Dostupni linkovi

Amfilohije ponovo uzburkao duhove


Amfilohije na protestu opozicije
Amfilohije na protestu opozicije

Pojavljivanje mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohija u nedjelju uveče na protestima u organizaciji opozicionog saveza Demokratski Front i govor u koji je tom prilikom održao - glavna su tema crnogorskih medija. Dok lideri Fronta u pojavljivanju poglavara jedne crkve na protestima koji ima radikalne političke zahtjeve, ne vide ništa sporno, u negativnim reagovanjima čuju se stavovi kako je Amfilohije svojim govorom narušio građanski karakter protesta i potvrdio uticaj crkve i ruskog faktora na organizatore protesta.

"Opet će reći: Evo ga. Amfilohije bavi se politikom. Poslao me Sveti Petar ovdje. Ne bih ja došao da nije njega bilo" - ovim je riječima započeo skoro jednočasovni govor mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije na bini ispred crnogorske skupštine. On je tokom prethodne dvije decenije nerijetko optuživan da se više bavio politikom nego propagiranjem Jevanđelja.

Svoj nastup obrazložio je brigom o duši naroda i slobodi a ne željom da se miješa u politički i javni život. No, sa govornice, u prisustvu organizatora protesta, potom je kritikovao državni kurs Crne Gore prema EU i NATO, ističući kako kao "muva bez glave" hrlimo ka Evropi koja nas je bombardovala.

Sa skupa, 4. oktobar 2015.
Sa skupa, 4. oktobar 2015.

"Ova i ovakva Crna Gora nije trinaestojulska već drljevićko-titoistička. Na tome se ne može graditi budućnost Crne Gore", zaključio je Amfilohije.

Rukovodilac protesta Demokratskog Fronta, Milutin Đukanović, međutim odbacuje da je ovim nastupom mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori narušio građanjski karakter protesta.

"Nama je zadovoljstvo što smo od tako značajnog čovjeka, koji predstavlja najznačajniju instituciju u Crnoj Gori, dobili podršku. Otvorena su vrata, kao što je i dosad bilo, za sve pripadnike drugih nacionalnosti i drugih vjeroispovijesti. Bilo sveštenih lica, bilo poglavara regularnih crkava i vjerskih zajednica, svi su dobrodošli", pojasnio je Đukanović.

Sličan stav u razgovoru sa našim novinarom Srđanom Jankovićem iznosi i Đukanovićev kolega iz Demokratskog Fronta, poslanik Strahinja Bulajić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
Direktan link


Sa druge strane, Socijaldemokratska partija smatra da se pojavljivanjem Amfilohija Radovića na protestima ruši smisao tih okupljanja i proklamovani cilj, a to je stvaranje uslova za fer i slobodne izbore.

"Na ovaj način su politički zahtjevi protesta, ko zna koji put, podređeni političkom performansu Amfilohija Radovića. Tražiti evropske demokratske izborne standarde a pozivati Radovića koji je negacija savremene Evrope, zasnovane na projektu sekularizma i ljudskih prava je neodrživo i unaprijed osuđeno na neuspjeh. Modernoj, evroatlantskoj Crnoj Gori ne treba forsiranje podjela, već dijalog i dogovor oko demokratskih standarda, u koje svakako spadaju fer i demokratski izbori. Ono što nam, takođe, nije potrebno je koketiranje sa ličnostima, koje zloupotrebljavajući svoju poziciju sveštenika, ovo društvo konstantno vuku nazad i svađaju građane", kaže Mirko Stanić, portparol Socijaldemokratske partije.

Pojavljivanje mitropolita Amfilohija na protestima Demokratskog Fronta nije iznenađenje za predsjednika Matice crnogorske Dragana Radulovića, koji za Radio Antena M kaže:

"Vjerujem da je jedan od ozbiljnijih organizatora protesta upravo gospodin Radović, tako da je sasvim prirodno da se obrati okupljenim ljudima. To je samo još jedan pokazatelj u kojoj mjeri i koliko urgentno je donijeti normalan, zdrav i po evropskim standardima napravljen Zakon od odnosu države i crkve."

U govoru mitropolit Amfilohije često se pozivao na poruke i kletve nekadašnjeg duhovnog i svjetovnog vladara Crne Gore Svetog Petra Cetinjskog, smještajući ih u ovovremeni društveni i politički kontekst. U fokus je stavio odnos Crne Gore prema Rusiji.

"Ko bio protiv jednovjerne, jednokrvne, jednojezične Rusije dabogda živo meso od njega otpadalo. Proklet bio tri puta i tri hiljade puta", rekao je mitropolit.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Od početka se govori o navodnom uticaju ruskog faktora na proteste u Podgorici, kojima se traži pad aktuelne Vlade i formiranje prelazne. Povod za to su ruska ikonografija odnosno malobrojne ruske zastave i portreti Vladimira Putina, koji se mogu vidjeti među građanima koji protestuju. Ipak, Milutin Đukanović odbacuje da se može govoriti o uticaju ruske politike na organizatore protesta.

"Svaki čovjek to doživljava na svoj način. Ima ljudi, kao što sam ja, koji vole Rusiju. Ima ljudi, pogotovu iz Pokreta za pomjene, koji više vole politiku Velike Britanije. Ovdje na protestu je iskazano razmijevanje svih za sve", navodi Milutin Đukanović.

Međutim, simptomatično je to što su se nedavno povodom protesta u Podgorici oglasili predstavnici ruskog Ministarstvo inostranih poslova navodeći kako je riječ o "unutrašnjoj stvari suverene države", ali i dodali da akcije protesta pokazuju da kurs crnogorskih vlasti za ulazak u EU i NATO i "antiruska linija", nemaju apsolutnu podršku crnogorskog stanovništva.

XS
SM
MD
LG