Dostupni linkovi

Jaka autonomija u evropskoj Srbiji?


Razgovori u Kragujevcu, Foto: Branko Vučković.
Razgovori u Kragujevcu, Foto: Branko Vučković.

Zvaničnici srpske i vojvođanske skupštine razgovarali su u Jagodni i Kragujevcu sa gradonačelnicima ovih gradova o Statutu Vojvodine koji bi trebalo da se nađe na dnevnom redu srpskog Parlamenta. Različiti stavovi nagoveštavaju da će oko usvajanja Statuta biti dosta političke borbe.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ponovio je u Kragujevcu da Vojvodina ne pravi državu u državi već teži evropskoj Vojvodini u evropskoj Srbiji. On je čelnicima Kragujevca ponudio da Šumadija i Vojvodina zajedno otvore kancelariju u Briselu kako bi zajednički zastupali interese tih regija Evropskoj uniji:

"Jer znamo da Vojvodina zajedno sa centralnom Srbijom može da ojača evropsku Srbiju. Znamo da je budućnost naše zemlje u Evropi i želimo zajednički istrajati na tom putu. Ovde sam ponudio da Vojvodina, zajedno sa Kragujevcem, otvori kancelariju u Briselu jer želimo zajednički zastupati interese Vojvodine i Šumadije u Briselu, prvenstveno u ekonomskom, a potom i u kulturnom i političkom smislu"
, rekao je Egereši.

Gradonačelnik Kragujevca Veroboljub Stevanović je pohvalio inicijativu da predlog Statuta bude predstavljen u gradovima i opštinama Srbije, navodeći da taj akt mora biti u apsolutnoj saglasnosti sa Ustavom, o čemu će poslednju reč dati stručnjaci. On je rekao da se pričama o navodnom separatizmu Vojvodine skreće pažnja javnosti sa važnijih tema.

"Zamislite da je sada regija Šumadija napravila Statut. Da li bi neko rekao da ima separatističke namere? Ne bi, jer od Šumadije nema državotvornije regije. Zbog toga mislim da neko na ovaj način želi da skrene pažnju sa važnih stvari", rekao je Stevanović.

Šandor Egereši, Foto: Branko Vučković
Za razliku od Kragujevca predlog Statuta Vojvodine, u Jagodini nije dobio očekivanu podršku. Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da je njegova stranka Jedinstvena Srbija protiv sadašnjeg predloga Statuta.

"Nije dobro da prihvatimo ovakav Predlog statuta, i mi iz Jedinstvene Srbije predlažemo da se raspiše referendum. To ne mora da znači da mi do kraja budemo principijelni i da se držimo ovog predloga ukoliko se promeni više članova predloga Statuta Vojvodine koji u ovom trenutku krše Ustav"
, rekao je Marković.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović smatra da će, uprkos podeljenim mišljenjima, Statut Vojvodine, nakon stručnog usaglašavanja, na kraju, dobiti saglasnost srpskog Parlamenta.

"I ja već u startu izražavam uverenje da će to biti onda kada budemo usaglašeni oko toga da će sadržaj tog dokumenta odraziti najviši nivo autonomije i biti ogroman doprinos razvoju nacionalnog i državnog bića Srbije. Jaka autonomija u Vojvodini je ujedno i jaka država Srbija"
, rekla je Đukić Dejanović.
XS
SM
MD
LG