Dostupni linkovi

Banjaluka dobila Jevrejski kulturni centar


Zgrada u kojoj je smješten Jevjrejski kulturni centar u Banjaluci
Zgrada u kojoj je smješten Jevjrejski kulturni centar u Banjaluci

U Banjaluci je u utorak svečano otvoren Јevrejski kulturni centar. Unutar tog objekta izgrađena je i mala sinagoga. Prema riječima predstavnika jevrejske zajednice "Јevrejski kulturni centar" u Banjaluci je prvi objekat tog tipa izgrađen na Balkanu od završetka Drugog svjetskog rata.

Zgrada Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci nalazi se nadomak obala Vrbasa pored Venecija mosta. Neobične kombinacije oblih i oštrih linija privlače pažnju prolaznika.

“Biće to centar koji ce zračiti idejom mira i ljubavi među ljudima, humanizmom i socijalnom pravdom”, rekao je predsjednik Upravnog odbora Centra Arije Livne.

On naglašava kako je Banjaluka nekada davno bila najjača jevrejska opština u regionu i da se otvaranjem Jevrejskog kulturnog centra stvaraju mogućnosti za obnavljanje života Jevreja, te prijateljskim povezivanjem sa drugim zemljama i regionima.

“Taj centar će biti aktivan. Tu će biti muzičkih, umetničkih i raznih drugih događaja i želimo da to bude kao i po imenu, kulturni centar u Banjaluci. Da je on jevrejski, to samo dodaje nešto u tom smislu, da ovaj centar donosi izvesnu pravdu. Za vreme 2. Svetskog rata, sve sto je jevrejsko, hramovi i sve drugo je uništeno i popaljeno. Mi smo sada tu da to obnovimo, da ukažemo na to da smo živi i da se ne predajemo”, istakao je Livne.

Jevreji se prvi put spominju u Banjaluci u 16 vijeku. Najveći broj Jevreja, i to sefarda, doselio se u 19 vijeku. Prije Drugog svjetskog rata banjalučka jevrejska opština brojala je nekoliko stotina porodica, sa izgradjenom sinagogom. U Drugom svjetskom ratu uništena su gotovo sva obilježja.

Danas se u Banjaluci brojnost jevrejskih porodica mjeri desetinama.

XS
SM
MD
LG