Dostupni linkovi

Zagreb demantira da je naoružavao sirijske pobunjenike


Pripadnik pobunjenika u sirijskom gradu Aleppo
Pripadnik pobunjenika u sirijskom gradu Aleppo
Američki, ali i hrvatski mediji pišu o navodnoj hrvatskoj ulozi u naoružavanju sirijskih pobunjenika. Dok to hrvatske vlasti izričito demantiraju, naglašavajući kako hrvatska poštuje embargo na dopremu oružja Siriji, analitičari kažu kako je oružje hrvatske proizvodnje primijećeno u Siriji, dok se ne slažu oko toga kakva je hrvatska uloga u svemu.

Sva nadležna hrvatska ministarstva i „RH Alan“, državna tvrtka koja se bavi prometom opreme i naoružanja ili se ne očituju, ili oštro odbacuju medijske napise o hrvatskoj ulozi u švercu oružja sirijskim pobunjenicima.

„Međutim, na snimkama sirijskih pobunjenika s oružjem prilično se jasno vide tri komada oružja porijeklom s prostora bivše Jugoslavije, ali i revolverski bacač granata koji je hrvatski proizvod i koji je Hrvatska posljednjih godina nudila na brojnim sajmovima naoružanja po svijetu,“ kaže za RSE vojni analitičar portala obris.ogr Igor Tabak.

On sugerira nekoliko objašnjenja za koja unaprijed kaže kako nisu vjerojatna – ili Hrvatska poštuje embargo na oružje Siriji koji je na snazi već dvije godine, pa je taj bacač granata došao u Siriju tko zna kako, ili se radi nekoj obavještajnoj operaciji prebacivanja, ili se radi o crnom tržištu, za koje Tabak ocjenjuje da je ipak preslabo i suzbijeno represivnim aktivnostima države.

„Ono što ostaje kao najvjerojatnija solucija je – kupovina vojne opreme iz Hrvatske, vjerojatno od strane neke od zemalja iz regije, i doprema tog tovara na bojište. To je opcija koja bi kod nas u Hrvatskoj vrlo jednostavno mogla biti prikazana kao čista u papirima, dakle Hrvatska bi mogla demonstrirati pridržavanje propisa, za što se nadam da nam je bitno – ako ništa drugo, radi Europske unije. A sa druge strane, ta tehnika bi se našla kod onih koji je posljednjih mjeseci jako, jako trebaju, budući da se sirijska oporba - od kojih su razne strane imale jako velika očekivanja – na bojištu jedva pomakla koji centimetar“, kaže Tabak.

Vojni analitičar Fran Višnar u izjavi za RSE još je određeniji – Hrvatska u svemu tome sudjeluje sa NATO-vim i američkim odobrenjem.
Razrušene zgrade u Aleppu
Razrušene zgrade u Aleppu

„Jer, drugačije to ne mogu ni zamisliti! Kada je u pitanju hrvatsko naoružanje, to mogu biti razne pričuve iz manjih skladišta u ograničenoj količini, a to zahvaća samo laka pješačka streljačka i bacačka oruđa – ništa previše teško ili dalekometno. To dolazi sa druge strane, a ta druga strana zove se Saudijska Arabija i Katar. Oni šalju takve stvari pobunjenicima u Siriji“, smatra Višnar.

U Vladi kategorički tvrde da Hrvatska poštuje sankcije i ne prodaje oružje nijednoj strani u Siriji, dakle niti sirijskim pobunjenicima. Ministarstvo obrane prošle je godine donijelo nekoliko odluka o prodaji neperspektivnih sredstava, naoružanja i opreme.

Identitet kupaca je tajan, međutim u Vladi izričito tvrde kako nije donesena ni jedna odluka o doniranju ili prodaji oružja nekoj bliskoistočnoj zemlji.

Ima i transparentnijih transakcija - kao dio hrvatskog angažmana na pacifikaciji Afganistana, Hrvatska je pred nepune dvije godine donirala 15.000 pušaka i 300 bestrzajnih topova afganistanskim snagama sigurnosti.

Također, u skladištima Hrvatske vojske ima oko 15.000 tona municije koja je neperspektivna, odnosno ne planira se njena dalja upotreba. Znatan dio te municije odnosi se na oruđa što ih – prema objavljenim snimkama - imaju sirijski pobunjenici.

Dio tog streljiva se uništava, a dio prodaje zainteresiranim državama, ali ni tu se nigdje ne spominje prodaja nekoj bliskoistočnoj zemlji, kamo Sirija spada.
XS
SM
MD
LG