Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 02:00 CET

  Crna Gora

  Amfilohije proglašen krivim zbog govora mržnje

  Mitropolit Amfilohije Radović
  Mitropolit Amfilohije Radović
  Prekršajni sud u Podgorici izrekao je opomenu mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju Radoviću i proglasio ga krivim za govor mržnje koji je izrekao tokom prošlogodišnjih božićnih praznika. Ovim je okončan prekršajni postupak protiv Amfilohija koji je trajao više od godinu i koji je obilježen odugovlačenjem procesa.

  Odbrana mitropolita najavljuje žalbu kada presuda bude dobijena u pisanoj formi.

  Sudija podgoričkog prekršajnog suda Larisa Begović konstatovala je da je mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije kriv za govor mržnje i izrekla mu sudsku opomenu. Sudija Begović je kazala da se nije odlučila za zatvorsku ili novčanu kaznu, već za sudsku opomenu i izrazila uvjerenje da će se sudskom opomenom postići svrha kažnjavanja. Tom presudom je okončan postupak protiv mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija koji je trajao duže od godinu i po dana i obilježen je konstantnim odlaganjem ročišta i zahtjevima odbrane za izuzećem tužioca i sudija. Samom izricanju presude nije prisustvovao

  Amfilohijev branilac podgorički advokat Vojislav Đurišić koji je napustio sudnicu nakon što je ponovio zahtjev za izuzećem sudije. Advokat Đurišić je bio zatečen kada su mu novinari saopštili da je donijeta presuda po kojoj je njegov branjenik osuđen i izrečena mu opomena prekršajnog suda.

  „To tek sada od vas ja čujem... To je moguće učinjeno sada u nastavku suđenja, poslije mog napuštanja sudnice. O tome mogu da govorim tek kada to vidim napisano. Nije popularno govoriti o nečemu dok to ne pročitate“.

  Advokat Đurišić je napravio paralelu sa dva slučaja kada su vjernici Srpske pravoslavne crkve bili ugroženi, a da sudski i prekšajni organi nisu reagovali zbog čega je ocjenio da u sudstvu postoje dvostruki aršini

  „Koliko znam nije protiv bilo koga pokrenut krivični ili prekršajni postupak za takve ispade”, kazao je.

  Vojislav ĐurišićVojislav Đurišić
  x
  Vojislav Đurišić
  Vojislav Đurišić
  Na pitanje da li je to opravdanje za kletve koje je izgovorio Amfilohije, Đurišić odgovara: „Nemojte, molim vas. Ja o kletvama  ne mogu da govorim u ovom momentu. To je nešto o čemu sam mogao da govorim da je suđenje održano onako kako je trebalo da se održi i da sam imao prilikom da o tome govorim onako kako treba, kroz odbranu u završnoj riječi”.

  Amfilohiju Radoviću je suđeno zbog toga što je od Badnje večeri, 6. januara, do 18. januara prošle godine upućivao kletve i vrijeđao nacionalna osjećanja građana, tokom božićnje besjede u kojoj je komentarisao namjeru vlasti da uklone limenu crkvu nelegalno postavljenu na planini Rumija kod Bara. Tom prilikom Amfilohije je rekao:

  Ko sruši taj hram, Bog ga srušio. I njega i njegovo potomstvo, i časni krst mu sudio“.

  Amfilohije je po procjeni tužilaštva riječi mržnje izgovorio i kada je komentarisao crnogorski jezik.  On je tih dana koristio izraze kao što su pasja i lažna vjera koja želi da sruši crkvu na Rumiji, najavljivao mogućnost rušenja džamija i vjerskog sukoba u Crnoj Gori. U svojoj pisanoj odbrani Amfilohije je svoje riječi i kletve pravdao, kako je rekao, sastavnim dijelom proročkog jezika i jezika crkve.

  Komentarišući presudu kojom je mitropolit srpske crkve oglašen krivim i kažnjen opomenom prekršajnog suda, pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve Željko Tomović je ocjenio za radio Slobodna Evropa da je, bez obzira što se prekršajni sud odlučio za najblažu kaznu ipak značajno što su sudovi počeli da kažnjavaju za govor mržnje

  „Izuzetno je važno za dalji razvoj građanskih odnosa u Crnoj Gori da dolazi do osude sudova zbog govora mržnje. To je ono što je kočnica bila razvoja, kočnica mirnim odnosima među građanima Crne Gore. U tome je taj veliki značaj ovakvih osuda. To što je kazna blaga to je nešto što je kaznena politika suda i u to ne bih ulazio i mislim da se treba kretati od najblažeg ka najtežem . To je opet politka suda koju sud vodi i u to ne bih ulazio“.  

  Odgvarajući na pitanje da li blage kazne za ovakve prekšaje mogu da garantuju da se djelo neće ponoviti, advokat Tomović je rekao:

  „Blaga kazna i uopšte kazna ne može biti garancija da se to neće ponoviti. Ali ovdje je baš jasno rečeno – to je sudska opomena u prekršajnom postupku. Ako to nije dovoljno nadležni organi će dalje raditi. Moje mišljenje je da je to izutetno težak govor mržnje ali to opet ima i subjektivnih elemenata. Svi mi imamo nekakav drugačiji subjektivni odnos prema. Neko će reći da to nije trebalo raditi, neko će reći da tu nema nikakvoga govora mržnje. Kazna je blaga ali sasvim dovoljna. Mnogo je važnije da je došlo do osude govor mržnje“.

  Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je ocjenio da je presuda mitropolitu Amfilohiju dobra vijest, jer je zakon počeo da se primjenjuje i na Srpsku pravoslavnu crkvu.

  "Makar u tom osnovnom obliku i najblažom kaznom. Mislim da bi oni koji žive od riječi trebalo da shvate tu poruku, ali slijedi mnogo veći izazov za Crnu Goru da odgovori na nepoštovanje zakona, na postojanje tog subjekta mimo i van zakona na onaj način kako vladavina zakona zahtjeva“, istakao je Krivokapić.

  Na drugoj strani poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović je iskoristio priliku da kritikuje sudstvo.

  „Ja mislim da je poražavajuće to kakvo je stanje u našem tužilaštvu i u pojedinim segmentima sudske vlasti. Što se tiče Mitropolita crnogorsko-primorskog mislim da mu to samo služi na čast“, kazao je on.

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Petar
  20.11.2012 00:33
  Oprostim Bože ne znaju šta rade, reći će mitropolit Anfilohije kad čuje za svoju osudu.
  Crnogorski fariseji i drugi vlastodršci i bogataši optužili su svetog čovjeka za govor mržnje zato što služi svojoj crkvi i vjernom narodu otvarajući mu oči da vidi kako tužitelji uništaaju narod i Crnu Goru.
  Pontije Pilat, u liku Larise Begović, očigledno je pokušaao da ne osudi Mitropolita, pa je odugovlačen postupak, ali ga ipak ne smjede puštiti ne kažnjena već ga opomenu na veliku žalost R. Kriomozgića, na primjer, koji je očekivao u najmanju ruku da se Anfilohije raspne na krstu dok su neki efendije vjerovatno očekivali da će Mitropolat SPC skončati na glogovom kolcu kao što su skončali mnogi srpski sveštenici u vrijeme vladavine azijata na ovim prostorima.

  Ime: Romano
  19.11.2012 17:37
  Vrijeme je Amfilohija poslati u mirovinu (penziju). Izgubio je osjecaj za realnost i pripada proslim vremenima odn onim od prije 200 godina (mozda i ranijim).
  Odgovor

  Ime: martin Grad: Leposavic
  20.11.2012 10:22
  Gospod i spas nas Isus Hristos je citavo vreme dok je hodio po zemlji,provodio sa gresnicima i obracao ih i tu svoju nauku je ostavio i svojim sledbenicima,da se gresnici obracaju a pravednici da ne skrenu sa puta pravednickog.od savremenih Hristovih sledbenika olicenim u SPC,niko nije ispunio zavet Hristu,Bogu i Spasu nasemu.Hrist spasava sve koji mu se mole bez obzira na naciju,boju koze cak i versku pripadnost.SPC,nema veze sa Hriscanstom odavno,a cini mi se ni druge Hriscanske verske koncesije,ali o njima ne mogu da dfonosim sud jer im ne pripadam,vec je ovo bila samo mala konstatacija.ne bi da ulazim u detalje cega su se sve odrekli Crkveni velikodostojnici pristupajuci monaskom nacinu zivota,ali glavna zakletva je SIROMASTVO.s obzirom da su i oni ljudi kao mi podlezu ovozemaljskim slabostima,tako da izgradnja dvoraca voznja u preskupim automobilima je karakteristika svakog ko ima novca da se rasipa sa njime.Crkveni velikodostojnici se iskljucivo vezu za nacionalne vrednosti,tako da u takvom poimanju stvari tesko ima mesta za Hriscanske verdnoste,koje su iznad svih nacionalizama.citajuci SVETO PISMO nisam primetio da se ijedna nacija uzdize iznad druge,vec se samo velica Bog stvoritelj sviju nas i njegova dela.ko procita SVETO pismo videce da se u drustvu tadasnjem desavalo i sto ko i u drustvu danasnjem.vera u Hrista samo moze to da promena,ali iskrena bez osuda drugih,kao sto je i on sam pripovedao,da nenmamop prava da sudimo da nam ne bude sudjeno.
  Odgovor

  Ime: Bar
  20.11.2012 00:36
  Ako ne ode u mirovinu trebaju mu naci neko adekvatno radno mjesto u Srbiji odn da bude Bozji pastir u nekom od srbijanskih manastira jer je "svojom velicinom" Amfilohije prevazisao male i uske crnogorske prostore.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.11.2012 23:03
  I to je moguće u OUR SPC. Iako jednom rukopoložen episkop ostaje episkop dok se ne upokoji, SPC je već "izumela" kategoriju "penzionisanog episkopa" (vidi pod vl. Atanasije). Ako se i Amfilohiju isto desi, to sigurno neće biti zbog toga što je, kako kažete, "izgubio osećaj za realnost" (u šta čisto sumnjam), nego zato što će braća biti srećna da ga se ratosiljaju, jer bara je sve manja, a krokodili svi na broju...

  Najsimpatičnije u svemu ovome je, u stvari, to što je pomenutom izrečena "opomena"! Da nisam pročitao članak, verovao bih da je njegovo preosveštenstvo počelo da boksuje pod stare dane...
  Ali, dobro je tako, tek da znamo ko je ko u Crnoj Gori...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.