Dostupni linkovi

Ganić pušten iz pritvora


Ejup Ganić po izlasku iz zatvora Wandsworth u Londonu
Ejup Ganić po izlasku iz zatvora Wandsworth u Londonu
Nakon saslušanja pred Višim sudom u Velikoj Britaniji, ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić je pušten iz pritvora uz kauciju od 200.000 funti.

Kauciju je osigurala Sarajka Sanela Dženkins, koja je udata za britanskog bankara.

Šef Ganićevog pravnog tima Damir Arnaut je rekao za RSE kako je zadovoljan sudskom odlukom koja je bila očekivana s obzirom na dokaze koji su ranije ponuđeni sudu.

Više se u slučaju Ganić pred londonskim pravosuđem ne vode dva procesa, kaže Arnaut.

„Sada imamo samo jedan proces a to je proces o meritumu, o opravdanosti srbijanskog zahtjeva. Ovaj proces o kauciji je završen. Gospodin Ganić će sada biti pušten uz kauciju. Mi se nadamo da ćemo 25. marta, kada je ročište o meritumu, imati sličnu odluku suda,“ kaže Arnaut za RSE.

Faksimil pisma Haškog tužilaštva oficiru za vezu Republike Srpske sa ocjenom o dokazima o odgovornosti Ejupa Ganića u slučaju Dobrovoljačka. Izvor: IFIMES institut Ljubljana
Ganić je uhapšen 1. marta u Londonu po zahtjevu Srbije zbog sumnje da je u maju 1992. učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Sud mu je potom odredio pritvor koji je trebao trajati do 29. marta.

Pravni tim koji zastupa Ganića ponudio je sudu dokaze koji su prošli proceduru u haškom tribunalu i za koji tvrdi kako pokazuju da nema elemenata krivičnog djela u Ganićevom slučaju. Tako očekuju i njegovo potpuno oslobađanje, odnosno vraćanje u BiH, napominje Arnut:

„Stotine su stranica dokaza haškog tribunala iz 2003. godine, jedanaest godina nakon Dobrovoljačke, i valjda se sve do tada skupilo i valjda je očito da ne postoji ništa drugo. Nadamo se da nema šanse da u konačnici gospodin Ganić bude izručen Srbiji.“

Ganić do donošenja konačne odluke neće smjeti napustiti Veliku Britaniju, odnosno London, te je morao biti prijavljen na stalnu londonsku adresu.

Londonski je sud prije tri dana naložio srbijanskim vlastima da u roku od 45 dana, kako stoji u Ugovoru o izručenju između Srbije i Velike Britanije,
dostave dokumentaciju u slučaju protiv Ganića i zahtjev za njegovu ekstradiciju.

Srbija je dokumente poslala 10. marta, s molbom da se Ganić preda Višem sudu u Beogradu kako bi se dovršio postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Pročitajte i ovo:

Hag je slučaj Dobrovoljačka predao Sarajevu
Slučajevi Jurišić i Ganić: Različiti aršini bh. vlasti

Slučaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu
Beograd ćuti o detaljima slučaja Ganić
Utrka BiH i Srbije oko izručenja Ganića

Šta se desilo u "Dobrovoljačkoj" 1992.?
Nastavak politike devedesetih?

Hapšenje produbilo jaz na bh. političkoj sceni
Robin Haris: Nadamo se da zahtjev Srbije neće biti odobren
Obustavljene "crvene potjernice" za slučaj "Dobrovoljačka"
XS
SM
MD
LG