Dostupni linkovi

Sobranju podnijet zahtjev za opoziv Ivanova


Gjorge Ivanov, makedonski predsjednik
Gjorge Ivanov, makedonski predsjednik

Opozicioni Socijaldemokratski savez je u Sobranju podneo zahtjev za opoziv predsjednika države Gjorga Ivanova, poslije njegove odluke objavljne u utorak 12.aprila da prekine sve krivične postupke protiv političara koji su povezani sa političkom krizom i aferom o prisluškivanju. Koordinator poslaničke grupe Goran Sugareski je rekao da je Ivanov izvršio drzavni udar i zadao smrtonosni udarac dogovoru iz prošle godine.

"Zato tražimo da Sobranje Republike Makedonije bude sazvano zbog pokretanja postupka o utvrđivanu odgovornosti Gjorga Ivanova. Pozivamo sve parlamentarne partije da podrže ovu inicijativu i da preduzmu korak o vraćanju ustavnog poretka u Makedoniji", naveo je.

Sugareski je dodao da su inicijativu do sada potpisali 37 poslanika.

Iz kabineta predsjednika parlamenta Trajka Veljanoskog informišu da poslije raspuštanja Sobranja 7. aprila, on nema ni ustavnih ni zakonskih mogućnosti da sazove sjednicu.

U situaciji kada je parlament raspusten, Ustav predviđa da se hitna sjednica moze sazvati samo u slučaju vojne opasnosti ili vanrednog stanja, odnosno prirodne nepogode ili epidemije, navodi se u saopštenju.

U vladajućoj VMRO DPMNE kazu da rade pravne analize o svemu što se dešava i navode da su "frapirani i iznenađeni posljednjom odlukom Ivanova".

Ne prestaju ni reakcije stranih političara i diplomata.

“Abolicija bez potrebnog sudskog procesa štiti korumpirane politčare i njihove saradnike. Ostavite Specijalno javno tužilastvo i sudove da rade svoj posao”, napisao je američki ambasador u Makedoniji Dzes Bejli na svom twitter profilu.

Njemačka vlada je saopštila da je duboko zabrinuta oko najave o aboliciji.Zvanični Berlin očekuje da princip vladavine prava poštuju svi.

U međuvremenu građanski pokret “Protestiram” uputio je proglas o ujedinjenju svim slobodoljubivim snagama u društvu, u kome se poziva na protest svake večeri, sa ciljem, kako kažu,"oslobađanja od korumpiranih despota koji su nas doveli do ivice kompletne propasti".

Na protestima se traži izbor ekspertske vlade koja bi pripremila teren za fer izbore, ostavku predsjednika drzave i suspendovanje započetog procesa raspisivanja parlamentarnih izbora.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji trebaju biti odrzani 5. juna, a predsjednik parlamenta Trajko Veljanoski ovih dana treba to i zvanično objaviti. Opozicija je saopštila da će bojkotovati ove izbore zbog neispunjenih uslova o fer glasanju.

XS
SM
MD
LG