Dostupni linkovi

Priština i Beograd tajno pregovaraju o praktičnim pitanjima


Poslednji put su predstavnici Kosova i Prištine direktno razgovarali o statusu Kosova u nekoliko navrata krajem 2007 godine
Poslednji put su predstavnici Kosova i Prištine direktno razgovarali o statusu Kosova u nekoliko navrata krajem 2007 godine
Jedna od predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković i analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić za RSE kažu da Vašington već dva meseca priprema plan prema kome bi Srbija dobila brži pristup EU, a nezavisnost Kosova bila učvršćena promenom Rezolucije 1244 dok istovremeno vlasti Kosova i Srbije razmatraju korake koje će preduzeti nakon odluke Međunarodnog suda pravde.

Članica Srspkog nacionalnog veća Rada Trajković, jedna od srpskih političarki na Kosovu koja ima stalne kontakte sa predstavnicima međunaordne zajednice, za naš program potvrđuje da kontakti Beograda i Prištine postoje i danas i da nisu prekidani ni u Miloševićevo doba niti u doba Kostuničine Vlade:

„Ja mislim da se ti razgovori obavljaju nekada direktno a nekada indirektno, preko određenih međunarodnih kanala."


Rada Trajković
RSE: Da li imate informacije da neko iz Vlade Kosova tim poslom dolazi često u Beograd?

Trajković: Da, iz kabineta gospodina Tačija. Njegova glavna veza sa određenim krugovima u Beogradu je čovek koji je zadužen za bezbednost.

RSE: A ko najčešće iz Beograda dolazi tim poslom u Prištinu?

Trajković (uz smeh): To je veliko pitanje. Monopol nad Kosovom ima Ministarsto spoljnih poslova Srbije i kabinet predsednika Tadića. Ja mislim da se ponekad koriste neutralni tereni za razgovore van Prištine i Beograda.


Cilj ukidanje Rezolucije 1244


I naš drugi sagovornik, analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, kaže da i američki izvori potvruju da kontakti Prištine i Beograda postoje:

„Sada je u toku razgovor preko posrednika da bi mogli da se dogovore da, nakon presude Meunarodnog suda pravde, krenu u direktne pregovore.“


Što se Amerike tiče, ona radi trenutno na planu koji ima dva cilja, kaže Obrad Kesić:

“Prvi cilj je da krenu direktni pregovori između Beograda i Prištine, o drugim pitanjima a ne o statusu, a drugi cilj je da se ukine Rezolucija 1244, kako bi se donela nova.”
Bilo je između Vašingtona i Beograda razgovora o raznim potezima koji su mogući posle odluke MSP i to baš uključuje i pitanje o Rezoluciji 1244


Nova Rezolucija bi mogla biti mnogo lakše, ako to zatreba, stavljena van snage. Zauzvrat bi Srbija imala podršku Vašingtona da se ubrza njen put prema Briselu.

"Prema mojim informacijama bilo je između Vašingtona i Beograda razgovora o raznim potezima koji su mogući posle odluke MSP i to baš uključuje i pitanje o Rezoluciji 1244. Čak je pre par nedelja i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić dao izjavu da je moguće da se menja Rezolucija 1244," rekao je Kesić.

Srbija očekuje podelu


Doduše, odmah pošto se u štampi počelo pisati o ovoj opciji Vašingtona, Jeremić je domaćoj agenciji Tanjug izjavio da su pregovori o Kosovu i Metohiji mogući samo u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Kakav je onda plan Beograda? Rada Trajković, koja važi za političarku sa Kosova koja nije pod uticajem zvaničnog Beograda, kaže za naš program:

“Znam da mnogi međunarodni krugovi u ovom trenutku optužuju Beograd da vodi veliku kampanju za podelu Kosova. Mislim da su zbog toga mnogi nervozni i bojim se da ne dođe do optužba Srbije za destabilizaciju regiona. Zbog nedavnih incidenata u zapadnoj Makedoniji koji su uznemirili ceo region. Moglo bi se dogoditi da se zbog toga region opredeli da vrlo jasno kaže da je protiv podele Kosova i da ubrza dalji proces učvršćivanja nezavisnosti Kosova."


I Kesić potvrđuje ovu tezu naše sagovornice o podeli Kosova:

“Srbija očekuje neku vrstu podele Kosova i Metohije i to se gura u javnost u poslednje vreme na razne načine. Naravno, to ovde u Vašingtonu apsolutno nema podršku.”

Šta je sa Briselom? Evropski parlament priprema Rezoluciju o Kosovu i neki stavovi koji su vec poznati javnosti, upućuju na to da Brisel polako pojačava pritisak na Beograd i poručuje da dalji evropski put Srbije može zavisiti od odnosa prema pitanju Kosova. Jelko Kacin, izvestilac EP za Srbiju:

“Poboljšanje tih odnosa je u interesu obe zemlje, ljudi koji žive u njima i celog regiona jer to doprinosi boljoj atmosferi za širenje EU ubuduće.”


*****
Pročitajte i ovo:
Zapad očekuje saradnju vlasti Kosova i Srbije
Razgovori o praktičnim pitanjima neizbežni
Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom
Stabilizacija juga Srbije zavisi od boljih odnosa Beograda i Prištine
Od Srbije se očekuje mekša retorika o Kosovu

Savet bezbednosti UN uskoro o Kosovu

Savet bezbednosti UN uskoro o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće 17. maja o situaciji na Kosovu.

Kako je objavljeno u programu rada za mesec maj na sajtu svetske organizacije, na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti UN 17. maja
naći će se izvesstaj o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Reč je o redovnom tromesečnom izvesstaju Unmika za period od 15. decembra 2009. godine do 15. marta 2010. uz koji će, kako prenosi prištinska štampa, kao aneks biti podnet i izveštaj o radu Euleksa.
XS
SM
MD
LG