Dostupni linkovi

Ivanov ostaje pri odluci o aboliciji


Đorđe Ivanov
Đorđe Ivanov

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov poručio je da ostaje pri odluci o aboliciji zvaničnika osumnjičenih u aferi "prisluškivanja" bez obzira na pozive iz Makedonije i inostranstva da preispita svoju odluku.

Ivanov je to rekao u prvom obraćanju naciji nakon što je u sredu doneo odluku o aboliciji.

Odluka Ivanova je izazvala snažna negodovanja stručne javnosti i međunarodnne zajednice.

Odluka o amnestiji obuhvata 56 zvaničnika među kojima su bivši premijer i lider najuticanije vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski, ali i predsednik najuticajnije opozicione SDSM Zoran Zaev koji je optužen da je pomenutu aferu otkrio šurujući sa stranim tajnim službama.

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanoski raspisao je danas prevremene parlamentarne izbore koji će biti održani 5. juna,uprkos pozivima opozicije da oni budu odloženi.

Socijademokratski savez Makedoniije (SDSM) neće učestvovati, niti će dozvoliti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora 5. juna, izjavio je danas lider najveće opozicione stranke u toj zemlji, Zoran Zaev.

Zaev je, na sastanku sa holandskim ambasadorom Vilijemom Vauterom Plompom, ocenio da su izbori zakazani za 5. jun neregularni i istakao da su u Makedoniji izbori mogući samo kad bude pročišćen birački spisak i sprovedene medijske reforme.

XS
SM
MD
LG