Subota, 30. maj/svibanj 2015, 14:23 CET

Srbija

Avioni Vlade Srbije stari, ima li novca za nove?

Avion Vlade Srbije
Avion Vlade Srbije
U poslednja tri meseca, zvaničnici srpske vlade tri puta su morali da odlože put zbog različitih kvarova na službenim avionima. Dve letelice - falkon i lir džet, obe sa višedecenijskim stažom i, očigledno, sklonosti ka kvarovima, glavobolje su zadavale i ranijim predstavnicima države. U više navrata je razmatrana kupovina barem jednog novog aviona, na šta je apelovala i avio služba koja ih održava, ali je odgovor uvek bio isti – nema para.

Premijer Srbije Ivica Dačić, zamalo je u četvrtak zakasnio u zvaničnu diplomatsku posetu Kipru, gde je imao zakazane sastanke sa predsednikom i ministarkom spoljnih poslova te zemlje.

Razlog je bio kvar na letelici vlade Srbije. To je našem radiju potvrđeno u avio službi vlade, čiji nam je načelnik tehničke operative, Vladan Trifunović, rekao da je problem uočen nakon startovanja motora letelice.

“Urađen je normalan pretpoletni pregled oko 15h, zatim su došli piloti koji su takođe pregladali avion oko 16:30h, sve je bilo u redu. Onda smo sačekalida dođe glavni putnik u 18h. Startovani su motori. Posle startovanja motora, instrument koji se zove stend-baj horizont je otkazao. Pošto nije dozvoljeno poletanje ako taj instrument ne radi, izvršena je njegova zamena. To je trajalo jedno 15 minuta. Posle te zamene i provere, avion je poleteo u 18:15h”, izjavio je Trifunović

Srpska vlada raspolaže sa dva aviona – falkonom i lir džetom, oba imaju višedecenijski staž i, očigledno, skloni su kvarovima.

U oktobru su, na primer, mediji izveštavali o tome da vicepremijer Aleksandar Vučić i ministar Mlađan Dinkić nisu mogli da polete iz Abu Dabija nakon zvanične posete jer je uočen problem na državnom falkonu. U avgustu, zabeležen je kvar na istom falkonu kojim su tada srpski premijer i šef diplomatije krenuli u London na Olimpijske igre.

U aprilu prošle godine, Dačić se zbog kvara na avionu, iz Budimpešte vratio kolima. Po dolasku u Beograd i sam je prokomentarisao da to nije prvi put da se vladine letelice kvare.

I zaista, nekoliko meseci pre toga, u decembru 2010. godine, zbog kvara je vladin "lir džet" kojim je na put krenuo tadašnji premijer Mirko Cvetković, vraćen u Beograd. Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, ukazuje da bi se za predstavnike države morala obezbediti bezbednost, kako u drumskom, tako i u avio saobraćaju.

“Ako u našoj državi i političari mogu da budu ugroženi u saobraćaju, onda je jasno da bezbednost saobraćaja, generalno gledano, nije baš na najvišem nivou. Ja bih pozdravio da se obnovi, odnosno pojača flota koja vozi vrh države i to na taj način što će ovi avioni da budu prodati, pa će neko ko ih kupi da ih generalno sredi i da se njima vozika, a za vladu Srbije treba obezbediti bar dva aviona, nova, bezbedna, moderna… Zamislite, an primer, kada bi im ostavili da se voze automobilima starim 20 godina? Ne bi bilo lepo ni zbog nas kako nas gledaju, ni zbog njih koji se voze”, kaže Vujanić.

Preko 1.000 službenih automobila

Avio-služba vlade Srbije, napravila je analizu stanja vladinog avio-parka, prosledila je generalnom sekretaru Vlade, a na osnovu podataka o letovima u proteklih nekoliko godina i zahteva prethodne vlade, između ostalog je predložena kupovina aviona “falkon 900 LX”.

Načelnik službe Vladan Trifunović, kaže da se avioni sa kojima vlada trenutno raspolaže održavaju redovno, ali da su obe letelice stare.

“Falkon je star 31 godinu, lir džet 21 godinu. Falkon se sve vreme nalazi na stajanci, znači nemamo hangara za njega. Održavaju se prema propisanom sistemu održavanja. Ima kvarova kao i kod svih aviona, međutim ono što je bitno je da mi ni jednog trenutka, ni pod koju cenu, ne puštamo avion da leti ako nije potpuno ispravan. Zbog starosti komponenti, zbog svega, dešavaju se kvarovi, ali ono što je važno je da ih mi otkrivamo i da nikada avion neće poleteti ako nije ispravan”, rekao je Trifunović

Generalni sekretar srpske vlade Veljko Odalović, saglasan da novi avion mora da bude kupljen, ali je rekao da će to zavisiti od finansijkih sredstava. Vladan Trifunović ukazuje da su oni rešenja predložili, a da su dalji potezi samo na vladi. “To nije na meni da određujem, moje je da  popravljam avion”, dodaje Trifunović

Mediji su nedavno objavili da Vlada Srbije raspolaže sa preko hiljadu službenih automobila, a sačinjen je i profil prosečnog službenog vozila kojim se vozi srpski ministar - to je automobil marke “audi”, “škoda oktavija” ili “reno”, star četiri do pet godina. Uz takva službena vozila i mnoge druge benefite koji su prepoznati kao neophodni, profesor Vujanić pita - zašto se predstavnicima vlasti ne obezbede i bezbedni avioni?

“Ljudi koji predstavljaju vladu, predstavljaju ovu zemlju… zamislite da mi njima obezbedimo posebna vozila, posebne ljude da ih čuvaju, posebne uslove u kojima, kada idu, u saobraćaju se sve zaustavlja… jedino im ne damo ta vozila koja idu po vazduhu. To im ne damo, to ne sme da bude vrhunsko, nego to treba da bude ispod proseka. Malo je nelogično da smo im sve drugo obezbedili, smatrajući da je to neophodno za predstavnike države, a onda im samo, eto, u prevozu, stavljamo glavu u torbu i ne damo im da na isti način budu bezbedni”, kaže Vujanić

Ognjen Zorić

Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom bavi se od 2005. godine. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi u oktobru 2010. godine, te radi kao novinar i reporter i uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Vek prođe, u Tiranu Vučić dođe

Otvorio fabriku kupaćih kostima, obišao penzionere, izložio se pitanjima troje novinara istovremeno, i kao vrhunac opet se sastao sa albanskim premijerom. Sve je to smestio u sedam dana, al' sa ambicijom da u periodu što dolazi sve zajedno obavi za dva
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Banja Lukai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
30.05.2015
Radio Slobodna Evropa u suradnji sa National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o najosjetljivijim temama koje tište mlade na Balkanu. Ovo je prva epizoda petog ciklusa Serijala u kojoj govore mladi iz Banje Luke. Srednjoškolci iz ovog bh. grada razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici, školi. Voditeljica i moderatorica je Remi, vokalistica benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Obnavlja se vazdušni saobraćaj Srbija - SAD

U Beogradu je danas potpisan sporazum kojim se posle 25 godina obnavljaju direktni letovi iz Srbije za Ameriku i obrnuto.

Kuba skinuta sa liste sponzora terorizma

Sjedinjene Države uklonile su danas Kubu sa spiska sponzora terorizma, što je još jedan korak ka obnavljanju diplomatskih odnosa dve zemlje posle pet decenija zastoja

Vučić: Nema zaokreta

Srpski premijer danas je rekao da njegov intervju agenciji Asošijeted pres nije nikakav politički zaokret, već da on više meseci govori da se o dobijanju gasa razgovara sa više strana