Dostupni linkovi

BiH: Dogovorena intenzivnija saradnja OSA i CIA


Džon Brenan
Džon Brenan

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Sjedinjenih Država John Brennan i generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić iskazali su u subotu obostrano zadovoljstvo partnerstvom dvije agencije, te je dogovorena intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tokom sastanka u sjedištu OSA ocijenjeno je da je posjeta Brennana BiH, koji je bio u uzvratnoj posjeti na poziv Mehmedagića, bila izuzetno uspješna i produktivna, saopšteno je iz OSA.

Tokom dvodnevne posjete Brennan je održao odvojene sastanke i sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma, te sa članovima Predsjedništva BiH.

Brennan je u petak izrazio podršku radu Udarne grupe naglasivši da će CIA podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OSA BiH.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, o poduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj suradnji svih sigurnosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

XS
SM
MD
LG