Dostupni linkovi

Trojica Bošnjaka uhapšena zbog terorizma


Bosnia and Herzegovina - Sarajevo, generic: police officer,10Sep2009
Bosnia and Herzegovina - Sarajevo, generic: police officer,10Sep2009
U Sarajevu su rano jutros uhapšeni Rijad Rustempašić, koji se tereti za terorizam i neovlašteni promet oružjem, i Abdulah Handžić i Edis Veljić obojica osumnjičeni za terorizam.

Njih trojicu uhapsili su pripadnici Federalne uprave policije, po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizovani krimina, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BIH.

Iste ove osobe uhapšene su i ranije u martu 2008 godine, kada im je određen pritvor do juna iste godine.

Šef Posebnog odjela za organizovani krimina, privredni kriminal i korupciju državnog Tužilaštva Drew Engel naveo je na konferenciji za novinare da su osumnjičeni uhapšeni u akciji koja je protekla bez incidenata.

"Nakon hapšenja je u skladu sa naredbom Suda BiH izvršen pretres prostorija u kojima su osumnjičeni boravili boravili. Ne mogu govoriti o tome šta je nađeno i samo ću reći da se istraga nastavlja," kazao je Engel.

Tokom akcije pretreseno je 4 objekta, tri u Sarajevu i jedan u Bugojnu i izuzeti predmeti koji će biti predati državnom Tužilaštvu, potvrdio je glasnogovornik federalne Uprave policije Robert Cvrtak.

Prošle godine, tužilac koji je bio angažovan na predmetu procijenio je da njihovo dalje zadržavanje u pritvoru nije pravdano i ponio prijedlog Sudu za njihovo puštanje na slobodu.

"Od tada do danas Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BIH saslušao je skoro 70 svjedoka i nekoliko osumnjičenih i prikupio preko 1000 materijalnih dokaza u BiH, Njemačkoj i Austriji. Takođe je iznova amnaliziran veliki broj dokaza nakon što je obezbijeđena stručna pomoć eksperata iz oblasti deširiranja poruka, terorizma i drugo," podsjetio je tužilac Engel.

Iz Tužilaštva BIH navode da se istraga o ovom slučaju bliži kraju, ali da postoje još neka pitanja na koja je potrebno naći odgovore, novi dokazi koje je potrebno ocijeniti i nekoliko svjedoka koje moraju locirati.

Tužilaštvo je najavilo i mogućnost novih hapšenja vezanih za ovaj predmet.
XS
SM
MD
LG