniji. Podsjetio je na odluku slovenske Vlade da će na dan primati 2.000 do 2.500 izbjeglica.

„Želimo imati jasan nadzor nad izbjegličkim tokom, zato će Slovenija primati onoliko njih koliko ih može dnevno obraditi i transferirati dalje, što znači da ovaj proces najviše ovisi o Austriji,“ rekao je Šefic.

Izbjeglice se nakon registracije u Sloveniji prevozi do austrijske granice, a oko 14.30 150 izbjeglica ušlo je u pratnji policije u Austriju na graničnom prijelazu Šentilj. Uz policiju, slovenske granice čuvat će i vojska.

„Hrvatska neće dopustiti da bude sabirni centar, ili da nas netko dovede u situaciju da mi budemo ti koji bi trebali trpjeti zbog nepoštivanja Schengena u Grčkoj, i tu ćemo apsolutno braniti hrvatske nacionalne interese,“ kazaoje ministar Ostojić.

Milanović i dalje odbacuje ideju izgradnje zida ili ograde prema Srbiji kako bi se spriječilo ulazak ilegalnih migranata:

„Zadnje od zadnjih rješenja je da gradimo nekakav zid. Ja sam to pitanje postavio otvoreno na Europskom vijeću, provokativno, onima koji su primarno primatelji izbjeglica. Dakle ne Mađarima, ne Česima, nego Austrijancima, Nijemcima i Šveđanima: 'jeste li za to da mi sagradimo zid? Samo ako nam vi to kažete, mi smo spremni o tome razmišljati.' Oni kažu – 'nemojte to raditi.'

Ministar Ostojić je komentirao i inzistiranje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se izbjeglice kanalizira isključivo na službene granične prijelaze. Aludirajući na činjenicu da izbjeglice iz Srbije u Hrvatsku ulaze preko "zelene granice", i na njezin nedavni susret sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem u New Yorku, kazao je kako "ona to može sa lakoćom dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji. Ona ima dobre odnose tamo, vjerojatno bi mogla njima reći na koji prijelaz da idu".

(RSE/Video: Bodljikava žica na granici Hrvatske i Mađarske)

Bodljikava žica na granici Hrvatske i Mađarske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Predsjednica Hrvatske je odmah odgovorila na Facebooku: "Svojom današnjom izjavom tehnički ministar Ostojić priznao je da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti. Napravit ću to čim mi dopusti Ustav".

Kako je Sabor raspušten, a izbori zakazani za 8. studenog ova vlada formalno jest tehnička, ali to ne dovodi u pitanje ovlasti ministra u izbjegličkoj krizi.

Ministar obrane Ante Kotromanović pojasnio je i koji je scenarij u slučaju da Njemačka zatvori granice za migrante.

"Jednoga dana kada Nijemci kažu – okej, mi stvarno više ne možemo, oni će nama to javiti danima prije. I mi ćemo se tada organizirati. Ne samo mi, nego i Srbi, i Makedonci. I to je poruka za Grke, i to će onda biti domino", naveo je Kotromanović.

Povodom izbjegličke krize zasjedalo je slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Miro Cerar
Miro Cerar

Nakon završetka sastanka slovenski premijer Miro Cerar poručio je da je Slovenija tranzitna država, i - ako će zemlje koje su krajnje destinacije uvesti stroža pravila - morat će to isto učiniti i Slovenija. Slovenska vlada je u subotu priopćila da će slovenska vojska pomagati policiji u čuvanju granice.

"Čuvat ćemo naše schengenske granice", rekao je Cerar i dodao da Slovenija ne želi Europu zidova, ali da će morati dizati stupnjeve kontrola kao i države krajnjih odredišta izbjeglica.

I u Sloveniji postoji ozbiljan otpor transferu izbjeglica kroz Sloveniju.

"Mađarska zatvara granicu s Hrvatskom, pozivamo slovensku vladu da istovremeno donese istu mjeru", napisao je u petak na svom Twitter-profilu vođa oporbe i bivši premijer Janez Janša. Iako su i Mađarska i Slovenija zemlje šengenskog sustava, Mađarska je privremeno suspendirala šengenski režim i uvela graničnu kontrolu na granici sa Slovenijom.

(RSE/Video: Noć u Botovu pred zatvaranje mađarske granice)

Noć u Botovu pred zatvaranje mađarske granice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00


Od petka u ponoć do 12 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 3.823 migranta, a tokom dana u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2.080 osoba, javila hrvatska policija.

U subotu, oko 40-ak minuta poslije ponoći, mađarski vojnici razvukli su bodljikavu žicu preko neslužbenog graničnog prijelaza iz Hrvatske u Mađarsku kod Botova i zatvorile ga nakon što su ga prešle i posljednje izbjeglice koje su tokom noći sa petka na četvrtak stigle iz Tovarnika. Na tom mjestu nalazili su se i pripadnici mađarske vojske od kojih su neki pod punom ratnom opremom, izvještavaju hrvatski mediji.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak uvečer da je nakon zatvaranja mađarske granice jedina alternativa za njihov tranzit na zapad - Slovenija, s kojom će Hrvatska dogovarati ritam propuštanja, napominjući da će, ako Njemačka i Austrija zatvore granice za izbjeglice, i Hrvatska to morati učiniti.

"Hrvatska će se za razliku od drugih zemalja zaista dogovarati sa Slovenijom koliko oni mogu podnijeti što se tiče broja izbjeglica", rekla je ministrica.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je na svom Facebook profilu poručila kako "od hrvatske Vlade traži potpunu kontrolu državne granice te usmjeravanje migranata na službene granične prijelaze". Ona naglašava kako broj "migranata koji se propuštaju u državu mora biti razmjeran broju onih koji državu mogu napustiti".

(RSE/Foto: Put ka sretnijoj budućnosti)


Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač je povodom mađarskog zatvaranja granice ponovio ono na što je HDZ i ranije upozoravao otkada je izbila izbjeglička kriza u zemlji - da kriza upravlja Vladom umjesto da Vlada upravlja njome. Kovač je ocijenio i da Hrvatskoj prijeti humanitarna katastrofa, jer se može se dogoditi da u zemlji ostati deseci tisuća nesretnih ljudi, izbjeglica, o kojima Hrvatska sa svojim resursima neće moći brinuti.

Zapovjednik slovenske Civilne zaštite Srečko Šestan poručio je u petak uvečer da je Slovenija spremna na prihvat najviše 5.000 migranata dnevno.

Slovenija je prethodnih dana već osigurala kapacitete za smještaj migranata s 8.000 postelja, a cilj je povećanje kapaciteta na 10.000, objavila je POP-TV.

Polovica smještajnih kapaciteta je u šatorima, a polovica u čvrstim objektima.

XS
SM
MD
LG