Dostupni linkovi

Hiljade izbjeglica stiglo u Austriju, nekoliko stotina i u Minhen


Izbjeglice na glavnoj željezničkoj stanici u Minhenu, 5. septembar 2015.
Izbjeglice na glavnoj željezničkoj stanici u Minhenu, 5. septembar 2015.

Više od 4.000 izbjeglica prešlo je austrijsku granicu nakon što im je Mađarska obezbijedila autobuski prevoz do granice. Crveni krst Austrije im nudi transport do Beča i Njemačke. Oko 450 izbjeglica je vozom oko podneva stiglo u Minhen.

Njemačka policija saopštila je da se u subotu očekuje dolazak do 10.000 izbjeglica, dan nakon što su se Austrija i Njemačka saglasile sa Mađarskom da dozvole prelazak njihovih granica.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila je u subotu da je priliv izbjeglica, koji je izazvao duboke podjele u evropskom bloku, problem koji će biti još prisutan i da članice moraju da se prilagode novoj realnosti.

"Taj problem će još biti prisutan i, što to prije prihvatimo, prije ćemo moći da damo efikasan odgovor ujedinjeni kao Evropljani. Ovo pitanje utiče na sve nas. Prije nekoliko mjeseci to je bio problem Italije, Grčke i Malte. Sada je tu i Mađarska i moguće je da će uticati i na druge članice u budućnosti", naglasila je Mogerini.

Istovremeno, šefovi evropskih diplomatija održali su u subotu u Luksemburgu neformalni sastanak na kojem nisu donesene nikakve odluke.

Predsjedavajući Savjeta EU za spoljne poslove Žan Aselborn izjavio je da će se šefovi evropskih diplomatija i unutrašnjih poslova sastati početkom oktobra radi razgovora o prilivu izbjeglica preko balkanske rute.

Žan Aselborn
Žan Aselborn

"Još smo u procesu organizacije sastanaka ministara spoljnih i unutrašnjih poslova 5. oktobra o balkanskoj ruti, kako bi pronašli rješenja", istakao je Aselbon, koji je šef diplomatije Luksemburga, nakon neformalnog sastanka EU o migrantima.

Ranije je tokom dana ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, povodom masovnog dolaska izbjeglica iz Mađarske u Austriju, podsjetio da je i dalje na snazi Dablinski sporazum i naglasio da je neophodno da se probudi Evropa.

"Nadam se da će uslijediti buđenje jer ovako više ne može", istakao je šef austrijski diplomatije.

Prema njegovim rečima, prethodna noć je riješena na human način, ali ona mora otvoriti oči svima koliko je zamršena situacija u Evropi i koliko je dramatična.

Kurc smatra da broj izbjeglica koji dolazi iz Mađarske u Austriju neće ostati na 3.000, zbog čega insistira na evropskom odgovoru o izbjegličkoj krizi, prenose mediji.

Pozivajući se na izjavu makedonskog kolege Nikole Poposkog, Kurc je prenio da svakodnevno hiljade izbjeglica iz Grčke ulazi u Makedoniju da bi dalje putovali ka Austriji, Njemačkoj i Švedskoj.

Policiju i vojsku na granicu

Mađarska će duž svoje južne granice nakon 15. septembra rasporediti policijske snage kako bi smanjila priliv izbjeglica, ali će poslati i vojsku, ukoliko parlament odobri prijedlog Vlade, rekao je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

"Velike promjene usljediće nakon 15. septembra i korak po korak uspostavićemo kontrolu nad granicom", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

On je naglasio da će prvo poslati policiju, a potom, ukoliko dobiju odobrenje od parlamenta, i vojsku.

Viktor Orban
Viktor Orban

"Nije u pitanju dolazak 150.000 migranata, koje neki hoće da podijele po kvotama, nije ni 500.000, što je broj koji sam čuo u Briselu, već su u pitanju milioni, potom desetine miliona jer priliv izbjeglica je beskonačan", dodao je Orban.

Šef mađarske policije Karolj Pap rekao je u subotu da više neće biti autobusa za prebacivanje migranata ka austrijskoj granici.

"Odluka o obezbjeđenju autobusa ka Austriji bila je jednokratna i više neće biti vozila koja će prevoziti izbjeglice koje se kreću putem ka Beču", istakao je Pap na konferenciji za novinare, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Finski premijer Juha Sipila izjavio je u subotu da će ponuditi svoju kuću azilantima. Sipila je istakao da bi kuću u mjestu Kempele na sjeveru Finske azilanti mogli da koriste od početka naredne godine. On je pozvao Fince da iskažu solidarnost sa izbjeglicama koje stižu u Evropu, bježeći od sukoba i siromaštva.

Sipila je istakao da EU planira da raspodijeli 120.000 azilanata, koji su stigli u Grčku, Italiju i Mađarsku i da bi to trebalo da bude na dobrovoljnoj osnovi. Finski premijer izrazio je nadu da će Finska poslužiti kao primjer ostalim članicama EU.

U Britaniji je više od 40 opština odgovorilo pozitivno na apel Vlade za smještaj izbjeglicama iz Sirije. Britanski premijer Dejvid Kameron je pod snažnim političkim pritiskom najavio da će Britanija preuzeti "više hiljada" izbjeglica iz kampova u zemljama oko Sirije.

XS
SM
MD
LG