Dostupni linkovi

Bosansko mlijeko zaustavljeno na hrvatskoj granici


Mirko Šarović
Mirko Šarović

Izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje EU koji je trebao početi danas (26.avgust), iznenada je zaustavljen. Jedna od članica Unije je uložila žalbu na odluku o izvozu mlijeka iz BiH, koja će biti razmatrana 16. septembra. Ovo je u ekskluzivnom intervjuu potvrdio za naš program ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

RSE: Jeste li iznenađeni odlukom da izvoz bosanskohercegovačkog mlijeka u zemlje Evropske unije bude obustavljen?

Šarović: Iznenađen sam prigovorom jedne od članica Evropske unije usljed čega je nadležno tijelo Evropske komisije prolongiralo izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine sve do 16. septembra do kada će se razmatrati žalba jedne od članica EU koja je uložila prigovor. Mi ne znamo o kojoj zemlji se radi, iako smo na tome instistirali, ali su nas obavijestili da je to njihova uobičajena praksa i da ne saopštavaju ime zemlje, ali će o njenoj žalbi raspravljati vrlo brzo.

RSE: Da li je uobičajena praksa da se na dan kada počinje izvoz mlijeka ovakva odluka donese, s obzirom da su sve članice EU do 13. augusta imale rok da ulože žalbu?

Šarović: Naravno da je to neprihvatljivo, jer je posljednji rok za ulaganje prigovora, kao što ste i sami rekli, bio 13.august. Do danas nismo imali bilo kakvu naznaku, čak i da je jedna od članica uložila prigovor, a provjerićemo da li su ga uložili u predviđeno vrijeme. Indikativno je i da je danas praktično krenuo prvi kontigent livanjskog sira prema Hrvatskoj i kada su obavljene sve pripreme i kada je ovaj kontigent najavljen na granici, stigla je ova obavijest o odgađanju primjene odluke o izvozu.

RSE: Odluka EU da Bosna i Hercegovina može izvoziti mlijeko na evropsko tržište prije nekoliko mjeseci izazvala je oduševljenje kod bh mljekara. Šta će današnje odgađanje značiti za njih?

Šarović: Mi smo uvjereni da argumentacija ove zemlje ne stoji, jer je Bosna i Hercegovina ispunila u potpunosti zadani akcioni plan i prošla je strogu inspekciju i smatramo da jedan od članica EU na ovaj način stavlja u diskriminatorsku poziciju Bosne i Hercegovine, posebno, jer je bh. tržište liberalizovano i otvoreno i da se uvozi mlijeko iz različitih evropskih zemalja. Upravo zbog toga je nerazumljiv postupak jedne od članica, i uvjereni smo da je argumentacija na našoj strani, te da će Evropska komisija prijedlog odbiti. Strpljivo ćemo čekati narednih 15 dana, jer smo uvjereni da će ovaj prigovor sve članice odbaciti i da će Bosna i Hercegovina nastaviti sa izvozom u Evropsku uniju.

RSE: Na početku ste mi rekli da su Vam odbili reći koja članica EU je uputila prigovor. Već se sada spekuliše da je to jedna od zemalja u regiji, tu mislim na Hrvatsku. Imate li informaciju više?

Šarović: Nemam, iako smo insistirali da nam se kaže. Upravo zbog toga, kao ministar, ne želim da bilo šta špekulišem. Jeste da se u javnosti pojavila informacija da se radi o Hrvatskoj, ali na Evropskoj komisiji je da objelodani ime ove zemlje.

XS
SM
MD
LG