Dostupni linkovi

Evropski parlament podržao ukidanje viza za BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Evropski parlament podržao je danas prijedlog ukidanja viza do kraja 2010. godine građanima Bosne i Hercegovine i Albanije koji putuju u zemlje Evropske unije. No, konačnu odluku donijeće ministri zemalja članica EU na sastanku predviđenom početkom novembra.

Članovi Evropskog parlamenta su većinom glasova prihvatili inicijativu Evropske komisije, koja je u maju zaključila da su ove dvije zemlje ispunile uslove u oblasti sigurnosti, borbe protiv ilegalne migracije i kriminala, objavio je Evropski parlament.

„Evropski parlament je dao danas jaku podršku - 538 poslanika je glasalo za, tako da ja mislim da je BiH spremna. To što bi sada neko otvarao neke nove dileme, to bi značilo samo neko političko zaoštravanje situacije. Ja ne očekujem to. Ja mislim da su sve zemlje članice Unije sad spremne,“ rekla je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima Tanja Fajon.

Ambasador BiH pri EU Osman Topčagić objašnjava dalju proceduru:

„Sada je na redu Vijeće EU, dakle države članice i konkretno njihovi ministri unutrašnjih poslova, pravde, migracije ili već kako je u kojoj
Evropski parlament, arhivska fotografija
državi to riješeno. Mi sa dosta povjerenja idemo i u tu narednu fazu i ja mislim sa realnim očekivanjem da se proces finalizira u kratkom periodu i da do kraja godine naši građani zaista imaju bezvizni režim za putovanje u države članice Šengena.“


Iako su Francuska i Danska tražile dodatne sigurnosne garancije kako bi dale svoj glas za liberalizaciju viznog režima, Topčagić smatra da je dosta tih garancija već predočeno, te da to ne bi trebalo predstavljati problem:

„Mi smo najveći dio tih uvjeravanja i garancija dali kroz ispunjenje 174 uslova iz Mape puta, a isto tako i kroz konkretne aktivnosti posebno naših policijskih agencija u zadnjem periodu i nakon što je izvještaj EK objavljen. To je ono što države članice EU, neke posebno,to naglašavaju, žele i da vide da ćemo nastaviti da radimo po svim ovim pitanjima i da ćemo zajedno s njima raditi na sigurnosti i njihovih i naših građana, i njihovih i naših država i doprinositi zajedničkoj sigurnosti Evrope u cjelini.“

Nagrada građanima

Pitali smo građane Banje Luke i Sarajeva kakvu odluku u konačnici očekuju:



U Evropskom građanskom pokretu pozdravljaju današnju odluku Evropskog parlamenta i izražavaju nadu da će građani BiH za novogodišnje praznike moći slobodno putovati:

„Ovim je EU pokazala da BiH ima svoje mjesto unutar evropske porodice - i dalji evropski put zavisi od nas samih,“ rekao je Predrag Praštalo iz Evropskog građanskog pokreta.

Nakon podrške Evropskog parlamenta svoj komentar dali su i političari. Član Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića:
Predrag Praštalo: Ovim je EU pokazala da BiH ima svoje mjesto unutar evropske porodice - i dalji evropski put zavisi od nas samih


„Svima je poznato da smo ispunili više uslova nego sve zemlje u okruženju zahvaljujući sadašnjoj ekipi u vlasti, u Savjetu ministara i u Parlamentu BiH. Pokazalo se da je moguće takvzu vrstu reforme, dakle 174 uslova su krupne reforme u BiH, izvršiti bez prenosa nadležnosti. I sad kao da neko nije zadovoljan - i unutar BiH, a i u EU.“

Član Evropskog parlamenta i potpredsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin danas je poručio da je odluka Evropskog parlamenta nagrada građanima BiH, a ne političarima - jer da su političari uradili na vrijeme svoj dio posla, građani BiH bi dobili liberalniji vizni režim zajedno sa susjednim zemljama.

Tridesetog novembra 2009. EU je odlučila ukinuti vize građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, a ta odluka je stupila na snagu 19. decembra prošle godine. U to vrijeme BiH i Albanija još uvijek nisu bile ispunile potrebne uslove.

Vizna liberalizacija omogućit će građanima koji imaju biometrijske pasoše da u EU provedu do tri mjeseca.
XS
SM
MD
LG