Dostupni linkovi

Svijet spreman za doček 2012-te


Diljem svijeta u toku su posljednje pripreme za doček Nove godine. Postavljaju se rakete za vatromete, spremaju konfeti, a među prvima u Novu godinu ući Samoa.

Umjesto posljednji u Novu godinu će ući među prvima. Mala tihooceanska otočna država Samoa odlučila je pomaknuti datumsku granicu. Samoanci su zaspali u četvrtak, a probudili se u subotu.

Petak, 30. decembra 2011. godine jednostavno je izbrisan iz kalendara. Svoj potez vlasti opravdavaju ekonomskim razlozima.

Novi Zeland i Australija sve su važniji trgovinski partneri Samoe. Otočje je dosad za njima kasnilo gotovo cijeli dan. To je stvaralo zbrku i za iseljene stanovnike kojih je ondje više nego u domovini.

A u najvećem australskom gradu Sydneyju gotovo je sve spremno za najluđu noć. Isprobavaju svjetlosni efekti i postavljaju se rakete za vatromet.

Jedan od najposjećenijih dočeka Nove godine na svijetu tradicionalno je onaj u New Yorku. Kako bi sve prošlo glatko, provjeravaju se čak i letne osobine konfeta. Na Times Squeru očekuje se oko milion ljudi.

Veličanstven vatromet priprema se u brazilskom Rio de Janeiru. Ispred poznate plaže Copacabana već je 11 splavi s kojih će biti ispaljeno 24 tone raketa. Vatromet koji će milione ljudi uvesti u Novu godinu potrajat će više od 16 minuta.
XS
SM
MD
LG