Dostupni linkovi

Kosovo: Srpski sudovi služe za oslobađanje Srba od krivice


Sahrana braće Bitići u februaru 2007. godine
Sahrana braće Bitići u februaru 2007. godine

Zvaničnici i analitičari smatraju presuda za ubistvo braće Bitići oslikava nespremnost zemalja u regionu da se suoče sa ratnim zločinima

Zvaničnici na Kosovu i tamošnji predstavnici relevantnih nevladinih organizacija osudili su odluku Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da oslobodi bivše pripadnike MUP-a Srbije Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, optužbi za ubistvo braće Bitići.

Kako izveštava dopisnik RSE iz Prištine Gzim Badžaku, Ministarka pravde Kosova Nekibe Keljmendi izjavila je da ovakva odluka govori o neefikasnosti suda u uspostavljanju pravde.

„Mislim da sud i tužilaštvo za ratne zločine, formirani u Srbiji, nisu ništa više do pokušaj da se oslobode svi krivci koji su vršili ratne zločine na Kosovu i šire.“

Direktor Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini Bejdžet Šalja kaže da u Srbiji ne postoji politička volja da se razreše ratni zločini.

„Ni u Srbiji, ni u Hagu ni na Kosovu ne postoji raspoloženje da se osude i kazne nalogodavci za ratne zločine. Izgleda da iza ovakvih odluka stoje nekakvi prećutni dogovori i politička volja da se, oslobađajući odgovorne za ratne zločine, stvori ambijent međuetničke saglasnosti onih koji su izvršili zločine i žrtava“, kaže Šalja.

Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u Petrovom Selu 9. jula 1999. godine, gde su, dve godine kasnije u jednoj od dve grobnice pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Braća Bitići su bili američki državljani albanskog porekla i pripadnici takozvane "Atlantske brigade" koja je delovala u sklopu Oslobodilačke vojske Kosova.
XS
SM
MD
LG